Τελευταίες Ειδήσεις

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων


Η δυνατότητα να ανακατασκευαστούν πλήρως και δωρεάν οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και να αντικατασταθεί το χαμένο ζωικό κεφάλαιο στο 100% παρέρχεται μέσω του νέου προγράμματος Μέτρο 5.2. που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα, όπως τόνισε στην εισήγηση των παρεμβάσεων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο των σημερινών συσκέψεων που έλαβαν χώρα με Θεσσαλούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Στις ενέργειες που προωθεί το ΥπΑατ εντός του επερχόμενου Νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και τα κτηνοτροφικά πάρκα. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο, για το οποίο θα οριοθετούνται περιοχές και θα είναι ασφαλείς περιβαλλοντολογικά, αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό για την ένταξη των κτηνοτρόφων σε αυτά.

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων (φωτο)

 

Αρχικά, νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού, των συνεργατών του, και των μελισσοκόμων, στην οποία τέθηκε στο προσκήνιο η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου, στο πρότυπο του κτηνοτροφικού που προτείνεται στους άλλους κλάδους. Έπειτα, η δεύτερη σύσκεψη έλαβε χώρα στον ίδιο πάντα χώρο με τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, στους οποίους ο κ. Αυγενάκης κατέστη σαφές ότι θα ενταχθεί ο κλάδος στον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποζημιωθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί ιδίως μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η τρίτη σύσκεψη κατά σειρά ήταν εκείνη μεταξύ του Υπουργού κ. Αυγενάκη και της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Φορέων.

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων (φωτο)

 

Πιο αναλυτικά, κατά την τρίτη σύσκεψη ο κ. Αυγενάκης εστίασε κυρίως στα οφέλη που φέρνει το πρόγραμμα Μέτρο 5.2., που αφορά την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων. «Πρόκειται για πλήρης ανακατασκευή εγκαταστάσεων με νέους, εκσυγχρονισμένους στάβλους, που θα φέρουν καλύτερες αποδόσεις. Επιπλέον, μιλάμε για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στο 100%. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προοπτική των κτηνοτροφικών πάρκων και η εξέλιξη των αποζημιώσεων

Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων που συγκαταλέγεται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ, που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Σχετικά με τα κτηνοτροφικά πάρκα, πρόκειται για περιοχές που θα γίνει ομαδικός και οργανωμένος σταβλισμός των ζώων, αλλά και η αξιοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης, η ένταξη των κτηνοτρόφων δεν είναι υποχρεωτική, ενώ στα οφέλη αυτών των πάρκων πρόσθεσε και την περιβαλλοντολογική ασφάλεια που θα παρέχουν σε όσους ενταχθούν σε αυτά. Ενδιαφέρον για την ένταξη σε αυτό με τη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων, εξέφρασαν και οι μελισσοκόμοι στην πρώτη συνάντηση. Αίτημα που θα το μελετήσει το αρμόδιο Υπουργείο και για αυτό τον κλάδο. Επίσης, ο κ. Αυγενάκης στάθηκε και στην πορεία των αποζημιώσεων του ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες είπε ότι κατεβλήθησαν οι προκαταβολές στους πληγέντες 18 ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων (φωτο)

 

Μελισσοκόμοι

Η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα στο Δημαρχείο Καρδίτσας ο Υπουργός Αγροτικής Λευτέρης Αυγενάκης με Θεσσαλούς μελισσοκόμους. Παράλληλα αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις έχουν εγκριθεί στις δράσεις του τομεακού προγράμματος, για όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε σημαντική για τον κλάδο την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού, με τη σύσταση και λειτουργία τους να ενισχύονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι θα εξεταστεί το αίτημα για την ένταξη των μελισσοκόμων στο Μέτρο 5.2.

Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος του Υπουργείου είναι να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. ευρώ έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ. ευρώ ετησίως. Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας. Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών. Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥΠΑΑΤ.

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων (φωτο)

 

Ένταξη πτηνοτρόφων – χοιροτρόφων στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης σύσκεψης με τους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, ο κ. Γιάννης Μπούρας, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για την ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα ζητήματα που τον ταλαιπωρούν. «Παρότι δεν ανήκε στο μηχανισμό του ΕΛΓΑ ο κλάδος μας και δεν μπορούσαμε να λάβουμε αποζημίωση, το Υπουργείο τον συμπεριέλαβε σε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε αποζημίωση. Αναμένουμε να δούμε το ύψος ποσού της αποζημίωσης. Ο χρόνος όπως μας πληροφόρησαν, θα είναι ίσως και μέχρι τέλος του μήνα θα δοθεί η αποζημίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λ. Αυγενάκης: Πλήρης αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή των κτηνοτροφικών μονάδων (φωτο)

 

Σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση που θεσπίζει το αρμόδιο Υπουργείου μέσω του ΕΛΓΑ, ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι δεν ο κλάδος δεν εμφανίζεται αρνητικός, ιδίως μετά τις φυσικές καταστροφές. «Απλά όπως τονίσαμε στη συζήτησή μας, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση ώστε να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ασφάλιση και το ύψος των ασφαλίστρων», κατέληξε.Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης σύσκεψης με τους χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους, ο κ. Γιάννης Μπούρας, Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίηση του κλάδου για την ανταπόκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα ζητήματα που τον ταλαιπωρούν. «Παρότι δεν ανήκε στο μηχανισμό του ΕΛΓΑ ο κλάδος μας και δεν μπορούσαμε να λάβουμε αποζημίωση, το Υπουργείο τον συμπεριέλαβε σε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε αποζημίωση. Αναμένουμε να δούμε το ύψος ποσού της αποζημίωσης. Ο χρόνος όπως μας πληροφόρησαν, θα είναι ίσως και μέχρι τέλος του μήνα θα δοθεί η αποζημίωση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση που θεσπίζει το αρμόδιο Υπουργείου μέσω του ΕΛΓΑ, ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι δεν ο κλάδος δεν εμφανίζεται αρνητικός, ιδίως μετά τις φυσικές καταστροφές. «Απλά όπως τονίσαμε στη συζήτησή μας, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση ώστε να δούμε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ασφάλιση και το ύψος των ασφαλίστρων», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.