Τελευταίες Ειδήσεις

Λευτέρης Αβραμόπουλος-Ανασκόπηση

 


Καλημέρα, φίλες και φίλοι μου. Σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη Κυριακή. Στο πλαίσιο της πιο άμεσης επικοινωνίας που θα ήθελα να αναπτύξουμε αναφορικά με την ενημέρωση σας για όσα καθημερινά κάνουμε για το Δήμο μας, σκέφτηκα ότι κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα μέσα από εδώ θα μπορούσαμε να μοιραζόμαστε τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας αλλά παράλληλα να διαβάζω και να ακούω και τις δικές σας ιδέες και απόψεις. Ξεκινάω λοιπόν από σήμερα κάνοντας μια μικρή ανασκόπηση των πρώτων 28 ημερών που έχουμε ως νέα Δημοτική Αρχή. Από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Μετεώρων  πρωταρχικός στόχος είναι να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης της Καλαμπάκας όσο αφορά την καθημερινότητα. Για να το πετύχουμε αυτό ξεκινήσαμε από την επαναδραστηριοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανή και έχουμε δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της πόλης. Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης έχουν αισθητά αποσυμφορηθεί ενώ γίνεται πράξη ο στόχος που είναι οι δημόσιοι χώροι όπως πεζοδρόμια και πλατείες να αποδοθούν σε εσάς τους πολίτες.  Όμως, και τα χωριά μας έχουν αυτές τις πρώτες μέρες δει τα αποτελέσματα των ενεργειών μας στην καθαριότητα. Σε αυτό το σημεία να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που έχουμε, δίνοντας καθημερινά θετικά αποτελέσματα στο σχέδιο «Καθαρή Πόλη και Καθαρά Χωριά» που έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε.

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα αποτελεί ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας τόσο σε βασικές υποδομές όσο και σε αναπλάσεις που θα  αλλάξουν την εικόνα και την αισθητική  της Καλαμπάκας. Δυστυχώς η πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει μείνει πίσω σχετικά με την δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής αλλά και σε έργα που βελτιώνουν αισθητά την εύρυθμη λειτουργία της. Η πρώτη κατεύθυνση προς την Τεχνική Υπηρεσία  του Δήμου ήταν «ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ταχύτητα για να κερδίσουμε το αύριο». Το «κλειδί» για την επιτυχία μας είναι η αύξηση της αξιοπιστίας του Δήμου στην υλοποίηση των έργων. Τα προηγούμενα χρόνια, σε μια περίοδο που τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής υπήρξαν πρωτόγνωρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς ο Δήμος μας δεν επέδειξε την απαιτούμενη εγρήγορση και ετοιμότητα. Σήμερα ως νέα Δημοτική Αρχή καλούμαστε να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος υλοποιώντας όλα εκείνα τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, να «ωριμάσουμε»  νέα και να προετοιμάσουμε τους απαιτούμενους φακέλους προκειμένου να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν. Στόχος  μας είναι η αύξηση της αξιοπιστίας του Δήμου Μετεώρων στην υλοποίηση των νέων έργων. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της απορροφητικότητας των ήδη ενταγμένων έργων προκειμένου να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για νέα έργα προς όφελος του πολιτη. Όλες αυτές τις μέρες οι συνεργάτες μου σε άμεση και στενή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία βρίσκονται στο στάδιο όπου ετοιμάζουν τους φακέλους των έργων που έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε μέσα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα αλλά παράλληλα και των έργων που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το παρελθόν και είναι βαλτωμένα όπως για παράδειγμα το Open Mall. Για το Open Mall γίνεται αναπροσαρμογή της μελέτης προκειμένου να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να  ολοκληρωθεί η κατασκευή του άμεσα. Παράλληλα «τρέχουν» μελέτες που αφορούν την ενίσχυση του πρασίνου και την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων όπως η αναβάθμιση του Πάρκου Σινάνη, η ανάπλαση των πλατειών Δημουλά και Ρήγα Φεραίου και η δημιουργία ενός Πάρκου Τσέπης (POCKET PARK). Πιστεύουμε ότι η στρατηγική μας για μια πιο ανθρώπινη πόλη θα πάρει σάρκα και οστά από τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησής μας.

