Τελευταίες Ειδήσεις

Ανασκόπηση του Μάρτη από τον Λευτέρη Αβραμόπουλο


Καλησπέρα σε όλες και σε όλους, και καλή σαρακοστή. Σας έχω συνηθίσει η καθιερωμένη πλέον ανασκόπηση του μήνα να γράφεται το πρωινό της τελευταίας Κυριακής του μήνα, ωστόσο οι υποχρεώσεις μου σήμερα το πρωί ήταν ιδιαίτερα πολλές και έτσι δημοσιεύω το απόγευμα την ανασκόπηση.

Στις 11 Μαρτίου μαζί με τους Δημάρχους της Θεσσαλίας περάσαμε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μας παρουσίασε το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA International που αφορά τη διαχείριση του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Πρωθυπουργό το ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης του Δήμου Μετεώρων που έχουμε εκπονήσει για την επούλωση των μεγάλων πληγών που άφησαν πίσω τους οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης ζήτησα από τον Πρωθυπουργό περαιτέρω χρηματοδότηση για την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς του ορεινού όγκου.

Λίγες μέρες αργότερα λάβαμε άμεσα έγκριση για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. Ευρώ (2 εκατ. Ευρώ για το Δήμο και 500.000 για τη ΔΕΥΑΜ) προκειμένου να προχωρήσουμε τα απαραίτητα έργα που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης για τα χωριά του ορεινού όγκου αρροντας τη σημερινή “απομόνωση” που υφίστανται. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Μετεώρων έχει τύχει έγκριση για χρηματοδότηση ύψους 4,7 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών, για την κατασκευή έργων αποκατάστασης και τη μίσθωση μηχανημάτων ώστε να γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο και στα δίκτυα ύδρευσης εντός οικισμών.

Είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ στο Δημαρχείο τον Υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Είχαμε μια αναλυτική συνάντηση εργασίας ενώπιον και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου όπου ενημερωθήκαμε για την ανακατασκευή της γέφυρας της Διάβας και για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου. Είμαστε ευχαριστημένοι καθώς το Υπουργείο τελικά προέκρινε τη λύση που μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα από κοινού προτείναμε δηλαδή την ανακατασκευή της υπάρχουσας γέφυρας και όχι την κατασκευή νέας γέφυρας. Επιπλέον, μας παρουσίασε σημεία του οδικού δικτύου του ορεινού όγκου που αναλαμβάνει το Υπουργείο να αποκαταστήσει. Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου προκειμένου από κοινού να δρομολογηθούν όποιες άλλες ενέργειες χρειάζονται για την αποκατάσταση και άλλων σημείων που χρίζουν παρεμβάσεων. Συνεργαζόμαστε και διεκδικούμε προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας που μας επιφύλαξε πολλές ευχάριστες ειδήσεις. Ανάμεσα σε αυτές και η εκλογή μου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δυναμώνει τη θέση και την παρουσία του Δήμου Μετεώρων στα θεσμικά όργανα των Δήμων και παράλληλα τον φέρνει πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων σε μια προσπάθεια να αποκτήσει ο Δήμος Μετεώρων μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμική εκπροσώπηση.

Ο Δήμος Μετεώρων έχει πλέον ισχυρή εκπροσώπηση στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το επόμενο διάστημα θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και γενικότερα της διαχείρισης του νερού.

Στα μέσα Μαρτίου μαζί με 81 ακόμη Δήμους της χώρας υπογράψαμε την Ιδρυτική Διακήρυξη του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου μέσα από το Δίκτυο Πόλεων η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού να είναι πάντα στη πρώτη γραμμή, δίπλα στον δημότη και τις ανάγκες του.

Παράλληλα συμμετέχοντας στο 3ο FORUM του ΣΠΑΥ 2024, μετά από πρόσκληση του Προέδρου και Δημάρχου Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτου, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στην οδυνηρή εμπειρία των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου, αλλά και πως ο ίδιος μαζί με ένα δίκτυο εθελοντών δράσαμε τις δραματικές εκείνες ώρες για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών και για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Ενώ εξέφρασα την ανάγκη εκπόνησης ενός Εθνικού Σχεδίου στήριξης της ορεινότητας, γιατί αν δεν κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας, αν δεν βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους να μείνουν στα βουνά μας και να παράγουν τότε ούτε η τεχνητή νοημοσύνη ούτε τα σχέδια θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε τους φυσικούς πόρους μας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στις πολύ επιτυχημένες ομολογουμένως εκδηλώσεις που έγιναν φέτος τις Απόκριες στο Δήμο Μετεώρων.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια ο Δήμος Μετεώρων κατάφερε να μπει στο χάρτη των Αποκριάτικων προορισμών της χώρας. Πετύχαμε μια τεράστια προβολή που δεν αμφισβητείται χάρη στη συνεργασία με τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Νέζο που παρουσίασε το φετινό Κυνήγι του Θησαυρού.

