Τελευταίες Ειδήσεις

Ναυάγιο στην Πύλο: Ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων


Διαστάσεις ασύλληπτης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία.


Μέχρι αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι, ενώ 74 ανασύρθηκαν νεκροί. Εκτιμάται από τις Αρχές ότι ο αριθμός των επιβαινόντων αγγίζει τους 700, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, στα αμπάρια του αλιευτικού βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.



Από τους 104 διασωθέντες, οι 80 φιλοξενούνται στις αποθήκες του Λιμενικού, στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στην πλειονότητα τους είναι νεαροί άνδρες με καταγωγή από Αίγυπτο, Συρία, Παλαιστίνη και Πακιστάν. Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και διαρκώς ρωτούν για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του real.gr εντύπωση προκαλεί στις Αρχές ότι βρέθηκαν μόνο 4 διασωθέντες να κατέχουν διαβατήρια.


Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τρεις εκ των διασωθέντων έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου και ανακρίνονται.


Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ένα αεροσκάφος C-130, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος , ένα  Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας  και με ένα Ε/Π S-70 του Πολεμικού Νάυτικού.


Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).


Στιγμιότυπο συνομιλίας με διασωθέντα από το ναυάγιο – Επέβαιναν 750 άτομα


Σε αποκλειστικό ντοκουμέντο από συνομιλία γιατρού του νοσοκομείου της Καλαμάτας με διασωθέντα του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου καταγράφεται ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων.


Τα άτομα που επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ήταν 750.



Εκπρόσωπος Τύπου ΥΕΝ: Στο κατάστρωμα του πλοίου ήταν «στοιβαγμένα» πολλά άτομα 


«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας» επιβεβαίωσε ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.


Σχετικά με τους επιβαίνοντες στο πλοίο – αυτούς που έχουν διασωθεί, αυτούς που έχουν ανασυρθεί νεκροί και τον αριθμό των αγνοούμενων – ο κ. Αλεξίου είπε: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, στιβαγμένα άτομα στο κατάστρωμα το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε ανασύρει μέχρι στιγμής 79 νεκρούς και έχουμε καταφέρει να σώσουμε 104 άτομα, οι 4 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν με super puma στην Καλαμάτα στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι 100 μεταφέρθηκαν με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα επίσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.



 

Είχαμε ενημρωθεί από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων για την ύπαρξη αυτού του πλοίου και το εντοπίσαμε. Όταν πλησιάσαμε το πλοίο μας είπαν ρητά πως θέλουν να πάνε Ιταλία και πως δεν θέλουν καμία βοήθεια από εμάς. Ερχόντουσαν από την Λιβύη. Εμείς αποφασίσαμε να μείνουμε κοντά με τα σκάφη και τα ξημερώματα που συνέβη η τραγωδία καταφέραμε να σώσουμε 104 ανθρώπους γιατί βρισκόμασταν κοντά» είπε χαρακτηριστικα ο κ. Αλεξίου.



 

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, ενώ σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας ανέφερε πως "προφανώς υπήρξε λάθος ναυτοσύνης ή του πλοηγού που υπήρχε επάνω στο πλοίο."


Τριήμερο εθνικό πένθος αποφάσισε η κυβέρνηση 


Την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς για την τραγωδία με το ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου.


Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:


Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 24:00 για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.


Δεν επηρεάζεται η διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων και των προαγωγικών εξετάσεων


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση, το Εθνικό Πένθος δεν επηρεάζει τη διενέργεια των Πανελληνίων Εξετάσεων, των προαγωγικών εξετάσεων και την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα Δημοτικά Σχολεία.


Το χρονικό της τραγωδίας


Το αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι. Είχε εντοπιστεί στα στίγματα του ραντάρ, από ένα εναέριο σκάφος μη επανδρωμένο της Frontex και από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει με βόρεια κατεύθυνση, από τις ακτές της Αφρικής, προς την Αδριατική. Υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης του αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές, δεν ανέφερε πρόβλημα ή αριθμό επιβαινόντων.


Αργά το απόγευμα το εν λόγω σκάφος φάνηκε να αλλάζει συνεχώς ρότα και να έχει χαμηλή ταχύτητα ενώ βρισκόταν μεσοπέλαγα, ωστόσο σε περαιτέρω επικοινωνίες δεν αιτήθηκαν βοήθεια. Αργότερα ένα φορτηγό πλοίο το προσέγγισε και προμήθευσε στους ανθρώπους με κάποια εφόδια, φαγητό και νερό, καθώς φαίνεται πως ταξίδευαν επί 4 μέρες.


Αργά το βράδυ το πλησίασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού και το παρακολουθούσε. Στη συνέχεια βεβαίως αυτό ανοίχτηκε στα 46 με 47 ναυτικά μίλια σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο.


Οι καιρικές συνθήκες μέχρι και τη στιγμή της τραγωδίας φαίνεται να ήταν καλές, ωστόσο φορτωμένο με τόσο κόσμο σίγουρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα ακόμα και με νηνεμία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επέβαιναν εκατοντάδες άτομα στο σκάφος, ενώ ελέγχονται πληροφορίες για το κατά πόσο υπήρχαν άνθρωποι σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν στα καταστρώματα.


Τελικά τα ξημερώματα γύρω στις 2 και χωρίς να είναι σαφές υπό ποιές συνθήκες, ανετράπη. Αμέσως το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επαγρύπνηση έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης, το οποίο ήταν αυτό που χθες ενημέρωσε ουσιαστικά το Ελληνικό για το σκάφος που τελεί σε καθεστώς κινδύνου, στην περιοχή. Δύο σκάφη του Λιμενικού, τρία παραπλέοντα, ένα C130 μετέβησαν εκεί. Από τις πρώτες ώρες έγινε μεγάλη προσπάθεια και μέσα στο σκοτάδι κατέστη δυνατό να διασωθούν 104 άνθρωποι. Από εκείνη την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες αν και απέλπιδες πια, μετά από τόσες ώρες και με τις κακές καιρικές συνθήκες να επικρατούν στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.