Τελευταίες Ειδήσεις

Σε προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις στοχεύει η ΑΑΔΕ


Επανάσταση ετοιμάζεται στην φορολογική διοίκηση αφού μετά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ η ΑΑΔΕ σχεδιάζει εντός των επομένων δύο ετών οι περισσότερες δηλώσεις να έχουν προσυμπληρωθεί.


Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα περιλαμβάνουν περισσότερα στοιχεία των φυσικών και νομικών προσώπων με στόχο η συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Ε1,Ε2 και Ε3 να καταστεί υπόθεση μερικών λεπτών.Ετσι, από τον επόμενο χρόνοι οι δηλώσεις Ε2 για τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη ζωή 3.300.000 φορολογούμενων που έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.  Από το 2026 πιθανότερα το μέτρο θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που θα είναι επίσης κλειδωμένες και προσυμπληρωμένες.


Οι φορολογούμενοι θα βλέπουν έτοιμες για ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ τα ποσά των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκμετάλλευση ακινήτων και κινητές αξίες  καθώς επίσης και όλα τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν και προκαταβλήθηκαν.Σημειώνεται ότι η  «καινοτομία»που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ για πρώτη φορά φέτος είναι ότι η υποβολή δηλώσεων για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους με σταθερά εισοδήματα που δεν είχαν μεταβολές στην οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει αυτομάτως από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.


Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν σε λογιστή για την συμπλήρωση της δήλωσής τους αλλά ούτε και θα ταλαιπωρηθούν με τους κωδικούς του Ε1. Το έντυπο θα είναι προσυμπληρωμένο από την φορολογική διοίκηση ενώ οι φορολογούμενοι το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να εισέλθουν στην πλατφόρμα των δηλώσεων, να ελέγξουν αν έχουν συμπληρωθεί ορθά οι κωδικοί και αν δεν χρειάζονται αλλαγές απλά να πατάνε το κουμπί υποβολής της δήλωσης.


Αυτόματα θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν αλλαγές τις οποίες δεν έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ,το σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα για διορθώσεις και προσθήκες.


Εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει τη φορολογική δήλωση μέχρι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, θα το κάνει μόνη της η ΑΑΔΕ ενημερώνοντας το φορολογούμενο για το αποτέλεσμα της εκκαθάριση


Κλειδωμένες  οι δηλώσεις ΦΠΑ 


Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δηλώσεις ΦΠΑ για επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες είναι κλειδωμένες  με την ΑΑΔΕ να ξεκαθαρίζει ότι τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα   Για αρχή,θα υπάρχει δυνατότητα απόκλισης από τον κανόνα εσόδων – εξόδων  σε ποσοστό 30% διακριτά για έσοδα και έξοδα. Ωστόσο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν το ποσοστό απόκλισης   στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του. Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA .

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.