Τρίτο ζήτημα, αφορά στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Από τις πρώτες μέρες στο συγκεκριμένο τομέα έχουν γίνει αρκετά βήματα. Η νεοσυσταθείσα Αντιδημαρχία αποτελεί μια ουσιαστική καινοτομία η οποία ήδη αποδίδει αποτελέσματα. Στα αξιοσημείωτα είναι το νέο Πρότυπο Πρόγραμμα Φροντίδας των Αδέσποτων Ζώων που γίνεται σε συνεργασία με ιδιωτικό κατάστημα περιποίησης ζώων. Παράλληλα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την περισυλλογή αδέσποτων τόσα στα χωριά όσο και στην πόλη. Θεωρούμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κυνοκομείου του Δήμου μας αναμένεται να εκσυγχρονιστεί ακόμη περισσότερο το σύστημα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς στην περιοχή.

Τέταρτο ζήτημα, που θα ήθελα να επισημάνω είναι η καταγραφή όλων των κτιριακών υποδομών που ανήκουν στο Δήμο Μετεώρων. Ήδη έχει ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των κτιριακών υποδομών που ανήκουν στο Δήμο μας.  Δημιουργείται βάση δεδομένων με την αναγκαιότητα εκπόνησης όλων των απαραίτητων μελετών που απαιτούνται προκειμένου όλες οι κτιριακές υποδομές που μας ανήκουν να γίνουν σύγχρονες, λειτουργικές και ανθρώπινες ώστε σε μελλοντικό χρόνο να αξιοποιηθούν τόσο για τη στέγαση υπαρχόντων δομών του Δήμου για τις οποίες πληρώνουμε ενοίκια όσο και για την ενοικίασή τους με άμεσα οφέλη τη δημιουργία νέων εσόδων. Στη δύσκολη οικονομική περίοδο στην οποία βιώνει ο Δήμος μας πιστεύω ακράδαντα ότι η ορθή και διαφανής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μπορεί να μας δώσει πρόσθετους οικονομικούς πόρους.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να σας πως ότι η οικονομική κατάσταση που έχουμε κληρονομήσει είναι δύσκολη. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι περιμέναμε στην αρχή. Από την πρώτη μέρα γίνεται οικονομικός έλεγχος σε όλα τα στοιχεία του Δήμου. Με δεδομένο ότι ως νέα Δημοτική Αρχή δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, τις αρμοδιότητες των Οικονομικών τις διατηρώ υπ’ ευθύνη μου.  Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων που παραλάβαμε για να γνωρίζει η Δημότισσα και ο Δημότης με κάθε λεπτομέρεια τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι «δεν πρόκειται να δαπανηθεί κανένα ευρώ της Δημότισσας και του  Δημότη Μετεώρων χωρίς να υπάρχει η προβλεπόμενη από το νομό αιτιολογία». Θα  γνωρίζετε με κάθε λεπτομέρεια το ύψος των χρεών που παραλαμβάνουμε αλλά και θα έχετε από εδώ και πέρα εικόνα για το κάθε ευρώ που δαπανά ο Δήμο μας.

