Ημέρα της Μητέρας – 11 Μαΐου 2025


Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Το 2025, πέφτει στις 11 Μαΐου.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στις μητέρες και στη μητρότητα, όπου εκφράζουμε την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας προς το πιο αγαπημένο πρόσωπο της ζωής μας.


Την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου εορτάζεται σε περισσότερες από 50 χώρες η γιορτή της Μητέρας. Για το 2023 η γιορτή της μητέρας θα εορταστεί την Κυριακή 14 Μαΐου.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Ιστορικά, προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων, με το όνομα «Mothers Friendships Day», που ιδρύθηκε το 1865 υπό την Ann Jarvis, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).

Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, με διάφορες δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις του ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου, όπως με τον αγώνα για την επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκειά του.

Η Ann Jarvis, που είχε οργανώσει στο παρελθόν το «Κλαμπ Εργασίας για την Ημέρα της Μητέρας», για να βελτιώσει την υγιεινή και την υγεία τόσο για στρατόπεδα Ένωσης όσο και για Ομοσπονδιακούς, που υπέστησαν έκρηξη τυφοειδούς, ήθελε να το επεκτείνει σε ετήσιο μνημόσυνο για τις μητέρες, αλλά πέθανε το 1905.

Ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, στην Αμερική, θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον αφού ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως της δεύτερη Κυριακή του Μάη ως μέρα δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες.

Πότε καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Αρχικά στην Ελλάδα η γιορτή συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει», με τη σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες.

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού δηλαδή την 2η Κυριακή του Μαΐου.Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα όσα προσφέρουν οι μαμάδες συνηθίζεται εκείνη τη μέρα τα παιδιά να προσφέρουν ευχετήριες κάρτες και λουλούδια.

Ευχές για τη Γιορτή της Μητέρας

1. Μανούλα μου μια φορά με γέννησες και 1000 σε παιδεύω μα 100 σε αγαπώ και 1000 σε λατρεύω…

2. Αγαπημένη μου μητέρα είσαι ότι πιο πολύτιμο και ακριβό έχω στη ζωή μου.

3. Χρόνια Πολλά σε σένα που με αγάπησες περισσότερο και από την ζωή σου!

4. Έχω ένα φιλάκι! Άχ που να το αφήσω; Να μη πάει χαμένο να το αδικήσω; Στην καρδιά ενός κρίνου θέλει να το κλείσω έλα μητερούλα να σου το χαρίσω.

5. Αν δεν είχα και σένα, τι θα χα απογίνει; Να σαι πάντα υγιής και να σκορπίζεις την αγάπη σου στην οικογένεια μας!

6. Είσαι μια μαμά μα τι μαμά! Χρόνια Πολλά!

7. Εσύ που βοήθησες να κάνω τα πρώτα μου βήματα θέλω να είσαι κοντά μου πάντα. Χρόνια σου πολλά γλυκιά μου μαμά.

8. Για όλα όσα με δίδαξες, μου έδειξες, μου έδωσες, ποτέ δεν θα ναι αρκετή καμία ευχή για να σου δώσω, άπλα χρόνια πολλά, να είσαι γερή…. σ’ αγαπώ πολύ!

9. Μανούλα σου κάνα πολλά το ξέρω βεβαία καλά, αλλά εσύ θα μου δείξεις το δρόμο το σωστό ! Σε Αγαπώ πολύ!

10. Η γιορτή της μητέρας πάντα μου θυμίζει πόσο υπέροχο είναι να σε έχω μητέρα. Χρόνια Πολλά!!!

11. Μητερούλα μου θυμάσαι που ήμουν ένα μικρό και γλυκό αγγελουδάκι και σου έκανα τη ζωή εύκολη; Ούτε και εγώ.. Χρόνια Πολλά! Σ΄ αγαπώ πολύ!

12. Μητέρα μου συγνώμη για όσες φορές σε αμφισβήτησα, σε πλήγωσα, σου μίλησα άσχημα, σε στεναχώρησα, σε άγχωσα… Σε αγαπώ πολύ! Χρόνια πολλά!

13. Καλή μου μαμά σ΄ ευχαριστώ για την αγάπη σου. Ελπίζω κάποτε να γίνω σαν εσένα. Χρόνια σου πολλά!

14. Με την καρδιά μου γεμάτη αγάπη και ευγνωμοσύνη στην πιο γλυκιά μάνα του κόσμου.

15. Με το μήνυμα αυτό σου λέω το μυστικό για το πώς θα γίνεις η τέλεια μαμά: «μείνε όπως είσαι». Χρόνια Πολλά!

16. Στην πιο γλυκιά μανούλα του κόσμου εύχομαι… Χρόνια Πολλά!!!

17.
Άν ήσουν χάδι, θα ήσουν το πιο τρυφερό.
Άν ήσουν χαμόγελο, θα ήσουν το πιο γλυκό.
Άν ήσουν αστέρι, θα ήσουν το πιο φωτεινό.
Άν ήσουν άγγελος, θα ήσουν ο φύλακάς μου και
άν ήσουν μονοπάτι, θα ήσουν αυτό που θα με οδηγούσε στο σωστό δρόμο.
Χρόνια πολλά μανούλα και ευχαριστώ που είσαι για εμένα όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη.

