Τελευταίες Ειδήσεις

Αλλαγές στο παρά ένα για τις δημαιρεσίες σε Δήμους και Περιφέρειες


Αλλαγές στις δημαιρεσίες φέρει τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.


Η βασική αλλαγή αφορά στον χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας για την εκλογή προεδρείων στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια όπως και μελών των Επιτροπών.



Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο οι δημαιρεσίες έπρεπε να γίνουν στις 2 Ιανουαρίου και μάλιστα υποχρεωτικά.


Με την ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα δίνεται το περιθώριο σε Δήμους και Περιφέρειες η ειδική συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί το αργότερο ως τις 8 Ιανουαρίου.


Κάθε Δήμος δηλαδή και κάθε Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μία από τις πρώτες οκτώ ημέρες του έτους για την ειδική συνεδρίαση και την εκλογή.


Η πρόσκληση για την συνεδρίαση υπογράφεται από τον δημοτικό σύμβουλο που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Οκτωβρίου.


Ο Πρόεδρος του σώματος εκλέγεται από την παράταξη της δημοτικής αρχής ενώ αντιπρόεδρος και γραμματέας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.


Η ψηφοφορία είναι φανερή και για την εκλογή από την πρώτη αποτελείται η απόλυτη πλειοψηφία.


Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο καταργούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται από την «Δημοτική Επιτροπή».


Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε δημοτικά συμβούλια άνω των 35 μελών, η Δημοτική Επιτροπή αποτελείται από εννέα μέλη. Ο Πρόεδρος και πέντε μέλη εκλέγονται από την Δημοτική Αρχή και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα εκπροσωπούνται με μόλις τρία μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.