Τελευταίες Ειδήσεις

Με προσυμπληρωμένους κωδικούς η φορολογική δήλωση - Ποιους αφορά


Αυτόματα θα συμληρωθούν και θα υποβληθούν από την ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος. Όπως έχει ανακοινωθεί από τον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης Γιώργο Πιτσιλή με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη οίκοθεν σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων.Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι:


1. Εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Ο πίνακας 4Α του εντύπου θα είναι συμπληρωμένος με το καθαρό ποσό των φορολογητέων αποδοχών του προηγούμενου έτους.


2. Φόροι που παρακρατήθηκαν. Θα έχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί με τα ποσά των φόρων εισοδήματος που παρακρατήθηκαν από τις φορολογητέες αποδοχές του προηγούμενου έτους.


3. Τόκοι καταθέσεων. Οι τόκοι των καταθέσεων που πιστώθηκαν το προηγούμενο έτος από τις τράπεζες εχουν προσυμπληρωθεί.


4. Φόροι από τόκους. Προσυμπληρωμένοι είναι και οι φόροι που παρακρατήθηκαν από τους τόκους καταθέσεων.


5. Οχήματα και περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, είναι προσυμπληρωμένα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες, που είχαν στην κυριότητα τους οι φορολογούμενοι κατά το προηγούμενο έτος.Τα περιουσιακά στοιχεία συνυπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης.


6. Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Θα προσυμπληρωθούν και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, βάσει των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ


7. Αποπληρωμή δανείων. Προσυμπληρωμένα είναι και τα ποσά που καταβλήθηκαν το 2023 για την αποπληρωμή δόσεων στεγαστικών, προσωπικών ή καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.


8. Καταναλωτικές δαπάνες. Το συνολικό ποσό που κατέβαλλε ο φορολογούμενος μεσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για μια σειρά από συναλλαγές θα είναι προσυμπληρωμένο, για κάθε υπόχρεο.


9. Προσυμπληρωμένα θα είναι και τα ποσά εισοδημάτων που είτε φορολογούνται αυτοτελώς είτε απαλλάσσονται του φόρου, όπως επιδόματα τέκνων, μισθοί – συντάξεις αναπήρων, τόκοι ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κ.λπ.


10. Τέκνα. Τα στοιχεία των ανηλίκων ή ενηλίκων εξαρτώμενων τέκνων της οικογενείας του φορολογουμένου θα είναι προσυμπληρωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.