Τελευταίες Ειδήσεις

The party is over κ. Αγοραστέ!


Του Απόστολου Ρόσσιου*

 

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του αποδείχτηκαν αδαείς, αδιάφοροι, μοιραίοι και καταστροφικοί δυστυχώς για τον τόπο μας. Και αυτό δεν είναι απλώς μια γενική πολιτική μομφή. Είναι η πραγματικότητα που αποδεικνύεται εκ των τραγικών γεγονότων στον Θεσσαλικό κάμπο. Η παρέμβαση σε ανώτατο βαθμό της δικαιοσύνης και μάλιστα με συγκεκριμένη - στοχευμένη έρευνα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης.

Υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες. Αυτό, ειρήσθω εν παρόδω έχει πλήρως συνειδητοποιηθεί από τον κ. Αγοραστό και έτσι οι συμβουλάτορές του σπεύδουν να προκαταλάβουν την θεσσαλική κοινή Γνώμη. Αυτή άλλωστε απασχολεί και μόνον, τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Δεν είναι τυχαίο το τηλεοπτικό διάγγελμα του κ. Αγοραστού (μείναμε ενεοί από το θεατράλε του) με το οποίο προσπάθησε να απευθυνθεί στο συναίσθημα των Θεσσαλών ψηφοφόρων. Αφού απέτυχε η δια ζώσης προσπάθειά του (γνωστός ο προπηλακισμός του στον Παλαμά από τους εξαγριωμένους κατοίκους), το επικοινωνιακό του επιτελείο έσπευσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Με ένα διάγγελμα και μάλιστα στην ΕΡΤ όλων των φορολογουμένων Ελλήνων (ως αρχηγός κράτους), όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ερωτήσεων, ο κ. Αγοραστός με ύφος μπλαζέ, προσπάθησε να πείσει τους Θεσσαλούς, ότι η περιφέρεια έκανε ότι ήταν δυνατόν!

Για την ταμπακέρα όμως απολύτως τίποτε!

Δυστυχώς για τον κ. Αγοραστό και τους συν αυτώ, είναι πλέον αργά. Δεν πείθει κανέναν. Οι Θεσσαλοί έχουν πλέον κατανοήσει το παίγνιο και η οσμή από την προχωρημένη σήψη του ιδιότυπου καθεστώτος που δημιούργησε ο εν λόγω κύριος, είναι πολύ έντονη. Το δε χτύπημα του τυφώνα Daniel ήταν καίριο και τελειωτικό.

Και αυτό διότι, οποιαδήποτε έστω μικρή και θετική αντιμετώπιση του φαινομένου από πλευράς περιφέρειας Θεσσαλίας, θα αποτελούσε τουλάχιστον “διαβατήριο” για την έξωθεν και έσωθεν καλή μαρτυρία. Δηλαδή, με απλά λόγια, οποιαδήποτε σωστή πρωτοβουλία σε επίπεδο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιφερειακής αρχής κατά βάση, θα περιόριζε σε ικανοποιητικό βαθμό την ολική καταστροφή. Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα του γράφοντος. Αποτελεί σαφής κρίση, από μια σειρά επιστημόνων, όπως έχει δημόσια διατυπωθεί. Και εξηγούμαι:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνώριζε από το 2018, μετά την Μάνδρα, τι θα συμβεί στο θεσσαλικό κάμπο αν γίνουν βροχοπτώσεις και προκαλέσουν πλημμύρες που συμβαίνουν μια φορά στα 50 χρόνια, είτε μια φορά στα 100 είτε μια φορά στα 1000 χρόνια.

