Τελευταίες Ειδήσεις

Ανάστατες οι κοινότητες μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου.


Για άλλη μια φορά ο Δήμαρχος κρεμάει τους Προέδρους του.

Απαντητική επιστολή Προέδρων Κοινοτήτων
Από το γραφείο του Δημάρχου Μετεώρων Θοδωρή Αλέκου, βγήκε μια επίσημη ανακοίνωση που πληροφορεί τους Δημότες, ότι θα πρέπει να απευθύνονται στους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, για την πραγματοποίηση εργασιών κοπής χόρτων.
Δεν μας παραξενεύει αυτή του η ανακοίνωση, καθώς δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο, ειδικά τώρα στο τέλος της θητείας. Επειδή όμως,όλα αυτά τα χρόνια ο εμπαιγμός στο πρόσωπο μας είναι εκτός ορίων, ας τον ενημερώσουμε για τις αρμοδιότητες του Προέδρου και για της Υποχρέωσης του Δημάρχου προς τους πολίτες του.
Ο θεσμός του Προέδρου, αυτή την στιγμή από την Πολιτεία, περιορίζεται σε εισηγητικές αρμοδιότητες. Το σημαίνει αυτό? Ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ενημερώνει τον Δήμαρχο και τον εκάστοτε Αντιδήμαρχο, για της ανάγκες,της ζημιές και της απαιτήσεις των Δημοτών του! Και ο Δήμος με την σειρά του, μεριμνήει για την επίλυση των προβλημάτων αυτών με το προσωπικό,τα μηχανήματα,τα εργαλεία και τα μέσα τα οποία διαθέτει για τον σκοπό αυτό! Και φυσικά, σε έναν εύλογο χρόνο, σύμφωνα με το επείγον της κάθε περίπτωσης.
Τουναντίον, τι επικρατεί τώρα στον Δήμο Μετεώρων?
Ο Δήμος αγνοεί επιδεικτικά,της υποχρέωσης του αυτές προς τους πολίτες και πετάει το γάντι στους Προέδρους. Όμως ο Πρόεδρος, δεν διαθέτει ούτε το προσωπικό, ούτε τα εργαλεία, ούτε τα μηχανήματα για να καλύψει, όσο κι αν θέλει,την αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει Προέδρους, με προσωπικά τους μέσα, προσωπικά τους χρήματα και προσωπική εργασία να κρατούν τα χωριά τους καθαρά και αξιοπρεπή, βλέποντας την ανικανότητα του δήμου να ανταποκριθεί, αλλά η εθελοντική δουλειά δεν αναιρεί την θεσμική Υποχρέωση του Δήμου προς τους Πολίτες του.
Ας δούμε όμως και ποιες είναι οι Αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας Καθημερινότητας, Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Μετεώρων? Η Αντιδημαρχία Πρασίνου έχει συσταθεί με μόνο και κύριο σκοπό να διατηρεί τον Δήμο και Χωριά του καθαρά από κάθε μορφής πρασίνου, αποψίλωσης δέντρων, κοπή χόρτων, συντήρηση πρασίνου και κηποτεχνίας, και διαθέτει όλα τα μέσα για να επιτελέσει αυτό το σκοπό.
Εκτιμάμε το γεγονός, ότι ο Δήμος διαθέτει την συγκεκριμένη Αντιδημαρχία, αλλά δεν εκτιμάμε το γεγονός ότι επιμένει να μην την χρησιμοποιεί όπως είναι Υποχρεωμένος, προς όφελος όλων των Δημοτών.
Ας πάμε και σε κάτι ακόμη, γιατί είναι σίγουρο πως θα αναφερθεί από τον Κύριο Θοδωρή Αλέκο, για να γνωρίζει ο κόσμος νωρίτερα. Εδώ και τέσσερα χρόνια (4), ο Δήμος Υποχρεούνταν από το κράτος να καταβάλει στους Προέδρους την Πάγια Προκαταβολή (χρήματα ΟΧΙ του Δήμου αλλά από συγκεκριμένο κονδύλι του κράτους για τους Προέδρους όλης της Ελλάδας). Ο Κύριος Αλέκος προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες, δεν μας τα έδινε. Ύστερα από πιέσεις όμως που δέχτηκε έφτασε τώρα, στο τέλος της θητείας του, να καταλάβει τα ελάχιστα νόμιμα. Η Πάγια Προκαταβολή που λαμβάνει ο Πρόεδρος είναι Ετήσια, της τάξης των 1.000,00€, καθαρά 650,00€ και προορίζεται για έκτακτες ανάγκες της Τοπικής Κοινότητας, εκεί που ο Δήμος δεν μπορεί ή αδυνατεί να παρέμβει άμεσα. Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένα ποιες πρέπει να είναι αυτές οι ανάγκες:
Α) επείγοντως χαρακτήρα ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
Β) επείγουσας αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού.
Γ) επείγουσες εργασίες παιδικών χαρών, όταν τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών κ.α.
Το ποσό της Πάγιας Προκαταβολής, αφορά αποκλειστικά την έκδοση τιμολογίων παροχής υπηρεσιών σε επαγγελματίες με μπλοκακι και φορολογείται εκ νέου.
Αν θεωρεί, ο Δήμαρχος Κύριος Θοδωρής Αλέκος, ότι μπορεί να ρίχνει κι'αλλα βάρυ στις πλάτες των Προέδρων, πλανάται και τον καλούμε να αναλάβει για μια φορά της ευθύνες του προς τους πολίτες που τον ψήφισαν.
Υ.Γ Η κοπή των χόρτων αυτή την εποχή στα χωριά είναι μείζονος σημασίας και δεν γίνεται για αισθητικούς σκοπούς, αλλά για να προστατεύθουμε για την αντιπυρική περίοδο και να μην βγουν τα φίδια στις πλατείες!
Μετά λύπης,
Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μετεώρων.
(Συνυπογράφουν 25 Κοινότητες)
Τετάρτη 17 Μαϊου 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.