Μάχη με τις φλόγες στη Χίο: Νέο μήνυμα του 112


Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, που εκτείνεται σε τρία μέτωπα.

Μετά από μια νύχτα κόλασης, η Δευτέρα 23 Ιουνίου ξημέρωσε με συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Χίο, καθώς όλα τα μέτωπα της φωτιάς εμφανίζουν εικόνα ύφεσης, αν και εξακολουθούν να καταγράφονται ενεργές εστίες σε κρίσιμες περιοχές.


Από τις 05:50 το πρωί, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα που παρέμειναν στο νησί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησαν ξανά ρίψεις νερού, επιχειρώντας στα πλέον απρόσιτα και ενεργά μέτωπα. Οι αεροπυροσβεστικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται κυρίως στις περιοχές Ρεστά και Αγία Παρασκευή Καρυών, όπου η φωτιά εξακολουθεί να έχει ένταση.


Ενίσχυση επίγειων δυνάμεων όλη τη νύχτα

Η νυχτερινή μάχη με τις φλόγες δόθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονταν διαρκώς με την άφιξη πυροσβεστών και οχημάτων από την Αθήνα. Χάρη στη συνεχή ροή ενισχύσεων, αυξήθηκε σημαντικά η επιχειρησιακή δυνατότητα του συντονιστικού κέντρου, ενισχύοντας τις προσπάθειες ελέγχου και κατάσβεσης.


Tα ενεργά μέτωπα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή Ρεστά και στην Αγία Παρασκευή Καρυών.


Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στάλθηκε μήνυμα από το 112, ζητώντας την άμεση εκκένωση του οικισμού Ρεστά, καλώντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την πόλη της Χίου.



‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών


ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV…


— 112 Greece (@112Greece) June 23, 2025


Οι καταστροφές είναι εκτεταμένες: Στις Καρυές σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν ζημιές τυλάχιστον τρεις κατοικίες, ενώ οι ζημιές σε περιουσίες και αγροτικές εγκαταστάσεις είναι ανυπολόγιστες. Συνολικά, έχουν εκκενωθεί 16 οικισμοί για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες απείλησαν να περικυκλώσουν κατοικημένες περιοχές.


 



Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι έχουν καταστραφεί δεκάδες στρέμματα γης, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές, με τις ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης να αφήνουν πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα.


 



Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες δίνουν μάχη στο έδαφος, ενώ από νωρίς το πρωί επιχειρούν και εναέρια μέσα.


Ωστόσο, οι θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, καθιστώντας την κατάσταση κρίσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.