Τελευταίες Ειδήσεις

Πυρκαγιές: «Πορτοκαλί» συναγερμός για έξι περιφέρειες σήμερα - Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία


Σε συναγερμό βρίσκονται οι άνδρες η Πυροσβεστική, η οποία το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 41 δασικές φωτιές, ενώ για σήμερα προβλέπεται δύσκολη ημέρα με 6 περιφέρειες στη ζώνη του «πορτοκαλί συναγερμού».


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:



Περιφέρεια Αττικής


Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)


Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)


Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)


Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)


Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)



Συναγερμός για φωτιά στην Ηλεία το Σάββατο


Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα στη νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ηλεία, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια και τέσσερις οικισμοί έλαβαν μήνυμα προληπτικής εκκένωσης.


Θλίψη προκαλεί στη Παλαιοβαρβάσαινα ότι κάηκε το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021. Με τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.


Το απόγευμα η φωτιά περιορίστηκε αρκετά ύστερα από την τιτάνια μάχη που έδωσαν οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής.


Στα σημεία επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα.


Μέχρι τη δύση του ηλίου έκαναν ρίψεις 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.


Oι κάτοικοι στην Ηλεία καταγγέλουν εμπρησμό, ενώ συνελήφθη και 65 χρονος άνδρας ως ύποπτος.




 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.