Τελευταίες Ειδήσεις

14ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Kelsterbach



«Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς Ιατρούς»

 

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. διοργάνωσε το 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Kelsterbach (κοντά στην Φρανκφούρτη) το Σάββατο 29 Απριλίου 2023. Πρόκειται για την καθιερωμένη μεγάλη παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης, στην οποία οι Θεσσαλοί ξαναντάμωσαν και πανηγύρισαν.

 

Την εκδήλωση άνοιξαν οι παρουσιαστές, κ. Αναστασία Κερασοβίτη, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών και κ. Γεώργιος Μαχαιράς, Γραμματέας της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χρησιμοποιώντας την ντοπιολαλιά της Θεσσαλίας σε ένα γουστόζικο διάλογο!

 

Στην αρχή κρατήθηκε προς τιμήν των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ενός λεπτού σιγή.

 

Πάνω από 100 χορευτές, ως επί το πλείστον νέα παιδιά, με παραδοσιακές φορεσιές από τη Θεσσαλία, χορεύοντας πλημμύρισαν την αίθουσα με έναν «μπεράτι». Μέλη των χορευτικών των Θεσσαλικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» μας απέδειξαν πως χαίρονται τις χορευτικές μας παραδόσεις, τις ψάχνουν και ξέρουν να τις εμπλουτίζουν. Είναι αξιοθαύμαστο πόσους διαφορετικούς θεσσαλικούς χορούς παρουσίασαν με έμπνευση, κέφι, χαρά και υπερηφάνεια.

 

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Θεσσαλικός Σύλλογος Ντύσσελντορφ (Πρόεδρος κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη), Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο (Πρόεδρος κ. Σοφία Κουκουράβα), Τρικαλινός Σύλλογος Νυρεμβέργης (Πρόεδρος κ. Ευθύμιος Κερασοβίτης), Σύλλογος Ελασσονιτών Μονάχου (Πρόεδρος κ. Στέφανος Ψύρρας), Θεσσαλικός Σύλλογος Βισμπάντεν (Πρόεδρος κ. Κώστας Φιλίππου), Θεσσαλικός Σύλλογος Σβάινφουρτ (Πρόεδρος κ. Βασιλική Λασπά), Θεσσαλικός Σύλλογος Μονάχου (Πρόεδρος κ. Ιουλία Βαλιώτη), Θεσσαλικός Σύλλογος Μπήλεφελντ (Πρόεδρος κ. Πολυάνθη Γιάνναρου), Θεσσαλικός Σύλλογος Κολωνίας (Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Αντωνίου), Πολιτιστικός Σύλλογος Τίμπιγκεν «ΡΕΑ» (Πρόεδρος κ. Αφροδίτη Παπαδοπούλου), καθώς και η χορευτική ομάδα ελληνικών χορών «Ευθυμία» (Χοροδιδάσκαλος κ. Κώστας Κολοκοτρώνης).

 

Η ορχήστρα, με το γνωστό Θεσσαλό τραγουδιστή Παναγιώτη Ζωσιμά και στο κλαρίνο τον Ιωάννη Ζιάκo σε άμεση επαφή με τους πολυάριθμους χορευτές, κράτησε το κέφι και το ρυθμό ατέλειωτες ώρες!

 

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του Θεσσαλικού Συλλόγου Ντύσσελντορφ, του Θεσσαλικού Συλλόγου Γκύτερσλο, του Τρικαλινού Συλλόγου Νυρεμβέργης, του Συλλόγου Ελασσονιτών Μονάχου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τίμπιγκεν καθώς και της χορευτικής ομάδας ελληνικών χορών «Ευθυμία». Στους χορευτές απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια.

 

Ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, απηύθυνε χαιρετισμό με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα τονίζοντας ότι: «Το Φεστιβάλ αυτό έρχεται να αναδείξει και να υπενθυμίσει τον δυναμισμό  των απανταχού Ελλήνων. Την πίστη τους στην δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και της εθνικής τους ταυτότητας ως συνεκτικού στοιχείου που τους ενώνει και τους εμπνέει».

