Τελευταίες Ειδήσεις

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια - Διάσπαρτες εστίες στο Λουτράκι - Ολες οι εξελίξεις από τα μέτωπα


Με το πρώτο φώς της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα, στα Δερβενοχώρια επιχειρούν έξι ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος, στον Νέο Κουβαρά επιχειρούν τρία ελικόπτερα και στο Λουτράκι πέντε ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Σύμφωνα με το ΠΣ, τα ενάερια μέσα θα ενισχυθούν κατά την διάρκεια της ημέρας.


 

Οι διαρκείς αλλαγές του ανέμου κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, με τη μάχη να είναι υπεράνθρωπη. Εξαιτίας των πύρινων μετώπων, πολλοί δρόμοι έκλεισαν.

Η τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής

«Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως σημείωσε, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή των πληρωμάτων των πυροσβεστικών μέσων προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων, ενώ έχουν προωθηθεί πυροσβεστικές δυνάμεις από περιφέρειες της Ελλάδας.

«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλα και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Αναφορικά με το μέτωπο στη ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκαν πολλές ενεργές εστίες, ενώ αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να επιχειρούν 230 πυροσβέστες, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 76 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και έχουν κινητοποιηθεί άλλα δύο.

Στο Καπαρέλλι Βοιωτίας η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τον ίδιος, ενώ στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες και συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στα Δερβενοχώρια ο κ. Αρτοποιός είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτήν την στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ από αερός επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και της Σαρωνίδας έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

 

Σχεδόν σε όλες τις πυρκαγιές συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και υδροφόρες των περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σημείωσε ότι στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου και της Σαρωνίδας έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Μεγαλύτερο μέτωπο τα Δερβενοχώρια

Την Δευτέρα το βράδυ η Πυροσβεστική ανέφερε πως πιο δύσκολη φωτιά είναι αυτή στα Δερβενοχώρια που υπήρξε αναζωπύρωση, όπως και στην Σαρωνίδα. Ωστόσο στην Σαρωνίδα η κατάσταση πλέον είναι κάπως καλύτερη σε σχέση με τη νύχτα. Καλύτερη, σε σχέση με χτες, είναι η κατάσταση και στο Λουτράκι.

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα. Οι κάτοικοι της περιοχής των Δερβενοχωρίων έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 τα μεσάνυχτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μια κορυφογραμμή πάνω από τη Μάνδρα και παράλληλα προς τον οδικό άξονα Οινόης-Μαγούλα, ξεπερνώντας τα 10 χλμ. σε έκταση, και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με χαράδρες και δύσκολη πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

 

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη έπεσαν από αέρος έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να περιοριστει η ένταση της φωτιάς

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας καθώς όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΣ, η εικόνα είναι πολύ καλύτερη.

Καλύτερη εικόνα στη Σαρωνίδα

Αναφορικά με την Αττική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στον Νέο Κουβαρά Αττικής, στο Πάνειο Όρος και επεκτάθηκε σε Σαρωνίδα, Λαγονήσι και Ανάβυσσο παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ τη νύχτα η φωτιά μπήκε στην Σάκκα. Σήμερα ωστόσο το πύρινο μέτωπο έχει περιοριστεί, σε σχέση με την Δευτέρα.

 

Ο Δήμαρχος Σαρωνίδας αναφέρει πως είναι η χειρότερη καταστροφή την τελευταία δεκαετία στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ανέφερε επίσης πως υπάρχει μεγάλη καταστροφή, ειδικά στο Πάνειο Όρος όπου πολλοί οικισμοί έχουν μεγάλες ζημιές. Όπως είπε, ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα σπίτια έχουν καεί.

Το ΓΕΕΘΑ διέθεσε προσωπικό 20 ατόμων ως πεζοπόρα τμήματα και το Λιμενικό Σώμα 4 φουσκωτά και με τη βοήθεια 2 ακόμη αλιευτικών περιπολούσαν στην ακτογραμμή της Παλαιάς Φώκαιας για ενδεχόμενη επέμβασή τους.

Ταυτόχρονα ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει και η Ελληνική Αστυνομία και το ΕΚΑΒ ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

 

Η κατάσταση στο Λουτράκι

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως 20-30 σπίτια έχουν καεί. Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στον Άγιο Χαράλαμπο.

Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας, στο Λουτράκι.

Που είναι μεγάλος ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών σήμερα

Τέλος, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη 18 Ιουλίου για 6 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

• Περιφέρεια Κρήτης



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.