18.
Μανούλα μου χρόνια πολλά, χρόνια ευτυχισμένα,
χρόνια γεμάτα από χαρά και γέλιο στολισμένα.
Μονάχα κάτι θα σου πω σήμερα στη γιορτή σου,
πως είναι δώρο απ΄ το Θεό να είμαι το παιδί σου.

19.
Είσαι η πιο καλή μητέρα.
Είσαι η πιο γλυκιά μαμά.
Αυστηρή γίνεσαι μάνα όταν κάνω ζαβολιά.
Κάθε χρόνο στη γιορτή σου, θα σου λέω σ΄ αγαπώ
και για όλα όσα μου δίνεις πως πολύ σ΄ ευχαριστώ.

20.
Σήμερα στη γιορτούλα σου λουλούδια σου χαρίζω,
χαίρομαι όταν χαίρεσαι κι΄ όταν πονάς δακρύζω.
Είσαι το λιμανάκι μου, είσαι η συντροφιά μου,
να΄ σαι γερή και δυνατή μανούλα μου γλυκιά μου.
Νιώθω πως όταν μου γελάς σε πούπουλα πως μ΄ έχεις
μανούλα μου σ΄ ευχαριστώ που τόσο με προσέχεις.
Το όνομά σου το γλυκό μες στη καρδιά κρυμμένο
και με κορδέλα ολόχρυση το έχω τυλιγμένο.

21.
Εσύ μου έδωσες ζωή, στοργή, φροντίδα, αγάπη,
μου ΄μαθες ν΄ αγωνίζομαι, να προσπερνώ τα λάθη.
Μου χάρισες το είναι σου και όλη τη ζωή σου
και εγώ σου δίνω μια καρδιά σήμερα στη γιορτή σου.
Είναι αυτή που έπλασες με τα δικά σου χέρια,
μαζί με την αγάπη μου που φτάνει ως τ΄ αστέρια.

22. Μας γεννάς, μας μεγαλώνεις, μας προσέχεις, μας υπερασπίζεσαι, μας στηρίζεις, σ΄αγαπάμε! Χρόνια πολλά μαμά!



Γιορτή της Μητέρας: Οι πιο διαχρονικές ατάκες της Ελληνίδας μάνας - Γι' αυτό την αγαπάμε!

Με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται με τιμή και δόξα τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα ποτ πουρί με τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά μαμαδίστικα «διαμαντάκια».


Αν είχες την τύχη, τη χαρά και την υπομονή να μεγαλώσεις στο ίδιο σπίτι με την Ελληνίδα μάνα σου, ξέρεις καλά πως δεν πρόκειται για ένα στερεότυπο, αλλά για ένα σπάνιο είδος ανθρώπου, το οποίο τροφοδοτείται από την ίδια του την υπερβολή και από... τα τηλεφωνήματα χωρίς λόγο. Σκέφτεται μόνο τι έφαγες, αν και πότε, έχει μαντικές ικανότητες, θεωρεί τη ζακέτα κάτι σαν αλεξίσφαιρο, είναι παντού και ξέρει τα πάντα, ακόμη και αυτά που δεν της έχεις πει, ενώ, όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, μεταμορφώνεται σε σούπερ-ηρωίδα.


Ναι, η μαμά σου είναι μία, μοναδική, παντοδύναμη, λίγο σουρεάλ και αναντικατάστατη, αλλά συγχρόνως, ίδια και απαράλλαχτη με κάθε μάνα, τη μάνα ρέιβερ, τη γιαγιά σου, δηλαδή τη μαμά της, τη δική μου μαμά ή τέλος πάντων, «Εκείνη» του Φοίβου Δεληβοριά. Και αν υπάρχει κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως αν έχεις ζήσεις πλάι σε μία Ελληνίδα μάνα, στην πραγματικότητα τις έχεις ζήσει όλες, αυτό είναι οι επικές ατάκες της, τις οποίες έχεις ορκιστεί στον εαυτό σου πως δεν θα ξεστομίσεις ποτέ μπροστά στο παιδί σου.


Ακριβώς για αυτό, με αφορμή τη φετινή Γιορτή της Μητέρας, η οποία γιορτάζεται με τιμή και δόξα τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε ένα ποτ πουρί με τα πιο δημοφιλή και διαχρονικά μαμαδίστικα «διαμαντάκια», προσπαθώντας να τα αποκρυπτογραφήσουμε, μπας και μάθουμε επιτέλους τι εννοούσε όταν έλεγε με απύθμενη σοφία πως, «όταν γίνεις μάνα θα καταλάβεις».


#1 Φάε το φαΐ σου, άλλα παιδάκια δεν έχουν να φάνε.


