Τελευταίες Ειδήσεις

Τέμπη: Σάλος με τις βόμβες της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για κυβερνητικό μπλόκο


Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρας Κοβέσι, οι οποία κατήγγειλε ότι  «μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη» αναφερόμενη στις έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών.


Για  επιχείρηση συγκάλυψης κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά.


Στέφανος Κασσελάκης: Πρέπει να τελειώνει η ατιμωρησία στη χώρα – Ντροπή και ανήθικο


«Είναι ντροπή για το κράτος μας αυτό και είναι ανήθικο όσον αφορά στις οικογένειες που έχουν χάσει τους συγγενείς τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο 3ο ετήσιο συνέδριο The Upfront Initiative.


Χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το γεγονός «που μάθαμε τις τελευταίες ώρες, ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι την μπλοκάρουν από το να διερευνήσει το έγκλημα των Τεμπών». Ο ίδιος τόνισε ότι «κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει επιτέλους αυτή η ατιμωρησία να τελειώνει».


«Η θεωρία του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση οργάνωσε 330 ευρωβουλευτές να ψηφίσουν κατά της Ελλάδας και του κράτους δικαίου, προφανώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι είναι μία παραπλάνηση, όταν η ίδια η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει ότι το κράτος μας μπλοκάρει την έρευνα», σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης.


Μιλένα Αποστολάκη: Δεν θα επιτρέψουμε την οργανωμένη συγκάλυψη


Η Μιλένα Αποστολάκη, που μετείχε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.


«Κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις μεθοδεύσεις της οι δηλώσεις της Ευρωπαίας Εισαγγελέως σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη. Η κ. Λάουρα Κοβέσι μίλησε ευθέως για παρεμπόδιση του έργου της και συνέδεσε ξεκάθαρα την απώλεια των 57 ανθρώπων στα Τέμπη με την μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717.


«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια» δήλωσε η Ευρωπαία Εισαγγελέας.


Ο κ. Μητσοτάκης και ο λαλίστατος κυβερνητικός του εκπρόσωπος δεν βρήκαν να πουν μια λέξη για όλα αυτά. Μήπως είναι και η Ευρωπαία Εισαγγελέας ενταγμένη σε κάποιο σκοτεινό κέντρο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ήταν οι 330 ευρωβουλευτές που εγκαλούν την Ελλάδα για το κράτος δικαίου;


Ο κ. Μητσοτάκης που έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες την εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί πια να κρύβεται. Τον περιμένουμε στην ολομέλεια. Οφείλει απαντήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε την οργανωμένη συγκάλυψη. Το χρωστάμε σε αυτούς που χάθηκαν, στις οικογένειές τους και στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που καθημερινά αθροίζουν την φωνή τους στο αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης».


Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την έρευνα


Ο πρόεδρος της Κ.Ο Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, παρατήρησε πως «η Ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι επιβεβαιώνει αυτό που βιώνουμε και καταγγέλλουμε όλους αυτούς τους μήνες: Η κυβέρνηση συγκαλύπτει την έρευνα για το έγκλημα των Τεμπών».


Σε ανάρτησή του αναφέρει: «Ελπίζω ο κύριος Μητσοτάκης να μην ανακαλύψει ξανά ξένο δάκτυλο ή Ευρωπαϊκή συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του. Ας μην προκαλέσει άλλο. Εξάλλου η μεθόδευση για την συγκάλυψη έγινε μπροστά στα μάτια όλων των πολιτών στην εξεταστική επιτροπή- παρωδία», σημειώνει, τονίζοντας πως «κομβικοί μάρτυρες αποκλείστηκαν, το έργο των βουλευτών-μελών της επιτροπής παρεμποδίστηκε, ουσιώδη στοιχεία αγνοήθηκαν και φυσικά ο κύριος Καραμανλής απαλλάχτηκε, φυγαδεύτηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και κρύφτηκε ξανά πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών».


