Τελευταίες Ειδήσεις

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Με εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη


Στη Θεσσαλονίκη και την έκθεση Agrotica μεταφέρονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Εκπρόσωποι από όλα τα μπλόκα με 300 τρακτέρ αναμένεται να βρεθούν σήμερα το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ προκειμένου να παραταχθούν μπροστά από τη Διεθνή Έκθεση, όπου θα παραμείνουν για τέσσερις μέρες.


Όπως είπαν αγρότες από το μπλόκο στο Δερβένι, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση είναι ευπρόσδεκτα, όμως θέλουν μόνιμες λύσεις και τόνισε πως το σημερινό είναι η αρχή και κάλεσε όλους τους αγρότες να γίνουν μια "γροθιά" ενώ όπως είπε η κινητοποίηση που αναμένεται το Σάββατο θα είναι τεράστια. 





Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Τονίζεται δε, ότι πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έρθουν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του.


Το Σάββατο είναι προγραμματισμένο το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Agrotica, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων και οι αγρότες από τη Θεσσαλία.


Χθες σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος της Αταλάντης προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας. Ίδιο σκηνικό και στη νέα Εθνική οδό Αθηνών- Πατρών από αγρότες της Αχαΐας.



 

Επίσης οι αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα εγκαίνια παράδοσης του οδικού άξονα  «Άκτιο – Αμβρακία». Ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα των αγροτών και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. 


«Αν υπάρχει σχέδιο να μας το πείτε να μην πάμε να γίνουμε γκαρσόνια ή στη Γερμανία», είπαν οι αγρότες για να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε Γερμανία θα πάτε. Για μας ο πρωτογενής τομέας είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι θα κάνουμε και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και της ηλεκτρικής ενεργείας». 


Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τα προηγούμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες, στο μέτρο του εφικτού με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ.


«Και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε και πέρυσι με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου, τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα», τόνισε.



 

Από την άλλη ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κυβερνητικής παρέμβασης στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι προς όλες τις κατευθύνσεις: «Είναι και το πετρέλαιο που ειδικά για τους αγρότες είναι ζωτικής σημασίας. Έγινε δύο χρονιές και προφανώς και εξετάζει η κυβέρνηση αυτό να επαναλαμβάνεται όποτε υπάρχει αυξημένη ανάγκη».


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με κοστολογημένες προτάσεις στα προβλήματα των αγροτών όπως τονίζει η Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση: «Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ακούει την κοινωνία και τα προβλήματά της, αλλά της κουνάει το δάχτυλο με αυταρχισμό και αλαζονεία. Ενώ την ίδια ώρα, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν σε βάρος του αγροτικού κόσμου».


«Όσα δήθεν έταξε χθες το πρωί έντρομος ο κ. Μητσοτάκης για την αύξηση της πρώτης αρωγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους, το απόγευμα ο κ. Χατζηδάκης τα πήρε πίσω, λέγοντας «όχι» σε έξτρα παροχές», σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χριστίνα Στράκα.


«Έχουν δίκιο και οι αγρότες, οι οποίοι αγωνίζονται με τα μπλόκα τους σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στο ξεκλήρισμά τους από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ», ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


«Θέλετε να κλείσετε κάτι; Κλείστε το Μέγαρο Μαξίμου να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργός μέχρι να δοθεί λύση», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.