Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ




Γράφει ο Δρ. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ,

D. Ed., M. Ed., Ph.D.

 

 

        Η πολιτική σκακιέρα δεν αφήνει ποτέ την κοινωνία να πλήττει από ειδήσεις, οι οποίες προκαλούν τους πολίτες και λύνουν ή δημιουργούν πολλά προβλήματα και ποικίλες σκέψεις.

        Τελευταία δύο συμβάντα συζητήθηκαν πολύ. Το ένα είχε να κάνει με την συνάντηση του Σουλτάνου της Τουρκίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργού.

        Το δεύτερο, μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό θέμα, σχετίζονταν με τον φοροεισπρακτικό νόμο της κυβέρνησης, που ξεσήκωσε πολύ … κουρνιαχτό.

        Στην Αρχαία Ελλάδα (620-564 π.Χ.) έζησε ένας περίφημος δημιουργός μύθων ο Αίσωπος, που κάλυψε θρησκευτικά , κοινωνικά και πολιτικά θέματα, και που κατέληγε πάντοτε σ’ ένα διδακτικό επιμύθιο.

        Ένας απ΄αυτούς τους μύθους φέρει τον τίτλο «Οι λύκοι και τα πρόβατα».

        Μία αγέλη λύκων ήθελε να κατασπαράξει ένα κοπάδι από πρόβατα, που τα φύλαγαν τσοπανόσκυλα, και δεν μπορούσε.

        Τότε οι λύκοι σκέφτηκαν πονηρά και έστειλαν αντιπροσώπους στα πρόβατα και τους είπαν, για να υπάρξει ειρήνη μεταξύ μας, πρέπει να μας παραδώσετε τα τσοπανόσκυλα, γιατί αυτά είναι οι αιτία της έχθρας μας.

        Τα πρόβατα, χωρίς πονηριά, συμφώνησαν και μετά από λίγο το κοπάδι φαγώθηκε από τους λύκους.

        Έτσι γίνεται, λέγει ο Αίσωπος, και με τους δημαγωγούς των πόλεων (κρατών), που τους παραδίδουν την εξουσία και αυτοί ύπουλα και γρήγορα παραδίδουν τις πόλεις (κράτη) στους εχθρούς.

        Το ίδιο συνέβη και με τα Ελληνοτουρκικά θέματα.

        Ο Ερντογάν, που μας απειλούσε με τους πυραύλους και με το «θαρθούμε ένα βράδυ ξαφνικά», φόρεσε την «προβειά» του αρνιού και ήρθε στην Αθήνα.

        Στην χώρα μας δεν υπάρχει άνθρωπος, που να θέλει τον πόλεμο και ο Πίνδαρος (518-438 π.Χ.) έλεγε το « νεύρα πολέμου χρυσός» δηλ. τα νεύρα, η ουσία του πολέμου είναι ο χρυσός, ο πλουτισμός.

        Παντού θέλουν την ειρήνη, γιατί και η Καινή Διαθήκη τονίζει: «ειρήνη αφίημι ημίν, ειρήνην την εμήν δίδωσι υμίν» δηλ. σας αφήνω την ειρήνη, την δική μου ειρήνη σας δίδω.

        Και οι 15 συμφωνίες είναι καλές για τους δύο γειτονικούς λαούς. Μακάρι να αντέξουν σε βάθος χρόνου, γιατί όλα αυτά τα σφυρηλατεί ο χρόνος και ή τα διατηρεί ή τα εξαφανίζει. Καλά τα ήρεμα νερά αλλά να μην φέρουν φορτούνες…!

        Έξάλλου όλες οι συμφωνίες υπογράφονται μόνο από τον Ερντογάν και τον Μητσοτάκη και μπορούν να ανατραπούν, ανα πάσα στιγμή, με εθνικιστικές ή με αναθεωρητικές κινήσεις.

        Ο Εντογάν έχει πολλούς εχθρούς γύρω του και με την κίνηση της επίσκεψης ήθελε να βγάλει από την μέση το «ΑΓΚΑΘΙ» με την Ελλάδα και να πάρει και τα δισεκατομμύρια Ευρώ από την Ε.Ε. και τα αεροπλάνα από τις Η.Π.Α.

        Ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι επίσημα 63% και ανεπίσημα 120%.

        Η Τουρκική πονηριά και τα Ανατολίτικα παζάρια είναι γνωστά και γι΄αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη ας αφήσει κατά μέρος την ελαφρότητα, με την οποία προσπαθεί να περάσει το θέμα στην Ελληνική κοινωνία.

        Όσο για την υπόκλιση του Γιώργου Γεραπετρίτη, μπροστά στον Ερντογάν, ο οποίος πέρασε απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους και έγινε υπουργός, χωρίς ψήφο, ελεω … Μητσοτάκη, ήταν ότι χειρότερο για την δουλοπρέπεια, που επέδειξε και ήταν ντροπή για την Ελλάδα. Ο ραγιαδισμός, δυστυχώς υπάρχει και σήμερα.