«Είπε όμως και κάτι άλλο η Ευρωπαία εισαγγελέας: Αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί. Γεγονός που σκοπίμως και εντέχνως παραβλέπει το πόρισμα της ΝΔ», επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης και συνεχίζει: «Άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επαναλαμβάνει το γνωστό αφήγημα: Την έρευνα τρέχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα χυθεί άπλετο φως. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη δέσμευση; Μόνο που αντί για φως βυθιστήκαμε στο σκοτάδι!».


«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σφράγισε την συγκάλυψη. Η κοινωνική πλειοψηφία όμως δεν σταματά να ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα έγκλημα που μετατράπηκε σε συλλογική πληγή. Εμείς δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Για την δικαίωση των συγγενών των θυμάτων, για την δικαιοσύνη. Για να μην είναι χωρίς επιστροφή η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος Δικαίου», καταλήγει η ανάρτηση του Αλ. Χαρίτση.


Παύλος Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στη χώρα μας


Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε στην έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης και υποστήριξε «δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην έρευνα αυτή».


«Η απάντησή μας είναι ότι την έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για το συγκεκριμένο τραγικό δυστύχημα, την τρέχει η Δικαιοσύνη η οποία είναι ανεξάρτητη στη χώρα μας, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη απάντησή μου. Είναι εν εξελίξει η έρευνα αυτή. Τρέχει με πολύ γρήγορες ταχύτητες, όπως θα έπρεπε να γίνεται, σε σχέση με άλλες πολύ σοβαρές υποθέσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν.


Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στην έρευνα αυτή. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Θέλουμε άμεσα, το συντομότερο δυνατό, χωρίς να επηρεάζεται η ορθότητα και η αντικειμενικότητα της έρευνας, με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια και τα περισσότερα δυνατά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Δικαιοσύνη να μάθουμε κι εμείς τις απαντήσεις, να χυθεί άπλετο φως. Άρα, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει στο να πέσει φως σε αυτή την υπόθεση η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη, είτε αφορά το σκέλος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είτε το σκέλος της Ελληνικής Εισαγγελίας.


Όμως, η Ελλάδα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος-μέλος με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Την κάθε έρευνα, όπως, για παράδειγμα, τη συγκεκριμένη προδικαστική έρευνα την κάνουν στο πλαίσιο της ανάκρισης συγκεκριμένοι εισαγγελείς και ανακριτές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Και ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και να κάνουν τις όποιες ενέργειες κρίνουν, ούτως ώστε να χυθεί φως σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, να αποδοθεί πλήρης Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη υπόθεση».


Λάουρα Κοβέσι: Μας Μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια, να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη


Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, μιλώντας στο star για τις  για την έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη»,


«Εάν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια», δήλωσε μιλώντας στο Star, ερωτώμενη για το εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.


Όπως είπε, είδε φωτογραφίες των αθώων θυμάτων της τραγωδίας και συγκινημένη υποσχέθηκε στους συγγενείς πως θα κάνει τα πάντα για να δικαιωθούν οι ψυχές των παιδιών τους.


Για να συμβεί όμως αυτό ζητά αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι, όπως σημειώνει, με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της και να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Δυστυχώς η Συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν», όπως είπε.


Αναφερόμενη στη σύμβαση 717, που προέβλεπε την εγκατάσταση τηλεδιοίκησης, στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, φωτοσήμανσης και αυτόματου συστήματος πέδησης, η εισαγγελέας υπογράμμισε πως «εάν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί».


Το πολυσέλιδο έγγραφο, ουσιαστικά, διαλύει τους ισχυρισμούς της Ν.Δ. στο σχετικό της πόρισμα, το οποίο αποδίδει σχεδόν αποκλειστικά την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος.


«Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς. Ερευνήσαμε μόνο τα κομμάτια που αφορούν το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια», τόνισε.


Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.


«Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα» αναφέρει η Ευρωπαία αξιωματούχος. «Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Πολύ νέοι και αθώοι… Δεν υπάρχουν λόγια… Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα», τονίζει.


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.