Τελευταίες Ειδήσεις

«ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ ΑΥΤΟΙ ………., ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΕΜΕΙΣ …………».

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ (Π.Δ.Σ.Ο.) ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.Μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, φυσικών και νομικών προσώπων, την 30η Σεπτέμβρη 2023.

(ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΚΑΙ : Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ).

Για μία ακόμη χρονιά ο πανταχόθεν βαλλόμενος κλάδος των λογιστών φοροτεχνών βιώνει ξανά το γνωστό τα τελευταία χρόνια, δικό του «Γολγοθά». Για μια ακόμη φορά το επιτελικό κράτος και οι εκπρόσωποί του αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Προκλητικά ο νέος υπουργός οικονομικών αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα και δεν αντιλαμβάνεται ότι σε δέκα ημέρες (εργάσιμες λιγότερες) δεν είναι δυνατό να υποβληθούν 1.500.000 εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και πάνω από 500.000 δηλώσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3). 

Συναισθανόμαστε την αγανάκτηση του επαγγελματικού -  επιστημονικού κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών της χώρας, σχετικά με τις σημαντικές αδυναμίες και απαράδεκτες ολιγωρίες, σημαντικού τμήματος των εμπλεκόμενων, με κάθε τρόπο, στο στόχο «υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων», τις οποίες επωμίζεται ο συγκεκριμένος κλάδος, όταν οι πραγματικοί υπαίτιοι εντέχνως, χρόνια τώρα κρύβονται.

Σας θυμίσουμε, αν και το γνωρίζετε ή τουλάχιστον οφείλεται να το γνωρίζετε,  ότι για την επίτευξη του στόχου «υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων», εμπλέκεται ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, είτε ως δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι φορείς, είτε ως  επιχειρήσεις και πολίτες.

Ανταποκρίθηκαν όμως, ως όφειλαν, οι δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι φορείς που θα έπρεπε να παράσχουν στις τακτές προθεσμίες τα απαραίτητα στοιχεία, που αποτελούν την βάση για την προετοιμασία  και ολοκλήρωση του στόχου της έγκαιρης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;  Για μια φορά ακόμα δεν τα κατάφεραν !  Το γιατί δεν τα κατάφεραν πρέπει να σας ανησυχεί, καθότι φέρεται ακέραια την πολιτική ευθύνη των αδυναμιών και της ολιγωρίας τoυ επιτελικού σας κράτους. 


Αλήθεια δεν σας ανησύχησε το γιατί: 

α) Η  έναρξη της εφαρμογής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα καθυστέρησε κατά δυόμιση (2,5) ολόκληρους μήνες (διαθέσιμη στις 17/05/2023). 

β) Ο ΕΟΠΥΥ έστειλε τα clow back τον Ιούλιο.

γ)  Αρκετοί φορείς του ευρύτερου δημοσίου, μέχρι και μια εβδομάδα πριν διόρθωναν και ξαναδιόρθωναν τις βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζομένων τους.

δ) Καθυστέρησε η λειτουργική ολοκλήρωση του εντύπου Ε_3. Ενδεικτικά αναφέρουμε  τον κωδικό 13 (από Εργάνη & ΑΑΔΕ), θυμίζοντας ότι τα emails σχετικά με τη αναστολή του τέλους επιτηδεύματος απεστάλησαν τον Ιούλιο.

δ) Πολλοί αγρότες δεν έχουν χαρακτηριστεί (κύριο επάγγελμα αγρότες) όπως θα έπρεπε.

Αλήθεια μήπως αγνοείτε ότι: 

α) Ο Ιούλιος είναι από τους πλέον επιφορτισμένους μήνες με δηλωτικές υποχρεώσεις διάφορων αντικειμένων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε τις  δηλώσεις ΦΠΑ, απλογραφίας και διπλογραφίας, με απαραίτητη ενημέρωση και συμφωνία με τα myData.

β) Η τουριστική περίοδος βρίσκεται στην κορύφωσή της, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κάθε λογιστικό γραφείο που καλείται να υποστηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο στη  διαχείριση των δηλωτικών υποχρεώσεων σχετικά με το προσωπικό, προσλήψεις, αποχωρήσεις, απολύσεις, εφαρμογή της νέας Σ.Σ.Ε. στα επισιτιστικά επαγγέλματα κλπ, (ΕΡΓΑΝΗ, ΑΠΔ, ΔΥΠΑ κλπ).

γ) Πληθώρα εργασιών που οφείλουν να διεκπεραιώνουν τα ΚΕΠ, μεθοδευμένα και απαράδεκτα κατευθύνονται προς τα λογιστικά γραφεία.

δ) Η χώρα οδηγήθηκε σε δύο εκλογικές διαδικασίες, που επιβράδυναν την ανταπόκριση των πολιτών προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεών και που ως αποτέλεσμα καταγράφεται η καθυστέρηση στην  προσέλευση τους στα λογιστικά γραφεία.

ε) Η χώρα «φλέγεται» στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά από τον πολυήμερο καύσωνα και τις πυρκαγιές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη εξέλιξη στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

στ) Οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία πρέπει να λάβουν την, βάση νόμου, καλοκαιρινή τους άδεια.


Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο νέο υπουργό μια παλαιότερη δήλωσή του στη βουλή, όταν με την ιδιότητα του υπουργού εργασίας τόνισε «Εμείς προχωράμε στο δρόμο της κοινής λογικής και εσείς προχωρήστε στο δρόμο του δογματισμού και της εμπάθειας….». Προχωρήστε λοιπόν με πράξεις και πορευτείτε στο δρόμο της κοινής λογικής, χωρίς δογματισμούς και εμπάθειες. Αποδείξτε ότι δεν είστε μόνο των λόγων αλλά και των έργων.  Αξιοποιείστε την τεράστια και μακρόχρονη εμπειρία του κλάδου των λογιστών, οι οποίοι ήταν, είναι αλλά  θα είναι και αύριο στις επάλξεις, όταν πολλοί από τους συμβούλους σας δεν θα είναι δίπλα σας. Αποφασίστε τώρα λοιπόν και όχι στο παραπέντε τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων, φυσικών και νομικών προσώπων, την 30η Σεπτέμβρη 2023.

Θα μπορούσαμε να τονίσουμε και να σας θυμίσουμε πολλά ακόμα, αλλά τουλάχιστον προς στιγμή, επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στο άμεσο, επιφυλασσόμενοι για τα περαιτέρω και ευελπιστώντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα να εξελιχθεί ένας ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος για μια σειρά θεμάτων προς το συμφέρον όλων μας και κυρίως της κοινωνίας. Σφυρηλατήστε λοιπόν μια ειλικρινή σχέση με την κοινωνία, ακούστε την πάνδημη αγωνιώδη φωνή των λογιστών – φοροτεχνών και μεταθέστε για την 30ηΣεπτεμβρίου 2023 την καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων χρήσης 2022.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Δ.Σ.Ο. – ΠΑΣΚΟ&Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.