Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για την αποκάλυψη του Politico


Η κυβέρνηση επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης καταρτίστηκε εν κρυπτώ προκειμένου να ωφελήσει λίγους και συγκεκριμένα συμφέροντα. Μετά τη συγκάλυψη στις υποκλοπές και στο έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη συζητείται ξανά στην Ευρώπη δίπλα στις λέξεις «σκάνδαλο» και «αδιαφάνεια».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για απάτη αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.

Η δημοσιογραφική έρευνα εστίασε σε 110 ελληνικούς δημόσιους διαγωνισμούς που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ 2021 και Ιανουαρίου 2024. Σε 101 περιπτώσεις η ανάθεση έγινε σε κάποια από τις 10 υπό έρευνα εταιρείες και δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος ανάδοχος. Μόνο σε εννέα από τους διαγωνισμούς υπήρξαν περισσότερες από μία προσφορές.

Χαρακτηριστικό της αθέμιτης και σκανδαλώδους διαδικασίας που περιγράφεται είναι ότι  έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που κόστισε 4,6 εκατ. ευρώ στην Ιρλανδία για 7 χρόνια, 4,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο για 9 χρόνια και 1,3 εκατ. ευρώ στη Μάλτα, στην Ελλάδα κόστισε 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο κύριος Σκρέκας, ο κύριος Παπαθανάσης και φυσικά ο κύριος Γεωργιάδης δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Οφείλουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις.

Ποιες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και με ποια ποσά; Πόσοι διαγωνισμοί έγιναν και πόσες επιχειρήσεις συμμετείχαν; Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει γιατί αντί για αντιπλημμυρικά,  αντί για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που  στερούνται ρευστότητας και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, αντί για προγράμματα στεγαστικής πολιτικής και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, επέλεξε να στήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων κομμένο και ραμμένο στα μέτρα 10 συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.