Τελευταίες Ειδήσεις

Μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές: Ξεχάστε τα μετρητά - Ανατροπή στα επιδόματα


Στο τραπέζι μεγάλες αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Υποχρεωτική ηλεκτρονική πληρωμή ενοικίων, αλλαγές στην πληρωμή προνοιακών επιδομάτων, φρένο στη χρήση μετρητών, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται για να κλείσουν «τρύπες» στη φοροδιαφυγή.


Τα κίνητρα που μέχρι τώρα έχουν δοθεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει διάφορες προτάσεις που αλλάζουν τις καθημερινές συναλλαγές όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αναλυτικά:Ενοίκια: Υποχρεωτικά η πληρωμή μόνο μέσω web banking

Ο ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί το ενοίκιο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ηλεκτρονικά μέσω web banking.


Αν δεν το κάνει, τότε θα θεωρείται ότι το ενοίκιο δεν έχει εξοφληθεί. Παράλληλα, θα αποτελεί φορολογική παράβαση για τον ενοικιαστή αλλά και για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την εφορία να επιβάλλει πρόστιμο και στους δύο.


Αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα

Τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται με προπληρωμένες κάρτες. Δηλαδή, κάρτες που θα εκδοθούν τους επόμενες μήνες, όπου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές μόνο μέσω αυτών των καρτών. Τέλος, λοιπόν, στην κατάθεση του ποσό των επιδομάτων στον τραπεζικό λογαριασμό.


Μπλόκο στη χρήση μετρητών

Στο τραπέζι, για άλλη μια φορά, είναι και η μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές κάτω από τα 500 ευρώ. Βεβαίως, πρόκειται για μέτρο που έχει συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά προσέκρουσε σε αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Πλέον, εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για όσους δεν τηρούν το μέτρο και όχι μόνο δέχονται πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, αλλά «σπάνε» το ποσό σε αποδείξεις για να γλιτώσουν το πρόστιμο της εφορίας. Πρόστιμο, που ανέρχεται σε 100 ευρώ.


Αλλαγές στα κίνητρα για αποδείξεις

Εξετάζονται νέα κίνητρα για να ζητούν αποδείξεις οι πολίτες. Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα δεν έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα. Είχαν δοθεί κίνητρα με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν κλάδοι όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. αλλά δεν απέδωσαν στην πράξη.


Εξετάζεται νέο πλαίσιο φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις.


 

Κατά τα λοιπά:


Έρχεται η επέκταση των πληρωμών με POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που αναμένεται στις αρχές του 2024. Διαπιστώθηκε ότι αποφεύγουν τη χρήση των καρτών οι παιδικοί σταθμοί, τα ταξί, τα μεσιτικά γραφεία.

Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Αλλαγές στις δαπάνες επαγγελματιών, που θα αναγνωρίζονται μόνο εκείνες που καταγράφονται στα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.