Τελευταίες Ειδήσεις

Νέο τεύχος του «Ξένιου Θεσσαλού» αφιερωμένο στην Πράσινη Οικονομία


Κυκλοφορεί πανελλαδικά

την Κυριακή 14 Μαΐου

μαζί με τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»

και με 148 σελίδες!

 

 

    Το 8ο τεύχος του καθιερωμένου πλέον πανελλαδικά περιοδικού «Ξένιος Θεσσαλός», του μεγαλύτερου έντυπου πρεσβευτή της Θεσσαλίας κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Μαΐου μαζί με την ιστορική εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής».

 

    Πρόκειται για ένα τεύχος 148 σελίδων με πλούσια ύλη, προβολή τόπων, επιχειρήσεων και ανθρώπων της Θεσσαλίας και κυρίως με ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη οικονομία.

 

Τα περιεχόμενα του νέου τεύχους

 

    Ο Ξένιος Θεσσαλός αυτή τη φορά εστιάζει στην πράσινη οικονομία στη Θεσσαλία, την οικονομία του άμεσου μέλλοντος.

 

    Γνωρίζοντας πως το περιβάλλον δεν αναγνωρίζει τα ανθρώπινα σύνορα και πως για να σωθεί ο πλανήτης μας και να συνεχίσει να φιλοξενεί και πολλές επόμενες γενιές ανθρώπων θα πρέπει να υπάρξει παγκόσμια συνεννόηση για την προστασία του, προσπαθούμε να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εξετάζουμε κυρίως τους τομείς της Ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων μας και το υδατικό ζήτημα της θεσσαλικής λεκάνης.

 

    Ζητήσαμε τα φώτα ανθρώπων που έχουν υπό την ευθύνη τους αυτούς τους σημαντικούς τομείς για την  καθημερινή ζωή των πολιτών αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και αληθινά αυτό το διαφορετικό τεύχος του Ξένιου Θεσσαλού συγκεντρώνει πληθώρα πληροφοριών, προτάσεων και προειδοποιήσεων για το που οδεύει η Θεσσαλία, η Ελλάδα, ο πλανήτης πάνω στο κρισιμότατο ζήτημα της κλιματικής κρίσης.

 

Ø  Πρώτα – πρώτα απευθυνθήκαμε στον πιο αρμόδιο στη χώρα για τα ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα που ως γνωστόν είναι και Τρικαλινός. Μας μίλησε για τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση και ο ίδιος τα 2 τελευταία χρόνια για να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση, που ναι μεν είχε εξωγενείς αιτίες αλλά απειλούσε και απειλεί ακόμη κάθε ελληνικό σπίτι και επιχείρηση. Μας παρουσιάζει επίσης αναλυτικά τα πολλά προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο του προς στήριξη και όφελος συνολικά της ελληνικής κοινωνίας στο δρόμο προς τον πράσινο μετασχηματισμό της χώρας.

 

Ø  Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μάς μιλά για τα πράσινα έργα, τις περιβαλλοντικές διακρίσεις και τους στόχους της Περιφέρειας για την πράσινη μετάβαση.

 

Ø  Ένας άλλος Τρικαλινός ο οποίος όμως έχει και πανελλήνια θέση ευθύνης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μας εξηγεί πως η ΠΑΔΥΘ (Περιβαλλοντική – Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας) διαχειρίζεται τα απορρίμματα  των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας, ένα ζήτημα που μπορεί εμείς εδώ στη Θεσσαλία να το αντιμετωπίζουμε ικανοποιητικά, σε πολλές όμως Περιφέρειες εξακολουθεί να είναι μεγάλος και καθημερινός βραχνάς. Έχουμε όμως και εμείς να κάνουμε πολλά στον τομέα της αξιοποίησης των σκουπιδιών μας, τομέας στον οποίο γίνονται θεαματικά βήματα τόσο από την ΠΑΔΥΘ όσο και από τον ΦΟΔΣΑ της Λάρισας το έργο του οποίου μας παρουσιάζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Απόστολος Καλογιάννης.

