Τελευταίες Ειδήσεις

«Ευκολίες πληρωμής» για τον λογαριασμό της εφορίας


Μήνα με το μήνα λήγουν οι προθεσμίες για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Όλες οι επιλογές για να μοιράσετε τα βάρη των πληρωμών - Τι ισχύει για τις ρυθμίσεις οφειλών


Τέλος Μαΐου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή εφάπαξ ή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ Το Ιούνιο «τρέχει» η 2η δόσης του φόρου ακινήτων ενώ τον Ιούλιο θα προστεθούν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος. Μάλιστα στο τέλος Ιουλίου λήγει και η προθεσμία για ένταξη των φορολογουμένων στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προ της εφορία. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την επανένταξη στις παλιές ρυθμίσεις.


Ειδικότερα, πάνω από 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρο για τα ακίνητά τους που συνολικά φθάνει τα 2,268 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στις 31 Μαΐου 2023 και την τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου 2024. Βέβαια οι οφειλές που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μπορούν να εξοφληθούν σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019 οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στο 5%. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 300 ευρώ, καθώς η πάγια ρύθμιση προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ. Για την ένταξη στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.


​​​​​​​Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση.


Πάμε τώρα στις φορολογικές δηλώσεις. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2024.


Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2023 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Και για τον φόρο εισοδήματος υπάρχει η δυνατότητα:


• Ένταξη της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 έντοκων δόσεων ή

• Αποπληρωμής του φόρου σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Μάλιστα στην περίπτωση της εξόφλησης του φόρου με πιστωτική κάρτα οι φορολογούμενοι κερδίζουν και την έκπτωση 3% εφόσον πληρώσουν τον φόρο έως το τέλος Ιουλίου.


Ρυθμίσεις οφειλών


Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.


Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση λήγει στις 31 Ιουλίου και η ρύθμιση επικυρώνεται με την καταβολή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.


Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη και καταβάλουν δύο δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.