Τελευταίες Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή- «Μεγάλος» απών ο Αλέξης Τσίπρας -Ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους


Ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας θα είναι υποψήφιοι και αυτοί για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έμεινε ορφανή μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.


Έτσι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε τέσσερις και είναι ο  Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ η συνεδρίαση στην Κεντρική Επιτροπή παραμένει σε εξέλιξη


Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει από το πρωί του Σαββάτου η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναμένεται να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους οι υποψήφιοι διάδοχοι για την προεδρία του κόμματος, με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχουν ήδη ανακοινώσει τη θέση τους στην κούρσα διαδοχής και τον Νίκο Παππά να αναμένεται να το κάνει σήμερα.Παράλληλα μια υποψηφιότητα -βόμβα ήταν αυτή του Στέφανου Τζουμάκα που ανακοινώθηκε πριν από λίγο.


Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής βρίσκονται, μεταξύ άλλων, Σωκράτης Φάμελλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Βασιλιάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.α.


Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ώστε να ανακοινωθούν τα «χρίσματα» για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους την ερχόμενη Τρίτη.


Ακολούθως, το λόγο θα λάβουν οι υποψήφιοι για την Προεδρία του κόμματος, προκειμένου να αναπτύξουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.


Αχτσιόγλου: Πολιτική Πλατφόρμα


Έχοντας ανοίξει πρώτη το χορό της διαδοχής στα μέσα της εβδομάδας, την πολιτική της πλατφόρμα ως υποψήφια Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να παρουσιάσει η Έφη Αχτσιόγλου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ για τις θέσεις και τους στόχους του εκτιμάται πως θα τοποθετηθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δεδομένο ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε χθες επίσημα την υποψηφιότητά του, παρουσία κορυφαίων στελεχών της εσωκομματικής τάσης «Ομπρέλα».Εν αναμονή της υποψηφιότητας Νίκου Παππά


Πλην των Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ως το πιο θεσμικό, φέρεται να έχει επιλέξει ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, για να καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία θα αντανακλά την ανάγκη συνέχειας στον μετασχηματισμό του κόμματος, ενώ θα υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας.


Σημειωτέον ότι ο κ. Παππάς είχε ταχθεί υπέρ του «να κάνουμε και την αυτοκριτική μας». «Υπήρξαν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ομόφωνα ψηφισμένης στρατηγικής μας (σ.σ.: για συσπείρωση του κόσμου από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο). Μπορεί η στρατηγική μας να ψηφίστηκε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ομόθυμα», τόνισε μιλώντας προ ημερών στο Open, για να προσθέσει πως «ο μετασχηματισμός, που εξαγγείλαμε το βράδυ των εκλογών του 2019, δεν περπάτησε. Για λόγους αντικειμενικούς και για λόγους υποκειμενικούς. Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να τα κάνουμε». Αναφερθείς, παράλληλα, στο πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να έχει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Παππάς απάντησε πως «δεν μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό, στις δύσκολες αυτές στιγμές, να επιλέξουμε μία ζεστή και ασφαλή φωλιά, αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία, αν δούμε και πανευρωπαϊκά τον χάρτη, φέρνει τα κόμματα αυτά στο όριο της εκλογικής επιβίωσης», υπεραμυνόμενος της διεύρυνσης του κόμματος.


Από το προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο σκιαγράφησε ο κ. Παππάς, δεν λείπουν και αιχμές προς το οικονομικό επιτελείο της διακυβέρνησης Τσίπρα. «Αν εμείς δεν αναγνωρίσουμε ότι πληγώσαμε τη μεσαία τάξη -και την πληγώσαμε σημαντικά- και ότι τα 37 δισ. ευρώ ήταν η άλλη όψη της υπερφορολόγησης θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο σφάλμα. Τα 37 δισ. μαζεύονται με φόρους, δεν θα πάθαινε κανείς κάτι αν ήταν 30 δισ.», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εκτός της παραγωγικής τους διαδικασίας, διαμορφώνουν και ατμόσφαιρα και άποψη, και αν δεν διατάξουμε τις δυνάμεις μας, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά για να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με αυτό το κομμάτι, θα είναι ένα ακόμα λάθος», κατέληξε.«Καρφί» Πολάκη σε Τσακαλώτο μέσω… Οξφόρδης


Στο ενδιάμεσο, ένα από τα ζητούμενα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η στάση του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, δηλαδή αν θα δηλώσει επισήμως παρών στη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, καταθέτοντας υποψηφιότητα ή θα επιλέξει στάση στήριξης ή ουδετερότητας. Πάντως, χθες, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο για την Προεδρία του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέσω… Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Χανίων, ενθυμούμενος μια «δικαστική μάχη» που όπως υποστηρίζει έδωσε ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας για να φύγουν «οι εργολάβοι από 77 νοσοκομεία», υπογράμμισε το πόσο μετράει «να αλλάζεις τη ζωή των σκληρά εργαζομένων προς το καλύτερο», αν και στην πραγματικότητα κατέληγε με μπηχτή προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο καταλόγισε «θολούρες, δηθενιές και υποτιθέμενη “αστική αυτοπεποίθηση”».


Σημειωτέον ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη διατύπωση, σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2022, δηλώνοντας πως «με επηρέασε λιγότερο από άλλους. Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά όταν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολλέγιο της Οξφόρδης (Queens College Oxford) που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια αστική αυτοπεποίθηση», είχε πει ο κ. Τσακαλώτος.Ο ίδιος, ωστόσο, συγκέντρωσε χθες – ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος και τα πυρά του πρώην επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού της διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Καρανίκα, ο οποίος σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ότι «οι συγκεκριμένοι υπουργοί μας (σ.σ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης) έπραξαν ως δογματικοί φοροεισπράκτορες κρατιστές και δεν ενδιαφέρθηκαν για την ανάπτυξη και το επιχειρείν καθώς θεωρούν μάλλον την ανάπτυξη και το επιχειρείν εχθρό του σοσιαλισμού και προτιμούν η ανάπτυξη να είναι στα χέρια των αστών και των αποφοίτων του Harvard που έχουν την αυτοπεποίθηση των πλουσίων» ανέφερε ο κ. Καρανίκας. Στον αντίποδα, «οκ, ζήτησε μόνο ο Τσίπρας συγνώμη και παραιτήθηκε, δίχως να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι, αλλά πρόγραμμα αναπτυξιακό και διαφορετικής φορολογίας ακόμα δεν είδαμε, ούτε ακούσαμε, αντιθέτως αναπαράγονται Μαρξιστικές ασάφειες και αριστερές ταυτότητες μιας προηγούμενης εποχής» κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.