Όλα αυτά τα ενδεχόμενα τα περιγράφει στις 145 σελίδες της η μελέτη που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη μελέτη που αφορά στη «Διαχείριση Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας». Και ήταν γνωστά στην Περιφερειακή Αρχή από το 2018. Έτσι λοιπόν, προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα: Τι έπραξε λοιπόν η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2018 μέχρι σήμερα και πολύ περισσότερο από το 2020 που η κακοκαιρία ΙΑΝΟΣ είχε προειδοποιήσει για τα μελλούμενα;

Δυστυχώς για τον κ. Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τους υποστηρικτές τους, την απάντηση έδωσε δημοσίως ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, ο οποίος επίσης ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη και ο οποίος δήλωσε ότι, ούτε βρήκε ούτε εκπόνησε κάποιο αντιπλημμυρικό σχέδιο.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί, η ...αφωνία του λαοφιλούς κατά τα άλλα αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων σε μια σειρά ερωτημάτων: Ποιος ευθύνεται κ. αντιπεριφερειάρχη για την καταστροφή στην Μπάρα Τρικάλων, τη Ζηλευτή; Ποιος ευθύνεται κ. αντιπεριφερειάρχη για την καθίζηση της γέφυρας στη Διάβα Καλαμπάκας; Ποιος ευθύνεται κ. αντιπεριφερειάρχη για την καθίζηση της ιστορικής γέφυρας της Σαρακίνας; Και πολλά άλλα ερωτήματα για την Χρυσομηλιά και τα χωριά του Ασπροποτάμου. Σιγή ιχθύος.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα ακόμη καίριο ερώτημα προς την περιφερειακή αρχή το οποίο άλλωστε αποτελεί και αντικείμενο έρευνας της εισαγγελικής αρχής:

Μετά τον «ΙΑΝΟ», από τα 145.000.000 ευρώ που ενέκρινε η κεντρική εξουσία για να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισής της, πόσα χρήματα δόθηκαν πραγματικά για αντιπλημμυρικά έργα;

Πόσα χρήματα δόθηκαν για ασφαλτοστρώσεις, τα οποία είναι έργα ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης;

Προφανώς θα απαντήσει ο κ. Αγοραστός και οι αντιπεριφερειάρχες στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αν προσπεράσουμε το σημείο για τα έργα που είναι σαφές ότι δεν έγιναν ως όφειλαν, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύουμε την αδιαφορία της αρχής και κατά την εκδήλωση της θεομηνίας. Οι καταγγελίες συμπολιτών μας είναι εκκωφαντικές. Δεν φρόντισαν να εκκενώσουν χωριά και κωμοπόλεις που πλημμύρισαν, με συνέπεια το τραγικό αποτέλεσμα, με το να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.

Πως λέγεται λοιπόν συνοπτικά όλο αυτό που περιγράφεται παραπάνω;

The party is over κ. Αγοραστέ. Η εισαγγελική έρευνα έχει το λόγο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του αποδείχτηκαν είτε αδαείς είτε αδιάφοροι είτε μοιραίοι και καταστροφικοί, δυστυχώς για τον τόπο μας.

Όλα αυτά όμως ανήκουν στα γεγονότα που συνέβησαν.

Από εδώ και στο εξής, απαιτείται μια τιτάνια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Από ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν. Οι συμπολίτες μας λοιπόν καλούνται την 8η Οκτωβρίου να επιλέξουν μεταξύ:

αφενός της 13χρονης απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής που ελέγχεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην βιβλική καταστροφή της περιοχής μας και

αφετέρου της δικής μας αυτοδιοικητικής πρότασης της “Πρωτοβουλίας” με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, που με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό Σχέδιο υποστηρίζει την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο των πολιτών.

Ουσιαστική πρόταση, όχι για το life style ή για την κοινωνικότητα που «χτίζουν» οι διάφορες ανούσιες δημόσιες σχέσεις, όπως μας συνήθισε η απερχόμενη περιφερειακή αρχή αλλά για να προκύπτει η μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια υπέρ των πολιτών.

 

    Ο Απόστολος Ρόσσιος είναι δημοσιογράφος - εκπαιδευτικός και υποψήφιος σύμβουλος περιφερειακής ενότητας Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.