Η παρουσίαση του νέου λογότυπου του Δήμου που κάναμε  δεν ήταν απλώς μια επικοινωνιακή κίνηση της νέας Δημοτικής Αρχής. Ήταν μια άκρως ουσιαστική πολιτική κίνηση που συμβολίζει τη νέα εποχή για το Δήμο μας. Μια νέα εποχή που περιλαμβάνει ένα στρατηγικό σχεδιασμό rebranding που προβάλλει τη μοναδική ταυτότητα του δήμου μας, μια ταυτότητα που αντανακλά τον πλούτο της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, τη μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος, την αγάπη μας για την ιστορία και την προσήλωσή μας στη βιωσιμότητα του τόπου μας. Μέσα από το νέο τουριστικό πρόγραμμα που σχεδιάζουμε και αναμένεται να παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες μαζί με την αρμόδια Αντιδημαρχία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πως δημιουργούμε μια συνεκτική και ενοποιημένη ταυτότητα για το Δήμο μας. Σε αυτή την ταυτότητα, κάθε χωριό, κάθε περιοχή και κάθε κοινότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας που συνθέτει τον δήμο μας. Κάθε μέρα ξεδιπλώνουμε εργαλεία που υπηρετούν τη συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να κερδίσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης στρατηγικής εντάσσεται και το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου μας που έχει σχεδιαστεί από την αρμόδια Αντιδημαρχία και ήδη έχει συνεδριάσει με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ενώ το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο Πολιτιστικό Πρόγραμμα Δράσεων.

Επιπλέον, αυτές τις πρώτες 28 ημέρες είχαμε και κάποιες εποικοδομητικές και άκρως παραγωγικές συναντήσεις. Μεταξύ άλλων συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ Α.Ε. Βασίλη Σιαδήμα όπου εξετάσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας σε ένα ευρύ πλαίσιο έργων καθώς η ΜΟΔ Α.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ. Ενώ συναντήθηκα και με τη διοίκηση του e – Trikala όπου συζητήσαμε καλές πρακτικές του e – Trikala για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και το ψηφιακό μετασχηματισμό υπηρεσιών του Δήμου μας. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σταθώ στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Είναι αλήθεια ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά και πολύπλοκα ζητήματα με καταστροφές σε βασικές υποδομές. Δίνουμε καθημερινή μάχη για τη γέφυρα της Διάβας. Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα όσο και με την κυβέρνηση και αναμένεται να στηρίξουμε την πρόταση εκείνη που θα μας διασφαλίσει σύντομα μια λειτουργική και ασφαλή γέφυρα προκειμένου να αρθεί η οδική απομόνωση πολλών χωριών του Δήμου μας. Παράλληλα έχουμε συστήσει Ειδική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων υπό τους καθηγητές Νίκο Ηλιού και Αναστάσιο Μουρατίδη για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών που θα μας οδηγήσουν στην διεκδίκηση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση  προκειμένου να επουλώσουμε τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πλημμύρες σε βασικές οδικές υποδομές και στα δίκτυα ύδρευσης των χωριών του ορεινού όγκου. Θέλουμε να μετατρέψουμε όλη αυτή την κρίση σε ευκαιρία προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας. Γι’ αυτό πέρα από τη υπάρχουσα χρηματοδότηση που έχουμε εξασφαλίσει και είναι ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, καταφέραμε σε συνεργασία με τον συντοπίτη μας Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να δημιουργήσουμε ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην περιοχή μας λόγω των πλημμυρών.

Ολοκληρώνω αυτή τη μακροσκελή αλλά θεωρώ ουσιώδη ενημέρωσή σας με μια επισήμανση. Ο μεγάλος σύμμαχος της νέας Δημοτικής Αρχής σε αυτή τη νέα πορεία του Δήμου μας είστε εσείς οι ίδιοι. Αν όλοι μας δεν αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες, αν δεν αγαπήσουμε το δημόσιο χώρο και δεν μάθουμε τις υποχρεώσεις μας όσα σχέδια και αν εκπονήσουμε ως Δημοτική Αρχή όλα θα μείνουν στα χαρτιά και τίποτα δεν θα αλλάζει. Επομένως, ενώνουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε και δημιουργούμε καθημερινά μια σχέση εμπιστοσύνης που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο, λειτουργικό και παραγωγικό Δήμο. Ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας, ευελπιστώ να τα έχετε βρει όλα αυτά που ανέφερα ενδιαφέροντα και δεσμεύομαι κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα να κάνουμε μαζί μια ανασκόπηση του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.