Τελευταίες Ειδήσεις

Γάζα ώρα μηδέν – Άρχισε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ. Γκουτέρες: «Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες»


Η πρώτη επιχείρηση του Ισραήλ στο έδαφος της Γάζας


Πτώματα Ισραηλινών εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα που πραγματοποίησαν, το βράδυ της Παρασκευής (13/10), δυνάμεις υπό τη διοίκηση της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.


Από τις δυνάμεις κοντά στα σύνορα ελήφθησαν αναφορές ότι υπήρξαν «ανακαλύψεις», οι οποίες ερευνήθηκαν και οδήγησαν στη μετέπειτα απόφαση να σταλεί μεγάλη δύναμη υπό τη διοίκηση του αντισυνταγματάρχη Σιμόν Πουτραμπάνι, σύμφωνα με την Jerusalem Post.


Η επιχείρηση διεξήχθη από κοινού από μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες εξουδετέρωσαν έναν πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό της Γάζας από την έναρξη του πολέμου πριν από έξι ημέρες.


Τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποίησαν τοπικές επιδρομές στις στη Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας ομήρους και συλλέγοντας στοιχεία για την ανεύρεση ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής (13/10) οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς και δήλωσε ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ στη Γάζα «είναι μόνο η αρχή», σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.


Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε στόχο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο ως απάντηση στη «διείσδυση αγνώστου ταυτότητας εναέριων αντικειμένων στο Ισραήλ» και στα πυρά εναντίον ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ακόμα, αναχαίτισε τα αντικείμενα και τα πυρά στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του.


Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν πολίτη»


Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, ενημέρωσε, το Σάββατο (14/10), για την κατάσταση στη Γάζα.


Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ισραηλινού στρατού, εκδόθηκε προθεσμία προς τους Παλαιστίνιους πολίτες ώστε να μετακινηθούν νότια και να μην βρίσκονται σε περιοχή όπου οι IDF «πρόκειται να ενισχύσουν τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις».


Υπήρξε «μια σημαντική μετακίνηση Παλαιστινίων πολιτών προς τα νότια» είπε ο Τζόναθαν Κονρίκους και επέκρινε τη Χαμάς που λέει στους πολίτες να μείνουν στη θέση τους, κατηγορώντας την οργάνωση ότι χρησιμοποιεί «τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες της».


Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν προσπαθούμε να σκοτώσουμε ή να τραυματίσουμε κανέναν πολίτη».


Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Στόχος μας να διαλύσουμε τη Χαμάς»


«Οι ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες βρίσκονται σε σχηματισμό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και αρκετές ημέρες» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, προσθέτοντας: «Βρίσκονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά και προετοιμάζονται για οποιονδήποτε στόχο αναλάβουν, οποιαδήποτε αποστολή».


Επίσης, σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος. Η τελική κατάσταση αυτού του πολέμου είναι να διαλύσουμε τη Χαμάς και τις στρατιωτικές της δυνατότητες και να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση, ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά τη δυνατότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε Ισραηλινούς πολίτες ή στρατιώτες».


Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: «Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι πολύ τεταμένη»


Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κονρίκους, είπε στην ενημέρωση που έγινε το Σάββατο (14/10) ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα είναι «πολύ τεταμένη».


«Μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν έναν αντιαρματικό πύραυλο προς τα ισραηλινά στρατεύματ», σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος σημείωσε: «Υπήρξε μια σύντομη μάχη και η κατάσταση τελικά ηρέμησε. Στη συνέχεια, η Χεζμπολάχ έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και έριξε, επίσης, πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών».


Ακόμα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Τζόναθαν Κονρίκους ανέφερε: «Αυτές οι δύο απόπειρες αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τις IDF, αλλά η κατάσταση στα βόρεια σύνορα παραμένει πολύ τεταμένη και παρακολουθούμε πολύ στενά τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ με πρόσθετες ενισχυμένες δυνατότητες στον βορρά».


Γκουτέρες: «Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει φθάσει σε «νέο επικίνδυνο χαμηλό» και ζήτησε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση για να μπορέσουν να φτάσουν καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όσους έχουν ανάγκη.


«Ακόμα και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (13/10). Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε την κρίση σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.