Τελευταίες Ειδήσεις

Τραγωδία στα Τέμπη: Θέλω να τιμωρηθούν όποια θέση και αν κατέχουν – Τι λένε συγγενείς των θυμάτων


Αποφασισμένοι να πράξουν όσα χρειάζονται είναι οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.


Για την υπόθεση μίλησε στο MEGA ο Όθων Παπαδόπουλος, δικηγόρος οικογενειών θυμάτων και επεσήμανε πως «καλά θα ήταν μέσα στη χώρα μας, με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, να δίνονται λύσεις σε τέτοια ζητήματα και να μην φτάνουν οι άνθρωποι που δικαίως διαμαρτύρονται, στη δύσκολη θέση να αναζητούν χείρα βοηθείας από θεσμούς που βρίσκονται εκτός της χώρας».


Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας για να λύνονται όλα αυτά εντός των ορίων της χώρας μας. Προσπαθούν (σ.σ. οι συγγενείς) να δημιουργήσουν περαιτέρω πίεση έτσι ώστε να παρακαμφθούν όλες οι αγκυλώσεις που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο σήμερα. Τα προβλεπόμενα σχετικά με την ευθύνη των υπουργών ανάγονται στο 1844. Προσπαθούν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα κοινοποιώντας και υψώνοντας το ανάστημα και τον τόνο της φωνής τους στο εξωτερικό».


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγγενείς δεν έχουν άλλη λύση και όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε η ύστατη λύση είναι να φωνάζουν και να ζητούν την απονομή δικαιοσύνης. «Το θέμα είναι ότι όταν δεν φτάνουμε καν στην άσκηση ποινικής δίωξης, είναι σαν να δημιουργείται μια αόρατη ασπίδα προστασίας. Αν κάποια ανακριτική αρχή ή εισαγγελέας φτάσει στην εξεύρεση στοιχείων που εμπλέκουν πρώην υπουργούς, τότε είναι υποχρεωμένο το όργανο της δικαιοσύνης να υποβάλει τη δικογραφία στη Βουλή ζηλώντας την έγκριση για την άσκηση ποινικής δίωξης», υπογράμμισε.


«Θέλω να τιμωρηθούν όποια θέση και αν κατέχουν»


Το λόγο πήρε και ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο πατέρας της Μάρθας – κόρης της Μαρίας Καρυστιανού:


«Συνεχίζεται η ανάκριση της υπόθεσης νομίζω σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αυτή είναι η άποψή μου. Έχουμε ακόμα δρόμο για να ολοκληρωθεί. Προκύπτουν διαρκώς νέα στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν να αποδοθούν όσο πιο ψηλά γίνεται, εκεί που πρέπει να αποδοθούν».


Σύμφωνα με τον κ. Ψαρόπουλο, «δεν πρέπει να βιαζόμαστε, μια γρήγορη, βιαστική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα ήταν αναποτελεσματική. Είναι πολυεπίπεδο το όλο ζήτημα που διερευνάται και καλώς διερευνάται εξονυχιστικά. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδοθεί η δικαιοσύνη, όπου και αν χρειάζεται να ακουμπήσει. Θέλω να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όποια θέση και αν κατέχουν, όπου και αν βρίσκονται».


Ο ίδιος, δικηγόρος στο επάγγελμα, υποστήριξε: «Για μένα, ένας ανακριτής, ένας γραμματέας και ένας εισαγγελέας, δεν είναι αρκετός για να διεξάγει αυτήν την ποινική ανάκριση. Θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι. Δεν είναι ποιοτικό για μένα το ζήτημα αλλά ποσοτικό. Θα είχαμε πιο γρήγορα αποτελέσματα σε αυτήν τη διερεύνηση. Με ενοχλεί κάτι ως προς τους ελεγχόμενους. Παρατήρησα από την αρχή της ανάκρισης και μέχρι και σήμερα ότι συνεχίζουν να κατέχουν θέσεις άνθρωποι οι οποίοι ήταν πριν από κάποιους μήνες εν δυνάμει κατηγορούμενοι, έγιναν στη συνέχεια κατηγορούμενοι, και από αυτούς τους ανθρώπους τίθονταν ερωτήματα τα οποία έπρεπε να απαντήσουν αυτοί».


Σχολιάζοντας τον αγώνα της Μαρίας Καρυστιανού, είπε: «Ο κάθε άνθρωπος από τη δική του πλευρά μπορεί να διεξάγει τον αγώνα, αρκεί να είναι ωφέλιμος για όλους τους συγγενείς. Εγώ δίνω θετικό πρόσημο στην παρουσία της κα Καρυστιανού, της μητέρας του παιδιού μου, και εμείς από τη δική μας την πλευρά κάνουμε άλλο αγώνα, δικαστικό».


Ξεκινούν έρευνες στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώμα


Έρευνες στο οικόπεδο όπου, παρανόμως, μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χωμάτων και φυσικού πεδίου από το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών ξεκινούν οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων.


Όπως εξήγησε στο thesstoday.gr, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός σύμβουλος και πατέρας τραυματία, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα με την ελπίδα ότι ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης.


«Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον ανακριτή στην Τροχαία να φροντίσει για τη φύλαξη του χώρου, όπου και εκεί θα διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό όποιων στοιχείων είμαστε σε θέση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα να εντοπίσουμε», εξήγησε.


«Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τη μεταφορά στη δικογραφία. Είναι μια ιδιωτική έκταση στην οποία πράγματι οδηγήθηκε τμήμα των συντριμμιών και φυσικό έδαφος από το πεδίο της σύγκρουσης, όπου βέβαια εντελώς αναρμόδια και οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται», επισήμανε.


Κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή η συμπληρωματική έκθεση με τα νέα στοιχεία


Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Παρασκευής, συγγενείς και δικηγόρος κατέθεσαν στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή τη συμπληρωματική έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ξυλολίου, καθαρότητας 95%.


«Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση του τεχνικού μας συμβούλου, κ. Κοκοτσάκη ότι η έκρηξη οφείλεται στη χημική ουσία του ξυλολίου, του βενζολίου και των υπολοίπων που είχαν εντοπιστεί από το Χημείο του Κράτους», τόνισε ο κ. Ηλιούπουλος.


Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο και με αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της ευκρίνειας στα βίντεο όπου απεικονίζεται η στιγμή της μεγάλης έκρηξης.


«Με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανίζεται όλο το φαινόμενο της πυρόσφαιρας και της φωτιάς που οφειλόταν ακριβώς σε αυτή. Έχει γίνει χρήση φασματοσκοπίου έχει γίνει αναλυτική ανά καρέ ανάλυση των βίντεο», εξήγησε.


«Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι πράγματι επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αλλοιωθούν στοιχεία», τόνισε.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.