Τελευταίες Ειδήσεις

Η μεγάλη μάχη για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ, τα μέτρα του 2024 και το «παράθυρο» για τους γιατρούς


Έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, πολιτικές μόνιμης ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος και εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλο το φάσμα της αγοράς, συνθέτουν το τρίπτυχο της κυβερνητικής προσπάθειας να διαχειριστεί την μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτή την συγκυρία, που δεν είναι άλλη από την επίμονη ακρίβεια.

Η προχθεσινή, δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα, επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ για να διαπιστώσει την πορεία του νέου προγράμματος για μόνιμη μείωση τιμής που εφαρμόζεται παράλληλα με το "Καλάθι του νοικοκυριού", αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει και το Μέγαρο Μαξίμου σε αυτό το ζήτημα, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που απασχολεί τον Έλληνα πολίτη.Παρά το γεγονός άλλωστε ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα εκτιμήσει τον τελευταίο καιρό ότι τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό τα έχουμε δει, αυτό δεν ισχύει στον τομέα των τροφίμων. Και είναι σαφές ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ δίνεται η μεγάλη μάχη εκ μέρους και της κυβέρνησης για να πείσει την κοινωνία για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της και την κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.


Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας για μόνιμη μείωση τιμής 5% για τουλάχιστον ένα εξάμηνο καθώς έχει ξεπεραστεί ο αρχικός στόχος για 500 κωδικούς, συμμετέχουν ήδη 848 και νέος στόχος είναι να φθάσουν τα 1.000 προϊόντα.


Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι απλά να μειώνεται ο πληθωρισμός, δηλαδή να αυξάνονται οι τιμές με μικρότερη ταχύτητα, αλλά να καταστεί δυνατόν, σε κάποιες περιπτώσεις, να υπάρξει και μείωση τιμών.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να βάλει άμεσα τέλος και στη σύγχυση που δημιουργήθηκε σχετικά με τις προσφορές 1+1 μετά από δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα που δημιούργησαν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση σκεφτόταν την κατάργησή τους, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Η προχθεσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη μαζί με τον κ. Σκρέκα σε σούπερ μάρκετ της λεωφόρου Αθηνών, μάλλον θα πρέπει να εκλαμβάνεται πάντως και ως ένδειξη στήριξης στον υπουργό Ανάπτυξης για τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ίσως παρεξηγήθηκαν αυτά που είπε, δεν ερμηνεύτηκαν σωστά, δεν έχει σημασία, σημασία έχει τι ισχύει" και πρόσθεσε ότι " το 1+1 θα συνεχίσει να υπάρχει και θα συνεχίσουν και οι έλεγχοι".ADVERTISINGΌσον αφορά τις έκτακτες παρεμβάσεις, στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι τα 352 εκ. ευρώ που θα δοθούν ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε "συνολικά 2,3 εκ. πολίτες, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως η ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά , το επίδομα θέρμανσης, αλλά και το market pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.


Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι οποιαδήποτε υπεραπόδοση θα επιστρέφει στην κοινωνία, η έμφαση ωστόσο από κυβερνητικής πλευράς θα δίδεται στα μόνιμα μέτρα.


Το 2024 θεωρείται μάλιστα από την κυβέρνηση ως ορόσημο καθώς πέραν της νέας αύξησης στις συντάξεις- που σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο θα ανέλθει σε 3,1%- θα δοθούν για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις και στους δημόσιους υπαλλήλους, θα αυξηθεί την άνοιξη εκ νέου ο κατώτατος μισθός, θα ξεπαγώσουν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ήδη από τον Δεκέμβριο θα έχει αυξηθεί κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Δεν αποκλείεται εξάλλου στον προϋπολογισμό να υπάρξει και κάποια πρόσθετη παρέμβαση για τις εφημερίες με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των γιατρών.


Στον τομέα των ελέγχων, η κυβέρνηση κάνει λόγο για 20.000 ελέγχους μέχρι στιγμής και περισσότερα από 1.500 πρόστιμα.


Επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες μπήκαν πρόστιμα 1,6 εκ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία, σε συνέχεια των 2 δις που είχαν επιβληθεί πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, τα πρόστιμα συνολικά έχουν φθάσει τα 8,5 δισ.


Μέσα στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη μέσα από τον χθεσινό εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου ήταν ότι "κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου".

"Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους νομίζουν ότι θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού", ανέφερε.


Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προστίμων έχει ήδη βεβαιωθεί ή εισπραχθεί και η διαφορά που υπάρχει οφείλεται στην διαδικασία των ενστάσεων.

Ως απόδειξη της άμεσης θετικής επίδρασης των προστίμων, επικαλούνται όμως και το γεγονός ότι μία από τις δύο πολυεθνικές στην οποία επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο, την επόμενη ημέρα ενέταξε 50 προϊόντα στην μόνιμη μείωση τιμής, ενώ αναφέρονται και σε περιπτώσεις που σε προϊόντα που επεβλήθησαν πρόστιμα υπήρξε, όπως λένε, μείωση τιμής έως και 25%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.