Τελευταίες Ειδήσεις

Φεμινιστικό Δίκτυο-Νέα Αριστερά


Το Φεμινιστικό Δίκτυο - Νέα Αριστερά παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό γυναικοκτονιών και ακραίων περιστατικών έμφυλης βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας καθώς και τη δημόσια συζήτηση γύρω από αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα.

Άλλη μια γυναικοκτονία, μιας ηλικιωμένης γυναίκας από τον σύζυγό της, σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Είναι ήδη η 4η πριν καν τελειώσει ο δεύτερος μήνας του 2024. Ταυτόχρονα στην ίδια πόλη ένας άνδρας σήμερα το πρωί μαχαίρωσε τη σύζυγό του στο λαιμό και αναζητείται από τις αρχές.

Την ίδια στιγμή μόλις χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισης των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον ειδικό ποινικό νόμο 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν πραγματοποίησε προηγουμένως την οποιαδήποτε διαβούλευση με εμπειρογνώμονες και φορείς που εξειδικεύονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, αλλά δεν έλαβε καν υπόψη τις 52 κατεπείγουσες και επείγουσες συστάσεις της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παρακολούθηση της Εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ν.4531/2018).

Η έμφυλη βία αφορά κάθε μία από εμάς και είναι αποτέλεσμα διακρίσεων, ανισότητας και ανισορροπίας δύναμης. Υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας, το Φεμινιστικό Δίκτυο - Νέα Αριστερά τονίζει την επιτακτική ανάγκη της νομικής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας ως διακριτό ποινικό αδίκημα, ώστε να καλύπτεται η έμφυλη και κοινωνική διάσταση του φαινομένου. Παράλληλα διεκδικούμε να εφαρμοστούν επιτέλους ολοκληρωμένες και ολιστικές πολιτικές πρόληψης και υποστήριξης από τα πρώτα ακόμα στάδια των βίαιων συμπεριφορών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή.

 

24-2-2024

Φεμινιστικό Δίκτυο-Νέα Αριστερά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.