Τελευταίες Ειδήσεις

Ελλείψεις και ακρίβεια στα φάρμακα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης δοκιμάζει καθημερινά τα νοικοκυριά και απομειώνει δραστικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Υπάρχει όμως και το πεδίο της υγείας, στο οποίο επίσης καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και μια εντεινόμενη δυσκολία στην κάλυψη βασικών υγειονομικών  αναγκών. Ειδικά στο φάρμακο, η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης σχετίζεται τόσο με την κυβερνητική απόφαση να εξαιρεθούν φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (πχ σκευάσματα ασβεστίου) από τη συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με το μηχανισμό της διαφοράς λιανικής-ασφαλιστικής τιμής όταν επιλέγονται off patent φάρμακα ( πχ ηρεμιστικά), η οποία οδηγεί σε συμμετοχή που φθάνει στο 75-80% της αξίας.  

Κυρίως όμως η ακρίβεια στα φάρμακα σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (αντιπυρετικά, παυσίπονα αντιβηχικά, βιταμίνες κλπ).  Πρόκειται για μια προκλητική κερδοσκοπική πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών, που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 50% στο τελευταίο 6μηνο σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, των οποίων το κόστος αγοράς τους επιβαρύνει  αποκλειστικά την τσέπη των πολιτών. 

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται με δραματικό τρόπο από το μόνιμο πλέον φαινόμενο των ελλείψεων αρκετών φαρμακευτικών σκευασμάτων καθημερινής χρήσης  (πχ   παιδικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά, ηρεμιστικά κλπ). Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε καθημερινή ανασφάλεια και απόγνωση ασθενείς, γονείς και φαρμακοποιούς, που αναζητούν εναγωνίως τρόπους να εξασφαλίσουν τα αναγκαία  φάρμακα, ειδικά σε περιόδους αυξημένης ζήτησης λόγω εποχικών λοιμώξεων.

Ακριβώς σε μια τέτοια περίοδο αυξημένης νοσηρότητας λόγω έξαρσης της γρίπης, της covid-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, επέλεξε το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ,  σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, να αρθεί  η απαγόρευση των εξαγωγών σε 137 φαρμακευτικά σκευάσματα ευρέως φάσματος (αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, καρδιολογικά, αναπνευστικά, φάρμακα για την οστεοπόρωση, κολλύρια για το γλαύκωμα κλπ), τα οποία κατ’ επανάληψιν παρουσιάζουν ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών.  Επίσης με την συγκεκριμένη απόφαση έχει αρθεί και  η απαγόρευση εξαγωγής των παιδικών εμβολίων, που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας.

Εδώ λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια αντικειμενική δυσκολία (πχ λόγω της διεθνούς έλλειψης πρώτων υλών), με ολιγωρία ή ανικανότητα, αλλά με νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφεθεί ανεξέλεγκτη η φαρμακευτική αγορά και να ευνοηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Η πανδημία όμως απέδειξε ότι η «ελεύθερη αγορά» δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες, ειδικά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα που η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να διασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση.

Για τη Νέα Αριστερά η μόνη δραστική λύση σήμερα είναι η επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε διαχρονική έλλειψη, ο συστηματικός έλεγχος της αγοράς, η ενίσχυση και ο αναβαθμισμένος ρόλος του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, καθώς και η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα. Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τις ακάλυπτες φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών και για τη διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.