 

    Στη συνέχεια τα ηνία της ενημέρωσης των αναγνωστών του Ξένιου Θεσσαλού παίρνουν οι ειδικοί επιστήμονες και συγκεκριμένα:

Ø  Ο κ. Κώστας Γκούμας, γεωπόνος και πρώην διευθυντής της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων νομού Λάρισας μας απαντά στο ερώτημα πόσο νερό λείπει από τη Θεσσαλία

Ø  Ο ομότιμος καθηγητής του Π.Θ. κ. Θεοφάνης Γέμτος μας μιλά για την Πράσινη Γεωργία και πως μπορεί να εφαρμοσθεί στη Θεσσαλία και την Ελλάδα.

Ø  Ο χημικός και συγγραφέας Ζήσης Αργυρόπουλος μας εξηγεί πως λειτουργεί σε βάθος χιλιετιών ο πλανήτης και κυρίως πως επηρεάζει το κλίμα και την ατμόσφαιρα του η ανθρώπινη δραστηριότητα. Εστιάζει βέβαια και στα ιδιαίτερα προβλήματα της Θεσσαλίας.

 

    Οι συνεργάτες του Ξένιου Θεσσαλού έχουν ετοιμάσει σειρά άρθρων για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το σύγχρονο επιχειρείν αλλά και την καθημερινή ζωή όλων μας όπως το πως λειτουργούν οι Ενεργειακές Κοινότητες, τι είναι το net metering, ποια είναι τα νέα επαγγέλματα που γεννά η πράσινη οικονομία, τι αλλαγές φέρνει η ηλεκτροκίνηση κ.α.

 

    Αυτό είναι το κεντρικό αφιέρωμα του νέου τεύχους. Επειδή όμως ο Ξένιος Θεσσαλός έχει καθιερωθεί και για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τη Θεσσαλία στους υπόλοιπους Έλληνες δεν θα μπορούσε να λείπει και από αυτό το τεύχος το «Τριήμερο στη Θεσσαλία» στο οποίο ο βραβευμένος ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Σταύρος Παρχαρίδης παρουσιάζει με μια εξαιρετική οπτική ματιά γνωστές και άγνωστες γωνιές της Θεσσαλίας μαζί με την ηθοποιό Βάσω Δήμογλου. Σας το λέω ειλικρινά πως θα εκπλαγούν αληθινά ακόμη και οι Τρικαλινοί (και όχι μόνο οι υπόλοιποι Θεσσαλοί και Έλληνες) για την άγρια φυσική ομορφιά που κρύβεται πίσω από τα Μετέωρα και ασφαλώς πολλοί θα παρακινηθούν να τα επισκεφτούν, να τα γνωρίσουν, να γευθούν αγνά τοπικά προϊόντα.

 

    Σας προανέφερα πως ο Σταύρος Παρχαρίδης είναι βραβευμένος. Για το πόσα βραβεία πήρε (σε διεθνή μάλιστα φεστιβάλ!) τον τελευταίο χρόνο αλλά και για την μέχρι τώρα πορεία του στην τέχνη και τον πολιτισμό μιλά στην καταξιωμένη συγγραφέα και καλή φίλη τη φιλόλογο – νομικό και σύμβουλο ψυχικής υγείας κ. Ελένη Σταθοπούλου.

 

    Όμως τεύχος του Ξένιου Θεσσαλού χωρίς Μάκη Εξαρχόπουλο δεν γίνεται! Στην αγαπημένη πλέον στήλη «το σαλόνι των περιηγητών» φιλοξενεί και ένα εκπληκτικό απόσπασμα από κείμενο του Βλάση Γαβριηλίδη (Το 1890) στο οποίο συγκρίνει τα Τρίκαλα της τότε εποχής με την Αθήνα!

 

Μην το χάσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.