        Η φιλία, για την οποία έγινε πολύ λόγος στην συνέντευξη Μητσοτάκη και Ερντογάν, όπου δεν επιτράπηκε καμία ερώτηση δημοσιογράφων, θα δοκιμαστεί από την συνεχή ροή τα χρόνου.

        «Πάντων κτισμάτων κράτιστος εστί φίλος σαφής καγαθός» τόνιζε ο Σωκράτης δηλ.από όλα τα δημιουργήματα το πλέον εξαίρετον είναι ο ειλικρινής και αγαθός φίλος.

        Από το «Γιοκ Μητσοτάκης» ήρθαμε στο «φίλε Κυριάκο» λίγο απότομα, αρκεί η «Ιστορική Διακήρυξη» της Αθήνας να μην γίνει πλυντήριο για τις επιδιώξεις της Νέο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

        Οι σοφοί Λατίνοι έλεγαν το «si vis pacem para bellum» δηλ. εάν θέλετε ειρήνη προετοιματείτε για πόλεμo.

        Ας το ‘χουν υπ΄όψη όλα τα κόμματα της χώρας, γιατί η κατοχή της Κύπρου, επί μισό αιώνα, από τους Τούρκους, και η απαίτησή τους για αποστρατικοποίηση των νησιών, την στιγμή που οι Τούρκοι έχουν στα παράλια της Μικράς Ασίας την «Στρατιά του Αιγαίου» δεν πρέπει να μας εφυσηχάζουν.

        Στην Θράκη, όμως, δεν υπάρχει «Τουρκική μειονότητα» όπως είπε ο Εντογάν, υπάρχουν Έλληνες με διαφορετική θρησκεία, δηλ. Ελληνες Μουσουλμάνοι.

        Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι το νομοσχέδιο για την οριζόντια φορολόγηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών, παρά την αντίδραση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης και της κοινωνίας.

        Πέρασε μόνο με τις 158 ψήφους των Βουλευτών της Ν.Δ., προκαλώντας όλη την κοινωνία.

        Μέσα σ’ αυτούς τους 158 υπάρχουν και βουλευτές που τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης, έκλεισαν τις δραστηριότητες τους, τα γραφεία τους, για οικονομικούς λόγους.

        Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, για τα αντιλαϊκά και τα ληστρικά μέτρα, που πρότεινε ο Χατζηδάκης, και τα ψήφισε όλη η κοινοβουλευτική ομάδα.

        «Καιρός φέρει τα λάχανα, καιρός τα παραγούλια» λέγει μία λαϊκη παροιμία.

        Πόσο δίκαιο είχε ο Οδυσσέας Ελύτες που έγραφε στο «Άξιον Εστί».

                «Έφτασαν ντυμένοι φίλοι

                αμέτρητες φορές οι εχθροί μου

                τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας

                και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε

                παρά μόνο σίδερα και φωτιά».

 

        Ας τα θυμούνται αυτά οι Έλληνες ψηφοφόροι για να πληρώσουν με το ίδιο… νόμισμα αυτούς που διοικούν και νομοθετούν, δήθεν για το καλό του Λαού, αλλά χωρίς τον Λαό.

        Σύμφωνο φιλίας και καλής Γειτονίας με ενεργό το «Casus Belli” (αιτία πολέμου) εκ μέρους της Τουρκάς δεν ξανάγινε ποτέ.

        Έτσι «γκριζάρουν» το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου και ευεργετούν τους Τούρκους.

        Το αλαλούμ της εξωτερικής πολιτικής, επεικονίζεται και στα τιμολόγια του ρεύματος, όπου οι Έλληνες είναι χαμένοι στα κόκκινα, στα κίτρινα, στα μπλε και τα γαλάζια τιμολόγια και στον ανόητο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων. Πόσο επίκαιρο είναι το ποίημα του Γιώργου Σουρή με τον τίτλο «Δυστυχία σου Ελλάς».

                «Ποιος είδε κράτος λιγοστό

                σ’ όλη την γη μοναδικό

                εκατό πενήντα να μαζεύει;

                να τρέφει όλους τους αργούς

                να ‘χει επτά Πρωθυπουργούς

                ταμείο δίχως χρήματα

                και δόξης τόσα μνήματα;

                ‘Ω Ελλάς ηρώων χώρα

                τι γαιδάρους βγάζεις τώρα.»

 

        Πάντως η Ελλάδα ανήκει στους ‘Ελληνες, δεν είναι περιουσία κανένας Πρωθυπουργού και ο Μητσοτάκης δεν πήρε «λευκή επιταγή», για να δημιουργήσει τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

        Η δήλωση του Πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Αλεξανδρούπολη χθες, «στην Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του ελληνισμού και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας», λέγει πολλά.

        Μήπως κατάλαβε ο Καραμανλής, ο Δένδιας και ο Σαμαράς ότι μας έχουν ήδη πουλήσει, οι κυβερνώντες, στους Τούρκους;



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.