Τελευταίες Ειδήσεις

Ξεκινά σήμερα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης


Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Ηδιαδικασία θα αρχίσει στις 17:00 με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.Τι θα πει ο πρωθυπουργός


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επικαιροποιήσει, αλλά και να εξειδικεύσει, μεταξύ άλλων, τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις του σε ορίζοντα 4ετίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να κάνει συγκεκριμένες τις αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα αναφερθεί εκ νέου στο στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027. Θα υπενθυμίσει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, αλλά και την καθιέρωση του youth pass από το 2024. Καλά γνωρίζοντες προεξοφλούν, μάλιστα, εκπλήξεις στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αφορούν μέτρα αμεσότερης εφαρμογής. 


Το οικονομικό «συμβόλαιο» Μητσοτάκη


Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων 1/1/24


Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 1/1/25


Αύξηση αφορολογήτου ορίου και μείωση εισφορών


Youth pass 2024


Το πακέτο παροχών σε νοικοκυριά και εργαζομένους που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός


Παράταση Market Pass


Τα περισσότερα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο δε θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά από τις αρχές του 2024.


Η μόνη προεκλογική εξαγγελία που αναμένεται να ισχύσει άμεσα, είναι η παράταση έως το τέλος του έτους του Market Pass για 2.800.000 νοικοκυριά.


Επίδομα 150 ευρώ σε 18αρηδες


Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και δεν είναι άλλο από το voucher των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν οι νέοι εφόσον ενηλικιώνονται. Το ετήσιο κόστος του μέτρου είναι 30 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα το λαμβάνουν περίπου 200.000 νέοι. 

Στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου που θα ισχύει από το 2024, θα το λάβουν όσοι έχουν κλείσει τα 18 ή 19 έτη και στη συνέχεια θα αφορά μόνο τους 18αρηδες.


Μέτρα για την ακρίβεια:


-Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων Υπαλλήλων,


-Πρώτος μισθός: 780€ – 850€,


-Επέκταση market pass 3 ή 5 μήνες,


-Συνταξιούχοι: Bonus προσωπικής διαφοράς,


-Υouth pass 150 €.


Μέτρα για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων


-«Λίφτινγκ» στις 120 και 72 δόσεις


-Σκέψεις για νέα ρύθμιση 70 δόσεων


Σαν να «επιστρέφουν» τα δώρα στο Δημόσιο


Για τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν 14 μισθούς – όπως στον ιδιωτικό τομέα  τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 € το μήνα.


Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι αυξήσεις στους μισθούς  των δημόσιων υπαλλήλων θα είναι έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά.


Τα νέα επιδόματα τέκνων


Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:


70€ με ένα παιδί (από 50€)


120€ με δύο παιδιά (από 70€)


170 € με τρία παιδιά (από 120€)


Επίδομα θέσης ευθύνης


Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.


Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.


Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.


Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:


Πέμπτη, 06/07/2023


17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)


Παρασκευή, 07/07/2023


09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης


Σάββατο, 08/07/2023


09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.