Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΑΣΤ-Δεν πάει άλλο

  


 Συνάδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τέσσερεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ακόμα είμαστε μετέωροι. Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος το οποίο, αφού μας έπνιξε, τώρα αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία και την αποζημίωσή μας. Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που μας υποσχέθηκαν, καθυστερούν τραγικά. Επίσης τα τελικά ποσα που θα δοθουν για τις κατεστραμένες καλλιέργειες δεν θα είναι στο 100%, όπως διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων. Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά,  η αποζημίωση θα είναι 140 ευρώ/στρέμμα, για το νομό Τρικάλων.

            Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κλάδου. Οι τιμές των  προϊόντων παραμένουν χαμηλές και χαμηλότερες από πέρυσι. Χαρακτηειστικά το καλαμπόκι είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Οι τιμές σε γεωργικά μέσα και ζωοτροφές παραμένουν στα ύψη, όπως και το ενεργειακό κόστος. Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει στο 100% τις όποιες ζημιές, ούτε καθε πιθανή αιτία καταστροφής ή νόσο.

            Την ίδια ώρα κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές κάνουν λόγο για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, ενώ προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού και των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων.

            Ταυτόχρονα η κοροϊδία παέι σύννεφο καθώς η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Εδώ και μήνες αρνείται να συναντηθεί με εκπροσώπους των ομοσπονδιών και των αγροτικών συλλόγων. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής και παραπλάνησης.

            Την ίδια ώρα σπέρνουν την μοιρολατρία. Διάφορα παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν ότι “τίποτα δε γίνεται”.

            Οι αγρότες όμως έχουν και μνήμη και πείρα. Ξέρουμε καλά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Όποτε βγήκαμε μαζικά και οργανωμένα στο δρόμο γυρίσαμε στα χωριά μας νικητές, με το κεφάλι ψηλά. Έτσι και τώρα, με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, καλούμε και τώρα κάθε αγρότη, κτηνοτρόφο και μελισσοκόμο από την Τετάρτη 17 -1 να βγάλουμε τα τρακτέρ μας στις πλατείες των χωριών μας. Ταυτόχρονα να συμμετέχουμε στην πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτών την Τετάρτη 17 – 1 – '24, 19:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά  Καρδίτσας, όπου θα συζητηθεί ο παραπέρα συντονισμός και κλιμάκωση του αγώνα.

            Επιπλέον, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα μας τις επόμενες μέρες προχωράμε σε συσκέψεις και περειοδείες σε χωριά του νομού μας. Πιο συγκεκριμένα:

Πέμπτη  18/1 18:00 Μικρό Κεφαλόβρυσο και Νομή

Παρασκευή 19/1  12:30 Μεγαλοχώρι, !9:00 Ζάρκο

Σάββατο 20/1 18:30 Μ.Καλύβια

Κυριακή 21/1 18:30 Φήκη

            Μαζικά και οργανωμάνα διεκδικούμε:

-- Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που  πλημμύρισαν.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

-- Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Καμία ιδιωτικοποίση νερού. Άμεση αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, ουσιαστική στήριξη σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.