Τελευταίες Ειδήσεις

Ως εδώ! Η οργή ξεχειλίζει! ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ & ΣΤΟ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ των Εργαζομένων του Γ.Ν.Τρικάλων,  εκφράζει την οδύνη του για τις δύο γυναίκες, που άφησαν την τελευταία τους πνοή, ενώ περίμεναν για ώρες ασθενοφόρο. Πρόκειται για την 64χρονη στην Κω, που έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο & την 19χρονη έγκυος στη Νέα Μάκρη Αττικής που πέθανε αβοήθητη επειδή το ασθενοφόρο δεν έφτασε έγκαιρα!

            Δεν πρόκειται για τυχαία περιστατικά. Η εγκληματική διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος, είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και στο Γ.Ν.Τρικάλων αλλά και στα 3 Κ.Υ. του νομού μας, με αποτέλεσμα οι καθημερινές πολύωρες επικίνδυνες αναμονές των ασθενών. Ο στόλος των ασθενοφόρων σπάνια ανανεώνεται, με συνέπεια τα οχήματα να είναι πεπαλαιωμένα και αρκετά  και πολλές φορές έχει συμβεί να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ (σε διασώστες, οδηγούς κοκ), οι οποίοι τρέχουν με αυταπάρνηση για να προλάβουν να εξυπηρετήσουν περιστατικά σε ολόκληρους νομούς. Οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστες, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, και δεν καλύπτουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις. Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το ΕΚΑΒ είναι επίσης ελάχιστο, με αποτέλεσμα γιατροί άσχετων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι), ακόμη και αγροτικοί γιατροί ή ειδικευόμενοι με μόλις έξι μήνες εκπαίδευση, να υποχρεώνονται να διακομίζουν διασωληνωμένους και άλλους βαρέως πάσχοντες ασθενείς από το νοσοκομείο Τρικάλων προς άλλα Νοσοκομεία της 5Η ΥΠΕ  και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Γ.Ν.Τρικάλων καθημερινά πολλά είναι τα περιστατικά που διακομίζονται η χρειάζονται να μεταφερθούν σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας λόγω  ότι ΔΕΝ υπάρχουν  γιατροί αντίστοιχων ειδικοτήτων γιατί δεν καλύπτεται η εφημέρευση αντίστοιχης ειδικότητας λόγο ελλείψεων γιατρού, να αντιμετωπίσουν το περιστατικό (Ουρολόγος, Ω.Ρ.Λ., Ακτινολόγος, Νευρολόγος, Νευροχειρούργος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος…).  

Ο αυξημένος αριθμός ΕΞΗΤΉΡΙΩΝ ασθενών για μεταφορά προς την οικία τους, με αποτέλεσμα οι πολύωρες καθυστερήσεις  και ταλαιπωρία ασθενών και πληρώματος του ΕΚΑΒ. Οι συνάδελφοι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν με αυτοθυσία στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Είναι σκόπιμη η υποστελέχωση με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας διακομιδών.

Αντί για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, οι «δευτερογενείς» διακομιδές παραχωρήθηκαν στα χέρια ιδιωτών με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ ήδη οι οικογένειες πολλών ασθενών αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά ασθενών στις οικίες τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πανσπερμία εμφανίζονται οι ιδιωτικές εταιρίες Ασθενοφόρων με υπέρογκα μεγάλα ποσά και ειδικά  για μεταφορά  σε άλλους Νομούς  η Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια!!  η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες) κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απασχολεί το υπουργείο, αφού προτεραιότητα θεωρεί την εξοικονόμηση δαπανών, αντιμετωπίζοντας την υγεία ως ανεπιθύμητο κόστος και εμπόρευμα!

Η υποστελέχωση και  υποχρηματοδότηση της πολιτικής  της κυβέρνησης της  ΝΔ τα 4 τελευταία χρόνια,  αποτελεί απροκάλυπτη κλιμάκωση αυτής ακριβώς της στόχευσης.  

Κάθε λεπτό που περνάει, μας στοιχίζει ακριβά.

Εμείς οι Υγειονομικοί ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους υγειονομικούς του ΕΚΑΒ, τα σωματεία τους,  τα σωματεία εργαζομένων, τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς του νομού μας και απαιτούμε τα αυτονόητα:

Διεκδικούμε:

ü  Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

ü  Ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων.

ü  Μεταφορά όλων των ασθενών με εξιτήριο σε όποιο νομό είναι η οικία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.