Ο Δήμος Μετεώρων προβλήθηκε σε περισσότερες από 14 τηλεοπτικές εκπομπές αλλά σε πολλά δελτία ειδήσεων καταφέραμε να έχουμε μια προβολή σε περισσότερα από 45 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου. Και όλα αυτά με μηδενικό κόστος. Ήδη αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική έχει αποδώσει καθώς και το τριήμερο της 25ης Μαρτίου οι πληρότητες στην περιοχή ξεπέρασαν το 90%.

Τα Μετέωρα, όπως είχαμε υποσχεθεί, έχουν μπει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Πριν λίγες μέρες η Daily Express, η δημοφιλής βρετανική εφημερίδα με τους εκατομμύρια αναγνώστες, με δημοσίευμα της τα χαρακτηρίζει ως δύο από τους καλύτερους προορισμούς για ένα ήρεμο διάλειμμα στην Ελλάδα. Παράλληλα, μόλις το βράδυ της Τετάρτης το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO. Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις που αποδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική που έχει η περιοχή μας. Όραμα μας ως Δημοτική Αρχή είναι να δημιουργήσουμε μια συνεκτική και ενοποιημένη ταυτότητα για τον Δήμο Μετεώρων. Μια ταυτότητα που ενώνει όλους τους κατοίκους και ενθαρρύνει την προσέλκυση των επισκεπτών σε κάθε γωνιά της περιοχής μας. Σε αυτή την ταυτότητα, κάθε χωριό, κάθε περιοχή και κάθε κοινότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας που συνθέτει τον δήμο μας. Θέλουμε μαζί με τα Μετέωρα να προβάλλουμε και άλλα σημαντικά τοπόσημα του Δήμου μας όπως το Σπήλαιο της Θεόπετρας, τη Λίμνη Λογγά, το μοναδικό βραχώδες σύμπλεγμα των Χασίων ανάμεσα σε Γάβρο και Άγιο Δήμήτριο και τον Ασπροπόταμο.

Τον Μάρτιο υπέγραψα την πρώτη σύμβαση ως Δήμαρχος που αφορά το έργο της κατασκευής πιστοποιημένων μονοπατιών και διαδρομών για πεζοπορία συνολικού μήκους 16,5 χλμ. για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ των βραχοειδών σχηματισμών των Τοπικών Κοινοτήτων Γάβρου και Αγίου Δημητρίου. Η ανάδειξη του μοναδικού βραχώδους συμπλέγματος, της φυσικής ομορφιάς, η προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής και η ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν μια από τις προτεραιότητές μας. Το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να συνδυαστεί με την κατασκευή του αναρριχητικού κέντρου τύπου via ferrata που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Τα δυο αυτά έργα μαζί δημιουργούν μια ολιστική παρέμβαση για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής των Χασίων.
Θέλω να γνωρίζετε, όμως, και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως Δήμος δείχνοντας ένα διαφορετικό κοινωνικό πρόσωπο προς τους πολίτες. Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ υλοποιούμε ένα πρότυπο πρόγραμμα για την εκπαίδευση πολιτών σε χωριά του ορεινού όγκο στην παροχή πρώτων βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η πρώτη εκπαιδευτική παρουσίαση ξεκίνησε από την Αγναντιά Καλαμπάκας με τη συμμετοχή της μεγαλύτερης πλειοψηφίας των κατοίκων του χωριού. Ανάλογη δράση θα ακολουθήσει και σε άλλα χωριά του ορεινού όγκου.

Θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή ανασκόπηση με ένα μικρό αλλά νομίζω αρκετά σημαντικό για την καθημερινότητα έργο. Αφορά την επαναλειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην οδό Πίνδου στον κόμβο της ΔΕΗ που ήταν ανενεργά για πολλά χρόνια. Μέρα με τη μέρα η πόλη της Καλαμπάκας αλλάζει, τα χωριά μας αλλάζουν.

Μπορεί τα προβλήματα που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε να είναι πολλά ωστόσο μέσα από τη σκληρή καθημερινή δουλειά, τη συνεργασία και τη δική σας κατανόηση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, ανθρώπινο και λειτουργικό Δήμο. Είμαι σίγουρος ότι και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας με πολλές θετικές ειδήσεις.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέροντα όλα όσα ανέφερα.

Λευτέρης Αβραμόπουλος – Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.