Τελευταίες Ειδήσεις

Ερχεται καύσωνας διαρκείας - Ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες


«Καμπανάκι» για καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα κρούει  ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και δίνει ενδεικτικές θερμοκρασίες τις οποίες θα πιάσει ο υδράργυρος την επόμενη εβδομάδα σε 6 πόλεις.


Οπως αναφέρει «έως την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται».


Ωστόσο σημειώνει πως από την άλλη Παρασκευή και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες, αλλά και ότι η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό.



 


ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ? 


Στο ερώτημα για το αν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε καύσωνα στην Ελλάδα απαντά ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύοντας τα σενάρια για το θερμό κύμα που έρχεται από την Αφρική και θα επηρεάσει εν μέρει και τη χώρα μας. Παράλληλα κάνει λόγο για υψηλές θερμοκρασίες που θα «αγγίξουν» τους 40 βαθμούς κελσίου.


 Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναλύει με ανάρτησή του στο Facebook τον όρο «καύσωνας» σημειώνει ότι: «δημιουργήθηκε για να περιγράψει την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για εμπειρικό ορισμό που μπορεί να μεταβάλει το νόημά του από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τόπο σε τόπο».


Πότε έχουμε καύσωνα


Ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι για τη χώρα μας, μια τέτοια χρήση του όρου θα ήταν ορθή όταν πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:


Το θερμό κύμα να έχει μια διάρκεια άνω των τριών ή τεσσάρων ημερών, δεδομένου ότι η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό λειτουργεί αθροιστικά.

Το θερμό κύμα να εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση, προκειμένου να σχετίζεται με τη συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας κι όχι λόγω τοπικών συνθήκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχα αποτελέσματα.

Η θερμοκρασία να εμφανίζει μικρή κύμανση μέσα στην ημέρα παράγοντας που σχετίζεται με τη δυσφορία.

Για τα μεγάλα αστικά κέντρα η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 39° και η ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 29° με 30°.

Στις υπόλοιπες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα πρέπει να ξεπερνά τους 38° με την ελάχιστη να μην πέφτει κάτω από τους 26° με 27°.

Η θερμοκρασία να υπολογίζεται υπό σκιά και να τηρούνται τα κριτήρια που θέτει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός οργανισμός.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που πλέον οι «τσιμεντοποιημένοι» αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί, τείνουν ολοένα και περισσότερο να αντικαταστήσουν τους μέχρι τώρα πιστοποιημένους Μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση τιμών με παλαιότερα έτη μιας και παραβιάζονται βασικές επιστημονικές αρχές και που έχουν να κάνουν με τη μέτρηση μιας παραμέτρου.


Τα προγνωστικά για τον καιρό στην Ελλάδα

Για τον καιρό τις επόμενες ημέρες ο μετεωρολόγος σημειώνει:


 «Στο πρώτο μας διάγραμμα απεικονίζεται η πορεία της θερμοκρασίας σε ένα ύψος μέσα στην ατμόσφαιρα περί τα 1500 μέτρα και αυτό το ύψος δεν επιλέγεται τυχαία, δεν έχει νόημα όμως να αναλύσουμε εδώ τους λόγους.


Σε αυτό το διάγραμμα μπορούμε να διακρίνουμε δύο φάσεις.


 Η πρώτη φάση ξεκινά κοντά στις 12 του μήνα όπου με το μπλε βέλος βλέπουμε την ανοδική πορεία του υδραργύρου η οποία δείχνει να κορυφώνεται γύρω στις 16 του μήνα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει παρατηρώντας τη λευκή καμπύλη η οποία αποτελεί και το μέσο "δρόμο" των 30 σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το προγνωστικό μοντέλο. Οι υπόλοιπες καμπύλες με τα διάφορα χρώματα μας δείχνουν το κάθε σενάριο.


 Μια άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μέχρι και τις 16 περίπου του μήνα, τα διάφορα σενάρια βρίσκονται κοντά στη λευκή γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχετικά μικρή αβεβαιότητα»


Άνοδος της θερμοκρασίας

 Σχεδόν βέβαιη η άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη με Τετάρτη περίπου και μέχρι την Κυριακή. Η μέγιστη επικρατούσα θερμοκρασιακή τιμή είναι οι 38° με 39°.


 Αν συνεχίσουμε την ανάγνωση του διαγράμματος και δούμε προς το μπλε βέλος θα παρατηρήσουμε ότι μετά και την άλλη Κυριακή τα σενάρια θέλουν σε ποσοστό άνω του 50% των σεναρίων πτώση της θερμοκρασίας. Γι αυτό βλέπουμε και τη λευκή καμπύλη που αποτυπώνει το μέσο δρόμο να αρχίζει να κατηφορίζει. Παρατηρούμε ταυτόχρονα όμως ότι ανοίγει και η ψαλίδα των υποσεναρίων γύρω από την λευκή καμπύλη οπότε και αυξάνει και η αβεβαιότητα.


