Τελευταίες Ειδήσεις

Ακρίβεια: Πανάκριβα λάδι, ψωμί και αυγά


Ακριβότερα και από το... χαβιάρι πωλείται πλέον το λάδι, το ψωμί και τα αυγά. Οι τιμές των τριών αυτών προϊόντων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και πλέον μια οικογένεια για να τηγανίσει αβγά θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.


Τιμές που «καίνε»


Το πιο απλό ελληνικό φαγητό, αυγό τηγανητό με ψωμί, σήμερα το πληρώνουμε «χρυσάφι».


Αυγά, λάδι και ψωμί είναι ήδη απλησίαστα για τα βαλάντια των καταναλωτών.


«Όλα είναι ακριβά. Έχει μείνει κάτι φθηνό;».


Μέσα σε έναν χρόνο, τα αυγά αυξήθηκαν κατά 11,9%, τα έλαια κατά 12% και τα άλευρα 80%.


Αυγά όπως… πολύτιμοι λίθοι


Ακολουθώντας την φρενήρη πορεία των αλεύρων, το ψωμί και όλα τα δημητριακά αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 6,6%, ενώ ήδη οι αρτοποιοί έχουν προειδοποιήσει με νέες ανατιμήσεις αν παραμείνουν ακριβές οι πρώτες ύλες.


Τα αυγά πωλούνται σαν… πολύτιμοι λίθοι. Πέρσι, ανάλογα και με το μέγεθος, στη λαϊκή αγορά κόστιζαν 0,17 – 0,25€/ τμχ και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,53€/ τμχ.


Φέτος, τα βρίσκουμε στη λαϊκή 0,20 – 0,35 €/ τμχ και στο σουπερμάρκετ 0,30 – 0,72€/ τμχ.


Μεγάλες αυξήσεις και στο λάδι. Το 2022 η παραγωγή έβγαινε από το ελαιοτριβείο προς 4,5 ευρώ για να φτάσει στο ράφι 8 – 9 ευρώ το λίτρο. Η περσινή τιμή λιανικής έγινε φετινή τιμή παραγωγού. Με 9 ευρώ στο ελαιοτριβείο, φέτος το λάδι θα ξεπεράσει τα 14 ευρώ.


Οι Έλληνες καταναλωτές νιώθουν αιχμάλωτοι της ακρίβειας καθώς σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους, οι παραδοσιακά φθηνές λύσεις για ισχνά πορτοφόλια είναι πλέον πανάκριβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.