Τελευταίες Ειδήσεις

Με εισήγηση της «Λαικής Συσπείρωσης», το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στηρίζει τα αιτήματα των Δασεργατικών Συνεταιρισμών του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου


Στην σημερινή (12/6/23) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, με εισήγηση της «Λαικής Συσπείρωσης», το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, εξέφρασε τη στήριξη στα αιτήματα των δυο Δασεργατικών Συνεταιρισμών του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, ζητώντας να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους δασικούς συνεταιρισμούς του Περτουλίου για την εκτέλεση όλων των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής.

 

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο επικεφαλής της «Λαικής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

«Με την ψήφιση του Ν.4957/22, που προωθεί την παραπέρα λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων ως επιχειρήσεις, υπήρξε με το άρθρο 296 αλλαγή και στο νομικό καθεστώς διαχείρισης των πανεπιστημιακών δασών, αναμεσά τους και του Περτουλίου, που ανήκει στο ΑΠΘ, καταργώντας τα ΝΠΔΔ των ΑΕΙ που διαχειρίζονταν τα δάση που ανήκουν σ’ αυτά, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων.

Ψευδεπίγραφο, γιατί στην πραγματικότητα το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι για το πώς αυτά τα πανέμορφα δάση στο Περτούλι και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπως και το φιλέτο της Γεωργικής Σχολής του ΑΠΘ, με το πέρασμά τους σε Α.Ε αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ οι οποίες προβλέπεται να ιδρυθούν με τον ίδιο νόμο, ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση τους σε ιδιωτικές εταιρίες για να κερδοφορήσουν και μας λένε μετά για το περιβάλλον και για πράσινη πολιτική.  

Η κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Αγροκτήματος και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, τα πισωγυρίζει σε προηγούμενη προβληματική κατάσταση που ίσχυε πριν αρκετές δεκαετίες, ενώ αυτά τα ΝΠΔΔ, που τα διαχειρίζονταν, με τα έσοδα τους χρηματοδοτούσαν πρότυπες δασικές έρευνες, με εντυπωσιακά και χρήσιμα συμπεράσματα που συμβάλλουν στη βελτίωση της δασικής επιστήμης, όπως έχουν επισημάνει επιστημονικοί φορείς που έχουν αντιταχθεί στην κατάργηση των ΝΠΔΔ. Όπως άλλωστε επισημαίνεται και σε σχετική επιστολή του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ.

Δεύτερον, σταματάει η πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δασών στο Περτούλι Τρικάλων 33.000 στρ., που γίνεται από 60 δασεργάτες, όπου κάνουν πρακτική εκπαίδευση και εξάσκηση οι φοιτητές της δασολογικής σχολής.

Δεν είναι της ώρας να αναφερθούμε αναλυτικά στις πολύπλευρες αρνητικές συνέπειας αυτής της επιλογής που έχει επισημανθεί όπως προαναφέραμε από τους επιστημονικούς φορείς ΓΕΩΤΕ κλπ

Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 6357 στις 15/12/22, ορίζεται ότι «τυχόν εμπορικές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες των συγχωνευθέντων φορέων με την Επωνυμία Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διαχείρισης αυτών, από 1/1/23 δύναται να διατίθενται στην εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας, σύμφωνα με τι διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού τους, κατόπιν απόφασης του Συμβούλιου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Η παραπάνω εταιρεία μπορεί μεν να  ανήκει μεν στο ΑΠΘ, αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου με τη μορφή της Α.Ε και λειτουργεί με βάση τις αρχές που διέπουν τις Α.Ε.

Είχε δοθεί μια παράταση έως 30/6/23 για να γίνει καταγραφή της περιουσίας, χωρίς όμως αυτό να προχωρήσει και από 1/7/23, περνά η αρμοδιότητα στην Α.Ε που δημιουργήθηκε.

Επομένως υπάρχουν οι κίνδυνοι:

Α) Να σταματήσει η πολύχρονη και συνεργασία του ΑΠΘ με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Περτουλίου («Περτούλι» και «Τζιατζιάς»), αφού το ΑΠΘ θα είναι υποχρεωμένο, να προκηρύσσει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις υλοτομικές εργασίες που μέχρι τώρα έκανε το ΑΠΘ, μέσω του ΝΠΔΔ, που είχε υπογράφοντας σύμβαση με τον Δασικό Συνεταιρισμό.

Β) Να τεθούν σε νέα διαπραγμάτευση οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής

Γ) Να τεθεί σε αμφισβήτηση η χορήγηση των μικρουλοτομικών, που είχε καθιερωθεί προς τα μέλη του συνεταιρισμού.

Αν από τον ερχόμενο Ιούλιο, εφαρμοστούν αυτά, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία τα μέλη του συνεταιρισμού (περί τις 60 οικογένειες).

Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (Περτούλι και Τζιατζιάς), οι οποίοι για πολλά χρόνια εκτελούν την υλοτόμηση του δάσους με συμβάσεις που υπέγραφαν με το ΝΠΔΔ του ΑΠΘ, που τώρα βρίσκονται στον αέρα. Για πρώτη φορά φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου και ακόμη δεν γνωρίζουν αν φέτος θα γίνουν υλοτομίες, με ποιους όρους, πως θα ζήσουν και θα βγάλουν την χρονιά.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαικής Συσπείρωσης» θεωρούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρέπει να στηρίξει με απόφασή του τα μέλη των Δασικών Συνεταιρισμών Περτουλίου (Περτούλι και Τζιατζιάς), ζητώντας από το υπουργείο παιδείας  επειγόντως να αναστείλει την απόφαση Υπουργική Απόφαση, όπως άλλωστε το ζητά και το Πρυτανικό Συμβούλιο με το από 19-5-2023 έγγραφο του και τελικά να καταργηθεί το άρθρο 296 του προαναφερόμενου νόμου.

·         Να συνεχιστεί η συνεργασία του ΑΠΘ με τους δασικούς συνεταιρισμούς του Περτουλίου για την εκτέλεση όλων των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής.

·         Να καθορισθούν οι τιμές ανάθεσης των υλοτομικών εργασιών και των λοιπών εργασιών συγκομιδής που θα εκτελεστούν για το 2023, με το καθεστώς και τον τρόπο που ίσχυε μέχρι τώρα.

·         Να διασφαλισθεί ότι τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών Περτουλίου, θα πληρωθούν πλήρως και έγκαιρα για όλες τις εργασίες που θα εκτελέσουν.

·         Να συνεχισθεί η χορήγηση στα μέλη των συνεταιρισμών του Περτουλίου, των αμοιβών των μικρουλοτομικών για τις εργασίες που θα γίνουν έως τα τέλη του 2023, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως «μπόνους», από το ταμείο διοίκησης & διαχείρισης πανεπιστημιακών δασών του ΑΠΘ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.