Τελευταίες Ειδήσεις

Η πόλη που απαγορεύεται να πεθάνεις - Ο ιδιαίτερος λόγος για τον παράλογο νόμο


Μία κωμόπολη του Αρκτικού Κύκλου διεκδικεί άνετα τον τίτλο του πιο καταθλιπτικού μέρους στον κόσμο. Όχι μόνο έχει μία πολική νύχτα που κρατά 4 μήνες τη χειμερινή περίοδο, αλλά απαγορεύεται και να πεθάνεις.


Αυτό διότι, στο Longyearbyen της Νορβηγίας, το να πεθάνεις είναι κολάσιμο διά νόμου που θέσπισε πάνω από μισό αιώνα πριν η νορβηγική κυβέρνηση. Ισχύει όμως για έναν πολύ καλό λόγο, που για να καταλάβουμε πρέπει να μάθουμε την ιδιαίτερη ιστορία της πόλης, σύμφωνα με τους Times of India.


Το πρόβλημα της ταφής


Το Longyearbyen είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη στη γη. Η πιο κρύα ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία του είδε θερμοκρασίες -46,3 βαθμών Κελσίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία ιστορικά ήταν μεταξύ 3 και 7 βαθμών Κελσίου. 


Γιατί λοιπόν να είναι παράνομο να πεθάνεις

Αυτό οφείλεται κυρίως στον μόνιμο πάγο που καλύπτει το ανώτερο τμήμα του εδάφους, που εμποδίζει τις παραδοσιακές μεθόδους ταφής. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί όμως.


Ο σκληρός πάγος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σκαφτεί για να δεχτεί τάφους, ενώ λόγω των θερμοκρασιών, οποιαδήποτε θαμμένα πτώματα δεν αποσυντίθεται ποτέ, απλά διατηρούνται, δημιουργώντας θέμα χώρου.


Αυτό δημιουργεί άλλο ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν κάποιος πεθαίνει από κάποιο επικίνδυνο παθογόνο, ο ιός, βακτήριο, παράσιτο ή μύκητας, δεν μπορεί να επιβιώσει σε έναν νεκρό ξενιστή υπό σήψη. 


Λόγω όμως των θερμοκρασιών κατάψυξης στον Αρκτικό κύκλο, τέτοιοι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί μπορεί να διατηρηθούν για χρόνια στις παγωμένες σορούς, περιμένοντας έναν νέο ξενιστή.


Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η νορβηγική κυβέρνηση θέσπισε νόμο, καθιστώντας παράνομο τον θάνατο και την ταφή εντός των ορίων της πόλης. Για να αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν εντός των ορίων της πόλης, οι είσοδοι στα υπάρχοντα νεκροταφεία έχουν σφραγιστεί. 


Αλλά όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει και θάνατος. Οι άνθρωποι του Longyearbyen που πεθαίνουν μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα της Νορβηγίας, πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.