Τελευταίες Ειδήσεις

Κακοκαιρία Elias: Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια


Νέες σοβαρές καταστροφές μετά τον Daniel προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας Elias που έπληξε κυρίως τα βόρεια του νησιού.


Σοκαριστικό βίντεο που δημοσιεύει το evima.gr αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής καθώς κεντρικός δρόμος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο τοπίο λάσπης με ορμητικά βρώμικα νερά και φερτά υλικά να κυλάνε κατά μήκος κεντρικών οδών και να συμπαρασέρνουν τα πάντα στο διάβα τους.
Τσακισμένα δέντρα, κομμάτια βράχων, διαλυμένη άσφαλτος και αυτοκίνητα «ατάκτως ερριμμένα», έρμαια του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε με πρωτοφανή όγκο βροχοπτώσεων στο νησί και είχε ως αποτέλεσμα σημαντικότατο νέο πλήγμα σε ζωτικές υποδομές.


Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 28/09 στη Βόρεια Εύβοια, όπου συνολικά από την Τετάρτη 27/09, 460 χιλιοστά.


Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.


Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.


Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων.


Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.


Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί.


Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά. Επίσης κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.


Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς.


Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.


Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.


Ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρο σπίτι 


Ο δήμος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαιόμενα.


Όλοκληρα σπίτια, πλέον, έγιναν έρμαιο στα ορμητικά νερά και οι κάτοικοι ανήμποροι βλέπουν την καταστροφή.


Στην Κρύα Βρύση, στην Εύβοια, ένα σπίτι βρέθηκε στη θάλασσα από τα ορμητικά νερά που το παρέσυραν.


Το νερό άρχισε να «τρώει» σταδιακά το ανάχωμα που υπήρχε δίπλα στο ποτάμι και όταν αυτό υποχώρησε πλήρως, το νερό με μεγάλη ορμή παρέσυρε όλο το σπίτι με την κοίτη του ποταμού να ανοίγει ακόμα περισσότερο.Τέσσερα χωριά έχουν αποκοπεί σε Ιστιαία- Αιδηψό


Τέσσερα χωριά στον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού αποκόπηκαν μετά τις έντονες βροχοπτώσεις αφού η περιοχή γέμισε από τόνους λάσπης με τον όγκο του νερού να απειλεί κατοικίες και υποδομές.


Η έδρα του δήμου δεν είναι δυστυχώς δυνατόν να προσεγγιστεί ενώ το περασμένο βράδυ κινδύνευσαν οικογένειες με μικρά παιδιά.
Πυροσβεστική και αυτοδιοικητικές αρχές μάλιστα, έδωσαν χθες μια «τιτάνια μάχη» προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των πολιτών.


Ολόκληρα χωρία έχουν βυθιστεί από τις πρωτοφανείς καταιγίδες μακράς διάρκειας με τις οποίες χτυπάει από χθες η κακοκαιρία Elias την Εύβοια, με τους κατοίκους της Ιστιαίας να ανεβαίνουν πάνω σε βάρκες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά.


Οι κάτοικοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να προστατέψουν τις οικογένειες τους.


Το ύψος του νερού σε περιοχές του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού έχει σκεπάσει τα πάντα, γεγονός που δεν επιτρέπει σε σωστικά συνεργεία και κλιμάκια της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να πλησιάσουν έτσι ώστε να απεγκλωβίσουν κόσμο.


Ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες των εποχιακών Πυροσβεστών βγήκαν με βάρκες και απεγκλώβισαν κόσμο από τον Νέο Πύργο. 


Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά.


Το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.


Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τα 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων. 


Πριν το πρώτο φως της ημέρας οι κάτοικοι σε Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, έλαβαν μήνυμα από το 112 να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.