Στο σημείο αυτό, ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για όλες τις αθώες, παιδικές ψυχούλες που υποχώρησαν ένδοξα στο άκουσμα αυτής της αφοπλιστικής ατάκας, τρώγοντας τελικά δειλά και ανόρεχτα μικρές πιρουνιές από μπάμιες ή αρακά, μέχρι να αδειάσουν εντελώς το πιάτο τους και όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της μανούλας. Επική επίκληση, οριακά επίθεση, στο συναίσθημα ενός νήπιου από σκληροπυρηνική Ελληνίδα μανά, στην οποία μόνο λίγοι και τολμηροί αντιστάθηκαν. Τώρα για ποιο λόγο έπρεπε να μας φορτώσουν με τόσες ενοχές για ένα πιάτο αρακά δεν ξέρω, μάλλον, ήθελαν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε από νωρίς κοινωνική συνείδηση και φυσικά, τις ευχαριστούμε για αυτό.


#2 Δεν στα 'λεγα εγώ; Nα την ακούς τη μανούλα!


Η παραπάνω φράση είναι ένας μικρός θρίαμβος, ένας πανηγυρισμός για κάθε Ελληνίδα μάνα. Έχει ακουστεί σε διάφορες παραλλαγές, ως ένα νέτο σκέτο «στα 'λεγα εγώ», ένα λίγο πιο περιφραστικό «δεν στα 'λεγα εγώ, στα 'λεγα» και ένα λίγο παραπονιάρικο, «όταν τα λέω εγώ...». Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη φράση αποσκοπούσε συνήθως στο να σε παρακινήσει την επόμενη φορά να κάνεις μεγαλύτερο engage στις συμβουλές της μαμάς, να πειστείς πως έχει όντως μαντικές ικανότητες κι ας μην διαβάζει τη γυάλινη σφαίρα, μήπως και γλιτώσεις από όλες τις μικρές «παγίδες» που σου επιφυλάσσει η ζωή στο μέλλον. Και ναι, η μαμά σου δεν έχει πάντα δίκιο, ευτυχώς, αλλά όταν βγαίνει αλάνθαστη, θέλει να το αναγνωρίζεις.


 #3 Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα άλλα παιδιά.


Η φράση «δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν τα άλλα παιδιά» είναι ένα μπούμερανγκ για μία Ελληνίδα μάνα. Βλέπεις, η Ελληνίδα μάνα δεν ενδιαφέρεται τι κάνουν τα άλλα παιδιά, όταν τα άλλα παιδιά κάνουν κοπάνες και piercing, γυρίζουν στο σπίτι μετά τις 23.00 ή βάφουν μωβ και φούξια τα μαλλιά τους. Ωστόσο, τα πράγματα αντιστρέφονται, όταν τα άλλα παιδιά γράφουν καλύτερα στα διαγωνίσματα ή έχουν καλύτερους βαθμούς στο τρίμηνο. Τι να πεις; Άβυσσος η ψυχή της Ελληνίδας μάνας. Όπως και να έχει, ο βασικός λόγος που μία Ελληνίδα μάνα δεν δίνει όντως μία για το τι κάνουν τα άλλα παιδία, είναι επειδή κατά βάθος πιστεύει ακράδαντα πως κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με το καμάρι της.


#4 Εγώ στην ηλικία σου είχα ήδη δύο παιδιά.


Αν διανύεις τα mid-thirties σου και νιώθεις πως αυτοσκοπός σου είναι να γυρίσεις τον κόσμο ή να μεγαλώσεις το μικρό παιδί που «κρύβεται» μέσα σου, ξέρεις καλά πως αυτή η χιλιοειπωμένη ατάκα της Ελληνίδας μάνας είναι ένα δόλιο «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη. Όχι επειδή σου υπενθυμίζει με κάπως ύπουλο τρόπο πως βρίσκεσαι στα αναπαραγωγικά σου χρόνια, μίας και δεν στοχεύει ακριβώς εκεί, αλλά κυρίως, επειδή υπογραμμίζει διακριτικά πως ενώ θα μπορούσες να είσαι μανούλα, εσύ έχεις το mindset μίας έφηβης η οποία δεν ξέρει να φτιάχνει ούτε ένα κοτόπουλο στον φούρνο. Ευτυχώς, υπάρχει η μανούλα με τα ταπεράκια της και έτσι, χορταίνεις εσύ, χορταίνει και το μικρό παιδί που ζει μέσα σου.


 Από το εμβληματικό «ζακέτα να βάλεις» στο «ίδια ο πατέρας σου είσαι» και από το «μην περπατάς ξυπόλητη» στο «πιες το γρήγορα μην χάσει τις βιταμίνες του», υπάρχουν πολλές ακόμη φράσεις που λείπουν από τη λίστα μας, όμως, συμπυκνώνουν και εκφράζουν με τον πιο τρυφερό, απροσδόκητο, αστείο, τρόπο την αστείρευτη αγάπη της Ελληνίδας μάνας, μία αγάπη που αξίζει να τη γιορτάζουμε κάθε μέρα, επειδή ήταν αυτή που μας μεγάλωσε και μας βοήθησε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.