Πότε υποχωρεί το κύμα ζέστης


Μετά και τις 16 περίπου του μήνα ο ζυγός κλείνει προς σταδιακή υποχώρηση του κύματος ζέστης η αβεβαιότητα όμως είναι μεγάλη. Μπορεί πάνω από τα μισά σενάρια να δείχνουν αυτό, δεν φτάνουμε όμως σε ικανοποιητικό ποσοστό για να το υποστηρίξουμε απόλυτα.


Τόσο ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες που υπολογίζονται κοντά στους 38° με 39° όσο και ως προς την διάρκεια, είμαστε οριακά. Αν δε δούμε και τον χάρτη των χαμηλών θερμοκρασιών, θα δούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό το κύμα σαν καύσωνας, πόσο μάλλον με ισχύ και διάρκεια.


 Μπορεί αυτό το ισχυρό θερμό κύμα να δράσει με ένταση και με διάρκεια προς τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, κινούμενο όμως πιο ανατολικά θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του φυσικού κλιματιστικού που ακούει στον όρο μελτέμι. Αυτό αποτυπώνεται στους δύο τελευταίους χάρτες μας.


Γενικά συμπεράσματα

 Καταλήγοντας ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:


 «Συνοψίζοντας τις παραπάνω σκέψεις φαίνεται πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγηθούμε σε ένα θερμό κύμα το οποίο μέχρι κι εκεί που η αβεβαιότητα μας το επιτρέπει φαίνεται να κρατά περίπου 4 ημέρες. Μετά οι ενδείξεις θέλουν υποχώρηση αλλά οι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Οπότε υπομονή για το μετά!


 Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι η Κλιματολογία για τις ημέρες που θα λάβει χώρα αυτή η θερμή εισβολή δίνει μέση μέγιστη περίπου 34° με 35° βαθμούς, μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 38° ή 39° θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτό το κύμα σαν μέτριας έντασης τοπικά ίσως και προς ισχυρής.


 Για να μην κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί περισσότερο στον κίνδυνο πυρκαγιάς κι όχι τόσο στις μέγιστες θερμοκρασίες, μιας και τέτοια θερμά κύματα είναι απολύτως φυσιολογικά για τις ημέρες που βρισκόμαστε. Εκτός βέβαια και αν οι μετρήσεις που θα κυριαρχήσουν τις επόμενες ημέρες προέρχονται από τσιμεντοσταθμούς ή θερμόμετρα κινητών, αυτοκινήτων κτλ.


 Και ναι όταν θα βρίσκεσαι κάτω από τον ήλιο αυτή τη θερμοκρασία θα δέχεσαι, τη δεχόσουν όμως και στο παρελθόν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θερμοκρασιακές τιμές που γίνονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που με αυτές τις τιμές μέχρι στιγμής έχουμε βγάλει τα όποια συμπεράσματά μας για τον καιρό και το κλίμα.


 Μην προσπαθούμε να συγκρίνουμε κεράσια με καρπούζια. Φρούτα και τα δύο, διαφορετικής φιλοσοφίας όμως».




Λαγουβάρδος: Καμίνι η χώρα από την Τετάρτη – Είναι ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο


Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος Κώστας Λαβουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάνει λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.


Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν πάνω από μεγάλο τμήμα των Βαλκανίων καθώς και στη χώρα μας από την Τετάρτη και μετά, γι’ αυτό και θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. «Μάλλον θα είναι η πιο ζεστή περίοδος», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε το καλοκαίρι του 2021, όπου εκτός από τις πυρκαγιές, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία πολλών πολιτών, αλλά και στην αγροτική παραγωγή.


Επίσης, υπογράμμισε ότι και «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά».


«Ελπίζω να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο και φέτος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες όμως είναι πολύ κακές για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία λόγω της παρατεταμένης διάρκειας και επίσης βρισκόμαστε στην αρχή σχετικά του καλοκαιριού. Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας», τόνισε.


Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε «από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».


Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, είπε πως είναι φυσιολογικό να έχουμε καύσωνες το καλοκαίρι και είχαμε διαχρονικά, ωστόσο τώρα αυξάνεται η συχνότητά τους, και η διάρκειά τους. Ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ύπαρξη καύσωνα μέσα στον Ιούλιο, στην κλιματική αλλαγή. Το γεγονός όμως ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας σε όλη την Ευρώπη, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε δυτικές περιοχές, αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δυστυχώς αναμένεται να ενταθούν, όπως τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.