Τα δύο υπουργεία προχώρησαν σε από κοινού σε κινήσεις «θωράκισης» των νέων ζευγαριών απέναντι στον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αγορά ακινήτων, άλλωστε η «οικογένεια» αποτελετεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε:

«Θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις νέες οικογένειες, τις οικογένειες με παιδιά. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού».

Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογείται η ενίσχυση του επιδόματος γέννησης, η διεύρυνση των προγραμμάτων για την επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας, αλλά και η επίσπευση των προγραμμάτων, όπως η «Φθηνή Στέγη» για νέους και συνολικά 14 πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να καλύψουν τις πολλές πλευρές του προβλήματος.

Σύμφωνα με την υπουργό κ. Ζαχαράκη, τα νέα μέτρα φτιάχνουν μια σημαντική περίμετρο ασφαλείας για τις νέες γέννησης, με αύξηση του επιδόματος γέννησης απο τα 2.000 στα 2.400 ευρώ στην πρώτη κλίμακα.

Επιπλέον, η αύξηση ανέρχεται σε:

  • 700 ευρώ για όσους έχουν δυο παιδιά
  • 1.000 ευρώ για τρία παιδιά
  • 1.500 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες

Μάλιστα θα υπάρχει αναδρομική ισχύ στο μέτρο, όποτε το επίδομα θα λάβουν οι γονεις και για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2023, με πρώτη καταβολή τον Απρίλιο του 2024.

Σημειώνεται πως το επίδομα καταβάλεται στους νέους γονεις σε δυο «δόσεις», η πρώτη πληρώνεται μετά απο έναν μήνα και η δεύτερη μετά από πέντε μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Χατζηδάκη, τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη των πολιτών και τα οποία είναι σε ισχύ φέτος, περιλαμβάνουν:

  1. Αύξηση αφορολόγητου ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη
  2. Αύξηση επιδόματος μητρότητας για αγρότες και επαγγελματίες
  3. Προσαύξηση του κατώτατου ορίου για το επίδομα θέρμανσης
  4. Το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων
  5. Αναμόρφωση μισθών στο δημόσιο
  6. Θέσπιση πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα

Σημειώνεται επίσης πως πιθανό είναι το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει και σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τα σχολικά γεύματα.