Τελευταίες Ειδήσεις

Σε Γερμανία και Σουηδίατο 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας


 To 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2020-2023: «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων» και του εγκεκριμένου σχεδίου με τίτλο «SAVE E.A.R.T.H.»  από τον Φεβρουάριο του 2023  έως το τέλος της σχολικής χρονιάς συμμετείχε σε δύο κατά σειρά  διακρατικές συναντήσεις: 1. Στην πόλη   Wuppertal της Γερμανίας από  6  έως 10 Φεβρουαρίου 2023 και 2. Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από 8 έως 12 Μαΐου 2023. Στην κάθε μετακίνηση συμμετείχαν αντίστοιχα 30 μαθητές και 14 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία και Ολλανδία. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες μετακινήσεις του σχεδίου και με τις οποίες ολοκληρώνεται επιτυχώς το πρόγραμμα και κλείνει μετά από έναν κύκλο εργασιών τριών ετών.

Ξεκινώντας από τη μετακίνηση στην πόλη Βούπερταλ της Γερμανίας, όλες οι δραστηριότητες που έλαβαν χώρα είχαν ως κύριο άξονα το στόχο 13, «Κλιματική δράση» υπό το πρίσμα των  17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν πέντε μαθήτριες της Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου: Αντωνία Παππά, Ελένη-Ζωή Κουτή, Περιστέρα Παπακώστα, Χριστίνα-Σοφία Κυρίτση και Αθηνά Πλακιά. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν η Υποδιευθύντρια κα Νικολογιάννη Παρασκευή, ΠΕ03, η κα Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ6 , ο κ. Λεβέντης Λεωνίδας, ΠΕ86 και η  κα Μανάφα Ξένια, ΠΕ78.

 

Περιληπτικά, οι ημέρες της κινητικότητας κύλησαν ως εξής: αρχικά υπήρξε θερμή υποδοχή  και ξενάγηση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Comprehensive School Uellendahl-Katernberg. Έλαβαν χώρα και παρουσιάστηκαν πολλές και ποικίλες ομαδο-συνεργατικές εργασίες των μαθητών, παρουσιάσεις βίντεο, καλλιτεχνικής απεικόνισης της κλιματικής αλλαγής, εργασίες με upcycling (δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλιών αντικειμένων), έκθεση και ανταλλαγή ρούχων που δεν χρησιμοποιούμε πια κ.α. Επίσης,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σύγχρονο περιβαλλοντικό κέντρο της περιοχής με εργασίες πάνω στη βιοποικιλότητα. Γνωριμία με το Βούπερταλ μέσα από το κυνήγι του θησαυρού και επίσκεψη στον εντυπωσιακό… εναέριο σιδηρόδρομο της πόλης. Τέλος, επίσκεψη στο Μουσείο Νεάντερταλ της περιοχής και ημερήσια ξενάγηση στην πόλη της Κολωνίας.

Στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκε η μετακίνηση στη Στοκχόλμη της Σουηδίας,  με δραστηριότητες που είχαν ως κύριο άξονα το στόχο 12, «Υπεύθυνη κατανάλωση και Παραγωγή» υπό το πρίσμα των  17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το περιβάλλον. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν πέντε μαθητές-τριες της Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου:  Μαρία Βαβίτσα, Ιάσονας Κατσιρέας, Αικατερίνη Σιούτα, Γεωργία Λούδα και Αθανασία-Ραφαηλία Τσαραπατσάνη. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που συμμετείχαν στην κινητικότητα ήταν η Υποδιευθύντρια κα Νικολογιάννη Παρασκευή, ΠΕ03, η  κα. Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06, ο κ. Λεωνίδας Λεβέντης, ΠΕ 86 και η κα Γκαντή Βασιλική, ΠΕ04.05.

Στο διάστημα των πέντε ημερών της κινητικότητας: έγινε το καλωσόρισμα και η ξενάγηση στο σχολείο της Στοκχόλμης Stockholm International School. Παρουσιάστηκαν ομαδικές εργασίες των μαθητών, όπως τα πόστερ για τα 6Rs (rethink, reuse, refuse, reduce, recycle, repair) και για την ορολογία τους  αλλά και τη δημιουργία infographic με θέμα τη χρήση του κινητού. Ακόμη παρουσιάστηκαν οι συνεντεύξεις που οι ομάδες των  μαθητών πραγματοποίησαν με μια τοπική βιώσιμη επιχειρήση στη χώρα τους. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο οινοποιείο «Λούδας» στη Διάβα Καλαμπάκας από την ιδιοκτήτρια κα Λούδα. Διοργανώθηκαν δραστηριότητες, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες, ξενάγηση με βάρκα στα νησιά, κατασκευή του Dalahäst (το παραδοσιακό ξύλινο άλογο της Σουηδίας), θεατρική διδασκαλία. Επίσκεψη στο Σκάνσεν και στο Βαλτικό θαλάσσιο Μουσείο και στα μουσεία: Vasamuseet και  Vrak. Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από εκπροσώπους : του ομίλου Bolon AB, Η&Μ, Electrolux. Τέλος αξέχαστη θα μείνει και η δημιουργία …ρούχων υψηλής ραπτικής με υλικά προς ανακύκλωση!

Όλοι οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου εκπροσώπησαν επάξια το σχολείο μας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία και εποικοδομητική συμμετοχή τους!

 

Η συντονίστρια  Νταφούλη Ματίνα, ΠΕ06

και η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS+ του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας

              

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.