Τελευταίες Ειδήσεις

Το πρώτο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ: Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, αύξηση αφορολόγητου, μείωση του ΕΝΦΙΑ


Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισκέφθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη σε υπουργείο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.



Στη σύσκεψη που ακολούθησε υπό τον πρωθυπουργό, εκτός του ΥΠΟΙΚ Κωστή Χατζηδάκη, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργoί Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.


Με το πέρας της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πριν από τις θερινές διακοπές θα έχει ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στο οποίο θα αποτυπώνονται οι κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούν την περίοδο από το 2024 και θα δώσουν σημαντικές «ανάσες» στους πολίτες. 


Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το 2024, που θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο ήταν:


-Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου με καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.


-Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως).


-Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως).


-Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως).


-Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως).


-Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και


-Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).


Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων για το 2024 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις αυξήσεις των συντάξεων με κόστος 530 εκατ. ευρώ.


Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και η επιστροφή των πλειοψηφικών ποσοστών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο σε δημόσιο έλεγχο και δη στο υπουργείο Υποδομών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.