Τελευταίες Ειδήσεις

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Β. Ισραήλ από αέρος


Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγαλύτερη αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή. Αυτήν την ώρα σημειώνεται μαζική εισβολή με αεροσκάφη, πιθανότατα μη επανδρωμένα, που πέρασαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ αλλά και ρουκέτες. Ο κόσμος τρέχει να βρει καταφύγιο σε ασφαλή σημεία .


Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας αριθμός αεροσκαφών - με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο για αιωρόπτερα - εισήλθαν στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο όπου εδρεύει η σκληροπυρηνική Χεζμπολάχ.



Επίσης το Channel 4 του Ισραήλ μετεδίδει πως η Χαζμπολάχ ξεκίνησε επίθεση από το βορά, με ρουκέτες και drones.


Οι σειρήνες χτύπησαν σε όλη την περιοχή και οι Αρχές διέταξαν τους κατοίκους να βρουν καταφύγιο μέχρι νεωτέρας, λόγω της εισόδου «εχθρικών αεροσκαφών».




Η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο στο οποίο ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την επίθεσή της στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.


Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, 15-20 αεροσκάφη πιστεύεται ότι διείσδυσαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο.



Όπως σημειώνουν αναλυτές, το Ισραήλ υπερέχει στρατιωτικά έναντι όλων των γειτόνων του και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό το σενάριο. Όμως υπάρχει δυσκολία.


Είναι χαρακτηριστικό το πόσοι κίνδυνοι γύρω από το Ισραήλ μπορούν να υπάρξουν ταυτόχρονα. Το ένα μέτωπο είναι της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο έχει ήδη ανοίξει από το Σάββατο και μετά.


Προετοιμάζουν το έδαφος για τη χερσαία επιχείρηση, η οποία έχει πάρα πολλές παγίδες για τους Ισραηλινούς. Αυτό που περιγράφεται ως το εφιαλτικό μέτωπο -αν ανοίξει- είναι αυτό ακριβώς στο βόρειο Ισραήλ, δηλαδή αυτό του Λιβάνου.


Η Χεζμπολάχ εντείνει τις επιθέσεις. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχώς εκτόξευση ρουκετών και το Ισραήλ απαντά πολύ προσεκτικά. Η Χεζμπολάχ δεν εμπλέκεται άμεσα αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν πηγές στο Reuters. Το βλέπει «μέρα με την ημέρα». Περιμένει να δει τι θα γίνει με τη Γάζα και τότε θα αποφασίσει. Πάντως, μετά τον πόλεμο του 2006 έχει εξελιχθεί πάρα πολύ στρατιωτικά και θεωρείται πολύ ανώτερη της Χαμάς.


Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε και μια πρώτη επίθεση από τη Συρία εναντίον του Ισραήλ. Δεν είναι γνωστό ποιος την πραγματοποίησε, παρά ότι δραστηριοποιούνται πάρα πολλές ηγετικές ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν. Χαρακτηρίζεται μικρής έντασης αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ, ενώ έχουμε και τους πρώτους νεκρούς στη Δυτική Όχθη.


Οι κίνδυνοι όμως, έρχονται και από πολύ πιο μακριά από το Ισραήλ. Σιιτικές ομάδες στο Ιράκ και την Υεμένη έχουν απειλήσει ότι θα επιτεθούν εναντίον του αν συνεχιστεί η κατάσταση στην Γάζα. Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις απειλές είναι το Ιράν βεβαίως, το οποίο μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει κατηγορήσει ευθέως και είναι πολύ σημαντικό αυτό για τη συγκεκριμένη επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο.


Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ λένε ότι πρόκειται για μήνυμα αποτροπής για τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, και όχι για τη Χαμάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.