Τελευταίες Ειδήσεις

Σούλα Μερεντίτη: Το παράδειγμα του Κώστα Σημίτη


Γράφει η Σούλα Μερεντίτη


«Τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών είναι για μένα άγχος και ευθύνη, με αφορά το κάθε τι, έχω συναίσθηση και οφείλω να δώσω λύσεις». Η ρήση αυτή του προέδρου Κώστα Σημίτη, από μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ως πρωθυπουργός της χώρας το 2000 στην ΕΡΤ, περικλείει ίσως όλη την ουσία της φιλοσοφίας και του τρόπου με τον οποίο πολιτεύτηκε και πορεύτηκε στον δημόσιο βίο.


Από τα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών, όταν αγωνίζονταν (με πάθος φαινομενικά ασύμβατο με την ιδιοσυγκρασία του) για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο και την ζωή του, συνέχισε με την ίδια συνέπεια και ως πρωθυπουργός να αγωνίζεται για τους μεγάλους εθνικούς στόχους: ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκσυγχρονισμός της χώρας, βελτίωση της Δημοκρατίας και όχι μόνο, χωρίς ποτέ να τα εγκαταλείψει μπροστά σε οποιαδήποτε δυσκολία η κίνδυνο


Κόντρα στο ρεύμα της εποχής και του lifestyle έφερε την Πολιτική στο προσκήνιο και μας δίδαξε ευπρέπεια, συνέπεια, ειλικρίνεια και την έννοια της συνεχούς προσπάθειας. Σε εμφατική αντίφαση με τα σημερινά φαινόμενα (αλλά και συμπεριφορές άλλων πολιτικών προσώπων της εποχής), δεν επεδίωξε ποτέ προβολή και δημοσιότητα σε σχέση με την προσωπική του ζωή. Δεν πρόβαλε την οικογένεια, τις παρέες ή τις διακοπές του. Θεωρούσε ότι ο πολιτικός πρέπει να κρίνεται από το πρόγραμμα και το έργο του και όχι από την εικόνα. Έλεγε και λέει ότι οι πολιτικοί οφείλουν με τη συμπεριφορά τους να προστατεύουν το κύρος της πολιτικής ζωής και όχι να την ευτελίζουν στα μάτια της κοινής γνώμης. «Πιο σημαντικό από το χαρισματικός θα έλεγα είναι ο πολιτικός να είναι ένα πρότυπο. Ένα πρότυπο όσον αφορά τον τρόπο που δρα, που συμπεριφέρεται, που κατευθύνει τα πράγματα. Να παιδεύει», έλεγε σε παλαιότερη συνέντευξη.


Όλοι πλέον, ακόμα και αυτοί που παλαιότερα τον συκοφαντούσαν, αναγνωρίζουν ότι έβαζε πάντα και πάνω από όλα το καθήκον προς την χώρα και προς τους ανθρώπους. Έβαλε στόχους υψηλούς και τους πέτυχε ακολουθώντας μεθοδικά βήματα, επίπονα και ίσως δυσκόλως ευνόητα και αποδεκτά από αρκετούς και πάντοτε διατηρώντας το μέτρο χωρίς να εγκαταλείπει τον κύριο στόχο. Κεντρικός στόχος της δράσης του ήταν πάντα ο πολίτης, η βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους. Η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη προχωρούσαν ταυτόχρονα. Το όραμα και η πράξεις του συμπυκνώθηκαν στην έκφραση: ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή κοινωνία. 


Επεδίωξε τα μεγάλα και τα κατάφερε. Σήμερα, αν κοιτάξουμε πίσω και στην 8ετή διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, έχουμε να σταθούμε σε αποφάσεις και στόχους ορόσημο που σφράγισαν την πορεία της χώρας μας και δημιούργησαν ένα ασφαλές περιβάλλον ειρήνης, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Αρκεί να δούμε τι γίνεται σήμερα γύρω μας, με πολέμους που εξελίσσονται στη γειτονιά μας. Ο Κώστας Σημίτης διορατικός ως ήταν πάλεψε με κάθε τρόπο και πέτυχε την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε ένα ασφαλές περιβάλλον στη Μεσόγειο που μας επιτρέπει να νιώθουμε σιγουριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.