Τελευταίες Ειδήσεις

Τεράστιες ευθύνες στον Αγοραστό για τις καταστροφές στη Θεσσαλία επιρρίπτει ο Δ. Κουρέτας


Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης κάνει λόγο για ολιγωρία και τραγικές κατασκευαστικές αστοχίες της απερχόμενης περιφερειακής αρχής

 

Τεράστιες ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον επικεφαλής της κ. Αγοραστό επιρρίπτει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας (ο οποίος έχει σχεδόν καθολική στήριξη της αντιπολίτευσης), αναφορικά με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που έχει προκαλέσει ή κακοκαιρία Daniel.

Ο κ. Κουρέτας, με απόλυτη τεκμηρίωση, καταλογίζει τραγική ολιγωρία στην περιφερειακή αρχή, όπως επίσης και κατασκευαστικές αστοχίες σε έργα υποδομής τα οποία θα μπορούσαν αν όχι να αποτρέψουν καθ´ ολοκληρία την καταστροφή, σίγουρα δεν θα υπήρχε αυτό το κακό που βιώνουν οι Θεσσαλοί. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του για την κακοκαιρία ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας, τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερα μέτωπα: Αστικός ιστός Βόλου, Πήλιο, Φάρσαλα και Αγιόκαμπος. «Στο αστικό κομμάτι του Βόλου, υπάρχουν 4 χείμαρροι, ο Ξηριάς, ο Κραυσίδωνας, ο Άναυρος και του Περιφερειακού, οι οποίοι έχουν τραγικές κατασκευαστικές αστοχίες που έγιναν επί της περιφερειακής αρχής του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Αγοραστού, και οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. Η συντήρηση των ρεμάτων και των χειμάρρων έγινε επιμελώς από τη περιφερειακή αρχή και φανταστείτε ότι στο ΕΣΠΑ 2022-2026 έχει εγγράψει 9.300.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία σε όλη την Θεσσαλία, όταν διαθέτει 2.900.000 ευρώ που έχει για προβολή και διαφήμιση για τον ίδιο». Συνεχίζοντας ο κ. Κουρέτας, τόνισε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Πήλιο, στο οποίο έχουν σημειωθεί, επίσης, μεγάλες καταστροφές, ήταν «μπαλώματα». Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αυτή τη στιγμή να «έχουμε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές διαχρονικά στην Ελλάδα. Έπεσε πολλή βροχή, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, γιατί όταν σχεδιάζεις κάτι το κάνεις με ορίζοντα 30-40 ετών, γνωρίζοντας ότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή». Στα Φάρσαλα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας, «δεν μάθαμε τίποτα από τον Ιανό. Τότε, μετά τις καταστροφές, η Περιφέρεια έκανε κι εκεί επιφανειακά έργα και “μπαλώματα” και έτσι πλημμύρισε όλος ο Κάμπος των Φαρσάλων. Μιλάμε για τεράστια καταστροφή». Πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή δεν έκανε σωστή διαχείριση μετά την ολοκλήρωση του έργου στη λίμνη Κάρλα, με συνέπεια να πέσει η στάθμη της και οι αγρότες να έχουν «καταστραφεί και να μην μπορούν να ποτίσουν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον Αγιόκαμπο, σημείωσε ότι «το 2018 εντάχθηκε ένα έργο για τον ταμιευτήρα Αγιοκάμπου χωρητικότητας 4,1 εκατομμυρίων κυβικών, το οποίο έργο ποτέ δεν έγινε. Η Περιφέρεια θα μπορούσε να το τρέξει και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αν είχε τρέξει εδώ και 2 χρόνια, αυτό που ζήσαμε τώρα δεν θα το ζούσαμε. Αυτή είναι η γενική κατάσταση στη Θεσσαλία και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής είναι τεράστιες. Μιλάμε για ανυπολόγιστη καταστροφή».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία” καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, σχολιάζοντας το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, αναφέρθηκε στο ΠΕΠ του 2022-2026 το οποίο εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2023 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «είχε 1 χρόνο περιθώριο να κάνει σοβαρή διαβούλευση με όλους τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, με το Πανεπιστήμιο για να καταγράψει τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, κάτι που δεν έκανε. Εμείς αυτό θα κάνουμε αν ο κόσμος μας εμπιστευτεί. Θα πάρουμε τα χρήματα που έχουν πιστωθεί και θα ξεκινήσουμε μια εις βάθος διαβούλευση και να καταγράψουμε τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.