 

Επίσης την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος του Κέλστερμπαχ κ. Manfred Ockel, ο Έλληνας Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κέλστερμπαχ κ. Βασίλης Αγγέλης με καταγωγή από την Θεσσαλία, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Έσσης και Ρηνανίας-Παλατινάτου και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αυγουστίνου π. Μύρων Καλαϊτζής, η αντιδήμαρχος του Σόλινγκεν και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλήνων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, κ. Ιωάννα Ζαχαράκη με καταγωγή από την Θεσσαλία και η Πρόεδρος του συλλόγου Ηπειρωτών Φρανκφούρτης κ. Δήμητρα Πέτσα.

 

Στη συνέχεια οι Πρόεδροι των Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Φωτεινή Μίχου έλαβαν αναμνηστική πλακέτα για τη συμμετοχή τους στο 14ο Φεστιβάλ. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η βράβευση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης, κ. Διαμαντή Γκίκα, αλλά και Προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ασκληπιός» από τους Συλλόγους και την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το πολυετές έργο του στην  ανάδειξη της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Β. Τσιτσάνης» παγκοσμίως, στην ίδρυση της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών, αλλά και στη συσπείρωση όλων των Θεσσαλών.

 

Το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης ήταν αφιερωμένο στους Θεσσαλούς ιατρούς της Ευρώπης, θέλοντας έτσι να προβάλλουμε και να τιμήσουμε το αξιόλογο έργο και την κοινωνική τους προσφορά.

 

Οι παρουσιαστές με έναν ευρηματικό διάλογο κάλεσαν τους Θεσσαλούς ιατρούς στη σκηνή. Βραβεύτηκαν οι: κ. Ευαγγελία Ντελλή από το Θεσσαλικό Σύλλογο Ντύσσελντορφ, κ. Ευθυμία Τασίκα από το Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο και ο κ. Θεοχάρης Γιαννακόπουλος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών.

 

Ήταν μια υπέροχη βραδιά όπου οι θεσσαλικοί χοροί χορεύτηκαν αδειαλήπτως απ’ όλους! Συγχαρητήρια σε όλους τους Συλλόγους, σε όλα τα χορευτικά, στα μέλη των συλλόγων και στην Παγκόσμια Νεολαία για τη συμμετοχή τους.

 

Νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που συνεχίζουν τις παραδόσεις! Ευχόμαστε κάθε χρόνο να επαναλαμβάνεται αυτό το φεστιβάλ απρόσκοπτα με όλο περισσότερες συμμετοχές.

 

Η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης που είχε τη συνολική ευθύνη και επιμέλεια αποτελούνταν από τους: κ. Διαμαντή Γκίκα, κ. Αθανασία Ρουσιαμάνη, κ. Αντώνη Κουκουράβα, κ. Δημήτριο Τσέλιο και κ. Φωτεινή Μίχου.

 

Το μεσημέρι πριν την εκδήλωση είχε προηγηθεί μια επίσκεψη των μαθητών του ελληνικού σχολείου του Κέλστερμπαχ, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είχαν την ευκαιρία να μάθουν  πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και γεωγραφικά τον πλούτο της Θεσσαλίας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ευρώπης.

 

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη τον Δήμαρχο Κέλστερμπαχ κ. Manfred Ockel,  τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Κέλστερμπαχ κ. Βασίλειο Αγγέλη και τον χοροδιδάσκαλο της ομάδας «Ευθυμία» κ. Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη και όλους τους χορηγούς της εκδήλωσης!

 

Γιατί ο χορός και η Θεσσαλία μας ενώνει!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Ο Πρόεδρος

Διαμαντής Γκίκας

 

 


 

 

   Η Α’  Γραμματέας

Πολυάνθη Γιάνναρου

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.