Τελευταίες Ειδήσεις

Πρόταση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ΤΡΙΚΑΛΩΝ προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια


Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και θρησκευμάτων, ανακοίνωσαν την κατάθεση νομοσχεδίου με τίτλο «ελεύθερο πανεπιστήμιο» και με βασικό σκοπό τη δυνατότητα ίδρυσης «μη κρατικών», δηλαδή ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι «η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους».

Με το νομοσχέδιο αυτό, διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια και έτσι η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας. Δηλαδή με ανισότιμο και τελικά άδικο τρόπο.

Άλλωστε καθόλου αθώο δεν είναι ότι στο νομοσχέδιο, μια πρόβλεψη – όπως το ίδιο το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε  – αφορά στη μεταφορά της ευθύνης για το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Ήδη το 2023, λόγω της Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής, 153 πανεπιστημιακά τμήματα είχαν λιγότερους εισακτέους απ’ ότι μπορούσαν να δεχθούν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην περιφέρεια, ενώ υπάρχει και τμήμα που δέχθηκε μόνο 1 εισακτέο!

Για την πανεπιστημιακή σχολή του Δήμου μας, με δεδομένο τα σοβαρά προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, το διαχρονικό χτύπημα των πτυχίων, της έλλειψης φοιτητικών εστιών κ.λπ., η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει υποβάθμιση και συρρίκνωσή της, η οποία θα συνδέεται με μείωση εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

 

28-1-2024

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Καΐκης Γιώργος

Στάμου Έφη

Γρηγορίου Ευαγγελία

Ντουρλιός Λάμπρος

Τάσιος Βάιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.