Στην κεντρική Πινδο, στα ακραια ορια του νομου μας με την Ηπειρο, στο Χαλικι του Ασπροποταμου, η νεοκοπη ”αναπτυξη” που επιχειρεί να καλυφθει πισω απο μαλλον παραπλανητικους επιθετικους προσδιορισμους οπως αειφορος, εναλλακτικη, βιωσιμη κτλ εμφανιστηκε με το προσωπο Κρητικου [!!!] επιχειρηματια ο οποιος σχεδιαζει την εγκατασταση υδροηλεκτρικου εργοστασιου στις απαρχες του Ασπροποταμου, στις πηγες του, στο ρεμα Καπραρία, μεσα στα ελατα, σε ενα πλατωμα — τοπο βοσκης, ποτισματος και περασματος των κοπαδιων, που σε πεισμα των καιρων εξακολουθουν, αιωνες τωρα, να στολιζουν τις πλαγιες και τα οροπεδια του χωριου.
Το εγχειρημα εχει προκαλεσει την ανησυχη αντιδραση των κατοικων , οι οποιοι περιπου δεκα ημερες πριν, αιφνιδιασμένοι, διαπιστωσαν φορτηγα να διερχονται το χωριο με κατευθυνση τη θεση ”Γκοτζελο” προκειμενου να αρχισουν εργασιες.!!! Απο την αντιδραση τους και την επεμβαση του Α.Τ. Καλαμπακας διαπιστωθηκε οτι τα οχηματα δεν ειχαν αδεια κυκλοφοριας, ασφαλιστηρια συμβολαια, δηλ. στοιχεια αυτονοητα και δεδομενα για οποιονδηποτε, που η ελλειψη τους μπορει να αποτελεσει ενδειξη ως προς τη σοβαροτητα της επενδυσης. Επισης, δεν υπηρχε αδεια για την εκτελεση εργασιων σε δασικη εκταση, ουτε οι οικοδομικές αδειες που απαιτουνται. Οι αποριες που δημιουργουνται ειναι πολλες και ευλογες
1. Ποια ειναι η θεση του δασαρχειου ως προς το ζητημα αυτο?
2. Ποτε χρονολογουνται οι ενεργειες του εκ Κρητης ορμωμενου επιχειρηματια προς τους φορεις της περιοχης.?
3. Δεδομενου οτι ο δημαρχος Καλαμπακας εχει εκφρασει προφορικα την αντιθεση του και τη συμπαρασταση του στους κατοικους, ποια ηταν κατα το προηγουμενο διαστημα η θεση του δημου και των υπηρεσιων του.?
Απλη επιτοπια θεωρηση της περιοχης αποκαλυπτει οτι το σχεδιαζομενο εργο ειναι παραλογο. Και ειναι παραλογο απο καθε πλευρα. Εκεινη της καταστροφης της φυσης ειναι προδηλη. Οικοδομηματα λαμαρινας σε οικισμο πετροχτιστο ,κατα το μεγαλυτερο μερος του, και χαρακηρισμενο ως παραδοσιακο, στους προποδες του Λακμου και σε οπτικη επαφη με την κορυφη του, το Περιστερι, αποτελει προσβολη οχι μονο της στοιχειωδους αισθητικης αλλα της ιδιας της Δημιουργιας. Η ζημια ειναι ανυπολογιστη. Και το χειροτερο, διχως οφελος.
Σαν μια εκδηλωση εχθροτητας προς τη φυση, σε εποχες που η ορθολογικη διαχειριση των υδατινων πορων εχει γινει αναγκη επιτακτικη διχως να επιτρεπει αναβολη, εμφανιζεται καποιος απο το πουθενα για να παραγαγει ηλεκτρικη ενεργεια απο ενα ελατόσκεπο ρεμα, μειωμενης ροης και ποσοτητας νερου, στις απαρχες των πηγων τπυ Αχελώου και μεσα σιο νόμιμα οριοθετημένο και νομικά προστατευμένο Εθνικο Παρκο Αράχθου – Περιστερίου – Τζουμέρκων.
Η χρησιμοτητα ειναι μηδενικη. Για αυτο δεν τιθεται θεμα σταθμισης ζημιας – οφελους. Ακομα ομως και εαν ετιθετο τετοιο θεμα, η υπεροχη της αναγκης να διαφυλαχθει ατοφιο το φυσικο περιβαλλον και οι προαιωνιες ανθρωπινες δραστηριοτητες σε αυτο δεν θα μπορουσε να αμφισβητηθει. Αναγκη πάσα οι υπηρεσιες και οι θεσμικοι φορεις του νομού και της Περιφερειας να προστατευσουν τη φυση και να σταθουν αρωγοι στους κατοικους.
Εδω ας γινει μια διευκρινηση. Η αγαπη για τη φυση και αυτο που αποκαλειται οικολογια συχνα υποβιβαζεται απο το ενδιαφερον – ενδεχομενως αγνο – ανθρωπων που ζουν τη φυση ως εκδρομεις των αργιών. Εδω δεν προκειται για αυτο. Προκειται για την αγωνια και την αντιδραση των κατοικων ενος παραγωγικου χωριου, ανθρωπων που ζουν απο το χωριο και τη φυση του και οχι παραθεριστων η συνταξιουχων που καταφευγουν εκει. Προκειται για νεους ανθρωπους που επελεξαν να κρατηθουν απο το μασταρι της προβατινας ακολουθωντας τον τροπο ζωης των προγονων τους.
Ας μην λησμονούμε οτι η νομαδικη κτηνοτροφια ανηκει στην αϋλη πολιτιστικη κληρονομια της Ευρωπης. Οι φορεις αυτης της προαιωνιας κληρονομιας ειναι εκεινοι που ανησυχουν. Για τη φυση και τη ζωη τους. Που ειναι το ιδιο ακριβως πραγμα.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ανάστατοι οι κάτοικοι στο Χαλίκι Ασπροποτάμου με την δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου
Reviewed by meteoravoice
on
Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2024
Rating: 5
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.