Τελευταίες Ειδήσεις

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 11 το πρωί


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.


Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, τρίτος στη σειρά πολιτικός αρχηγός, επέστρεψε την διερευνητική εντολή που έλαβε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως, χωρίς να κάνει χρήση, άλλωστε αυτό είχε αφήσει να εννοηθεί από πολύ νωρίς, πριν καν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο.



«Επιστρέφω την εντολή που έλαβα, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για κυβερνητικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συνεννοήσεων» τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη σύντομη συζήτηση του με την κυρία Σακελλαροπούλου κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου.


«Η παράταξή μας έκανε ένα γενναίο ξεκίνημα. Ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες, σε αυτό το νέο ξεκίνημα, να έρθουν κοντά μας για να δημιουργήσουμε ξανά αυτή την ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο.


Στις δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης, σημείωσε: «Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στη χώρα, ώστε να αφήσουμε στο παρελθόν τη διχόνοια, την τοξικότητα, τον ελιτισμό και τον λαϊκισμό. Μια ισχυρή προοδευτική δύναμη που να διασφαλίσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης με καλές θέσεις εργασίας για τα Ελληνόπουλα. Τα οφέλη να είναι για πολλούς και όχι για τους λίγους. Μια ισχυρή παράταξη, φρουρός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεσμών και του κράτους δικαίου».


Ως προς τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Η παράταξή μας έκανε ένα γενναίο ξεκίνημα. Ζητώ από όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα να έρθουν κοντά μας για να δημιουργήσουμε ξανά αυτή την ισχυρή, αξιόπιστη προοδευτική δύναμη».


Την Κυριακή η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου


Επισπεύδεται κατά τέσσερις ημέρες η σύγκληση της Βουλής, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.Σύμφωνα με νεότερο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.


Συγκεκριμένα, στις 18,00 της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.


Τσίπρας «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς οδυνηρό σοκ»


Νωρίτερα την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη κι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν παρέλαβε την εντολή από την Πρόεδρο και χαρακτήρισε σε δηλώσεις του απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα.


«Το μεγάλο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, για «να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε, μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε ότι δεν κράτησε τη διερευνητική εντολή και την κατέθεσε στην ΠτΔ «δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Σχολίασε ότι «μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή».


«Από εκεί και πέρα», τόνισε, «δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ». «Φοβάμαι», πρόσθεσε, «ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία». «Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», τόνισε. Υπογράμμισε ότι «συνεπώς το μεγάλο ζήτημα για μας τούτη την ώρα είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου». 


Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε», σημειώνοντας ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ' το να σταθούμε στα πόδια στα μας». «Όπως γνωρίζετε οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο 'αναλαμβάνω την ευθύνη' σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω».


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη και να ζητήσει συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». «Και να δώσουμε και μια υπόσχεση», συνέχισε, «ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη, όρθιοι με στόχο τη μεγάλη εικόνα, να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση -αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα- αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».


Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε: «Ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πως ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, διότι δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».


«Ναι όπως έχω πει το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.