Τελευταίες Ειδήσεις

Πρόγραμμα μεικτής κινητικότητας 'Πνευματική και Πολιτισμική κληρονομιά Μετεώρων'

 Συμμετοχή τριών πανεπιστημίων:

στο πλαίσιο «ERASMUS:

Θεολογική σχολή Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου «Πατριάρχης Ιουστινιάν», Τμήμα Εκκλησιαστικών Τεχνών

Θεολογική σχολή Πανεπιστημίου Βελίκο Τύρνοβο «Κύριλλος και Μεθόδιος», Τμήμα Εκκλησιαστικών Τεχνών.

Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Θεολογίας.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος 25 φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες), καθώς και οι εξής καθηγητές:

Andrei Musat, καθηγητής Αγιογραφίας.

Mihai Coman, καθηγητής Αγιογραφίας

Vania Sapoundzieva, καθηγήτρια Φορητών εικόνων

Todor Enchev, καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Γλυκερία Χατζούλη, καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης

Ηλίας Ευαγγέλου, καθηγητής Εκκλησιαστικής γραμματείας και πνευματικός βίος των σλαβικών λαών

Το πρόγραμμα εξελίχθηκε από 26 – 31 Μαΐου 2024. Η παρουσίαση των μνημείων και των κειμηλίων έγινε από την καθηγήτρια κ. Γλυκερία Χατζούλη. Η επίβλεψη των σχεδίων που εκπονήθηκαν από τους φοιτητές των πανεπιστημίων  έγινε από τους καθηγητές Vania Sapoundzhieva και Andrei Musat. Η θεματική των μαθημάτων ήταν η εξής:  

1.   Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά: ο κρητικός ζωγράφος Θεοφάνης Στρελίτζας Μπαθάς (+1559) και η τέχνη του.

2.   Μονή Ρουσάνου (Μεταμορφώσεως): ο κρητικός ζωγράφος Ζώρζης ή Τζώρτζης και η τέχνη του.

3.   Μονή Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων): α) Το καθολικό της Μονής Βαρλαάμ και το έργο των Θηβαίων ζωγράφων Φράγγου Κατελάνου (1548) και των αδελφών ιερέα Γεωργίου και Φράγγου Κονταρή (1566). β) Το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών και η τέχνη του ιερέα Ιωάννου και των υιών του (1637). γ) Η παρουσίαση των κειμηλίων του μουσείου της Μονής Βαρλαάμ.

4.   Μονή Αγίου Στεφάνου: α) Το παλαιό καθολικό της μονής του Αγίου Στεφάνου (1620-1640): Η τέχνη και η αρχιτεκτονική. β) Το νέο καθολικό του Αγίου Χαραλάμπους και η τέχνη του ζωγράφου Βλάση Τσοτσώνη (1990-2024). γ) Τα κειμήλια του μουσείου της μονής του Αγίου Στεφάνου.

5.   Μονή Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο). α) Το παλαιό καθολικό της Μονής Μεγάλου Μετέωρου – έργο του εργαστηρίου της Καστοριάς (1483). β) Το νέο καθολικό της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου (1552).  γ) Τα κειμήλια του μουσείου της μονής του Μεγάλου Μετεώρου. 

6.   Η παλαιά Μητρόπολη Καλαμπάκας (Κοίμηση της Θεοτόκου) και το έργο του ζωγράφου Ιερέα Κυριαζή και του Νεοφύτου – υιού του κρητικού ζωγράφου  Θεοφάνη (1573).

Από όλα τα μνημεία (μονές και ναούς), φιλοτεχνήθηκαν επιλεκτικά από τους φοιτητές των παραπάνω πανεπιστημίων μορφές αγίων, εικονογραφικές συνθέσεις καθώς και ελεύθερα θρησκευτικά θέματα του επιβλητικού τοπίου της Θηβαϊδας των Σταγών. O Πρόεδρος του συλλόγου των ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων κ. Αθανάσιος Δημητρίου MS θεολογίας, προσέφερε στους φοιτητές του προγράμματος Erasmus+ coton-papier και μολύβια ζωγραφικής.  Όλα τα έργα των φοιτητών θα παρουσιασθούν σε τέσσερες σπονδυλωτές εκθέσεις που θα λάβουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, στο Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» Βελίκο Τύρνοβο, στο Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην Καλαμπάκα.

Σημειώνεται τέλος ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διέμεναν στο ξενοδοχείο Famisis Eden στην Καλαμπάκα.







 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.