Τελευταίες Ειδήσεις

Σας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη στην Διάβα.
Στην Διάβα εδώ και δύο έτη γιορτάζουμε τους Τρεις Νεομάρτυρες της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Ιερομάρτυρα εκ Περιστέρας, Αθανάσιο Αναγνώστη εκ Θεόπετρας και Πολύζο Πολυζώη εκ Διάβας.

Στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων φυλάσσεται ένα χειρόγραφο, το οποίο αναφέρεται στους Τρεις Νεομάρτυρες που κατάγονταν από την περιοχή μας και μαρτύρησαν δι’ απαγχονισμού από τους Τούρκους περίπου το 1770.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος όρισε οι Τρεις Νεομάρτυρες της Ιεράς Μητροπόλεως μας να εορτάζονται κάθε Ε’ Κυριακή Νηστειών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας, προσδίδοντας με την ενέργεια του αυτή κάθε λαμπρότητα και επισημότητα στην Ιερά Πανήγυρη των δικών μας τοπικών αγίων που προστέθηκαν στη χορεία των αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος μας κ. Θεόκλητος την Ε’ Κυριακή Νηστειών 2022 τέλεσε τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού. Από τότε επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ως άνω Ιερό Ναό, ο οποίος με τη χάρη του Θεού καθίσταται κόσμημα για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Ως εφημέριος της ενορίας της Διάβας και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προσκαλούμε ιδιαίτερα τους ευλαβείς πιστούς της Περιστέρας και της Θεόπετρας, χωριά από τα οποία κατάγονταν οι δύο από τους τρεις Νεομάρτυρες, αλλά και όλης της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην τοπική Ιερά Πανήγυρη των δικών μας αγίων και καυχημάτων της πίστεως μας.

Φέτος, υπάρχει ένας ακόμη λόγος που απευθύνουμε τούτη την πρόσκληση. Η Διάβα, γνωρίζετε όλοι σας ότι εδώ και μήνες βρίσκεται σε πολλαπλά αδιέξοδα, μετά από την καθίζηση που υπέστη η γέφυρα της Διάβας (γέφυρα ‘’Γεωργίου Βλαχογιάννη’’). Το χωριό έχει σχεδόν ερημώσει, οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται πολύ σκληρά, οι μετακινήσεις προς την Διάβα πλέον έχουν μειωθεί και η ψυχολογία των κατοίκων δεν είναι η ίδια.

Σας προσκαλώ να ξαναζωντανέψουμε το χωριό και πάλι αυτό το εορταστικό τριήμερο. Να δώσουμε ελπίδα στους όμορφους κατοίκους του που δοκιμάζονται. Σας προσκαλώ στην Ιερά Πανήγυρη των Τριών Νεομαρτύρων της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας. Η Εκκλησία ενώνει τον κόσμο. Συγκεντρώνει τον κόσμο. Αποτελεί την μοναδική ασφάλεια και ελπίδα όλου του κόσμου. Σας προσκαλώ να γεφυρώσουμε τις καρδιές μας μέσα από την κοινή λατρεία προς τον Θεό και τιμή προς τους αγίους μας. Σας περιμένω όλοι μαζί να τιμήσουμε τους Τρεις Νεομάρτυρες, το ιερό καύχημα της Επισκοπής μας και να προσευχηθούμε για ό,τι μας απασχολεί και βασανίζει. Στην πονεμένη Διάβα, στην Διάβα που μέσα από τις δυσκολίες της με την χάρη του Θεού και μόνο θα αναγεννηθεί και θα αναστηθεί.

Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος

Εφημέριος Διάβας

 

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ & ΤΡΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

ΔΙΑΒΑΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Με αισθήματα χαράς και τιμής,

 

Σας προσκαλούμε στην Ιερά Πανήγυρη των Τριών Τοπικών Νεομαρτύρων της Επισκοπής των Σταγών στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και Τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

 

 

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

 

6:30 μ.μ.: Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, μετ’ αρτοκλασίας, υψώματος των Αγίων και θείου κηρύγματος.

 

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

 

7:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών & Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, μετ’ αρτοκλασίας, υψώματος των Αγίων και θείου κηρύγματος.

 

Μετά την Θεία Λειτουργία θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού τα χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου (ΜΕΕΣ) Διάβας.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.