Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς για τις εξαγγελίες Πιερρακάκη σχετικά με την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού


"Η επαναφορά των πενθήμερων αποβολών σε βάρος των εφήβων που ασκούν βία ή εκφοβισμό έχει, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μόνο ένα αποτέλεσμα: την ανακύκλωση της βίας"- Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς

Η εφηβική βία και ο σχολικός εκφοβισμός είναι υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα. Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται με τις πενθήμερες αποβολές που εξήγγειλε σήμερα ο κύριος Πιερρακάκης. Η επαναφορά των πενθήμερων αποβολών σε βάρος των εφήβων που ασκούν βία ή εκφοβισμό έχει, επιστημονικά αποδεδειγμένα, μόνο ένα αποτέλεσμα: την ανακύκλωση της βίας.

Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει δράση σε άλλη κατεύθυνση: την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα στο σχολείο, την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και της οικογένειας, τις κοινωνικές πολιτικές που αμβλύνουν τις ανισότητες.

Καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα και καμία άνωθεν επιστημονική επιτροπή δε θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρχει σαφής τεκμηρίωση και θέσεις που αντιμετωπίζουν το ζήτημα στην ρίζα του και δεν ενισχύουν την λογική της πρόληψης. Αυτή τη λογική υπηρετούν τα παρακάτω άμεσα μέτρα:

Ένταξη υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες

Ενίσχυση των μαθημάτων κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών

Επαναφορά σχετικών μαθημάτων που η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατήργησε αλλά βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βαθιά τις έννοιες της βίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών λειτουργιών, όπως η Κοινωνιολογία.

Πάνω από όλα όμως απαιτείται η ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στήριξης για όλα τα παιδιά, όσα δέχονται αλλά και όσα ασκούν βία. Υπηρεσίες που πρέπει να είναι σε σταθερή άμεση σύνδεση με το σχολείο και όχι να ενεργοποιούνται ως εξωτερικές επιτροπές ετεροχρονισμένα.

Και τέλος ας μην ξεχνάμε το βασικό. Η βία και η ανομία διαχέονται στην κοινωνία μας. Η μόνη απάντηση είναι η ενίσχυση του αισθήματος απόδοσης δικαιοσύνης σε σοβαρά θέματα όπως η τραγωδία των Τεμπών, τα σαφή αναχώματα σε ακροδεξιές ρητορικές και η ουσιαστική στήριξη των φτωχοποιημένων οικογενειών. Τα προβλήματα απαιτούν πολιτικές που στοχεύουν στη ρίζα τους. Όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.