Τελευταίες Ειδήσεις

 


ΟΙ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
κατά των Ανεμογεννητριών

 των ΔΗΜΩΝ ΠΥΛΗΣ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ
καλούν όλα τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ του Νομού σε Συστράτευση

 

Όπως πολύς κόσμος της περιοχής μας γνωρίζει, οι Δήμοι Πύλης και Μετεώρων, προχώρησαν σε σύσταση Διαπαραταξιακών Επιτροπών, κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις ορεινές περιοχές τους.

Η κίνηση αυτή προέκυψε ώστε να εκφραστούν σ’ ένα μεγαλύτερο βαθμό, οι απόψεις, οι ανάγκες και οι αγωνίες των κατοίκων και των επισκεπτών των ορεινών όγκων των Δήμων μας.

Όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων των Ορεινών Όγκων (πλην ενός), των δύο Δήμων (ΠΥΛΗΣ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ), επιμένουν – εκφράζοντας τις Τοπικές Κοινότητες – να είναι αρνητικοί απέναντι σε οποιαδήποτε επιχείρηση εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στα Ψηλά Βουνά της περιοχής μας.  Οι λόγοι είναι γνωστοί και πολύ απλοί.  Αν θεωρούμε πως ο Ορεινός Όγκος των δύο Δήμων έχει ελπίδες να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, τότε αυτό μπορεί να γίνει με μοναδική επένδυση στον Αγροτουρισμό και την επισκεψιμότητα που βεβαίως στηρίζεται στην ομορφιά και την αρμονία των βουνοκορφών της Νότιας Πίνδου από τη μία και στο Γεωλογικοθρησκευτικό αξιοθέατο μνημείο των Μετεώρων από την άλλη.

Η περιοχή μας, εντελώς ακατανόητα, έχει μπει από καιρό τώρα στο Στόχαστρο επενδυτικών εταιριών σχετικών με Αιολικά Πάρκα και βομβαρδίζεται από σωρεία αιτήσεων εγκατάστασης Ανεμογεννητριών σε κορφές των Βουνών μας που αγγίζουν και τα 2100μ.  Ενδεικτικά : 58 Α/Γ ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ - ΑΥΓΟ, 7 Α/Γ ξανά ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ, 6 Α/Γ  ΑΥΓΟ-ΛOYΠΑΤΑ, 7 Α/Γ ΣΙΦΥΛΛΑ, 6 Α/Γ ΤΡΙΓΓΙΑ-ΝΕΡΑΙΔΑ, άλλες σε θέσεις ΜΠΑΤΗΣ – ΤΣΟΥΜΑ – ΨΗΛΩΜΑ κλπ.  Άλλες ΤΡΙΓΩΝΑ, άλλες ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ, άλλες ΡΟΠΩΤΟ - ΠΑΛΑΙΟΚΑΡΥΑ κλπ, κλπ.  Συνολικά δηλαδή πάνω από 100 και βλέπουμε.  Πολλές από αυτές τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) έχουν ήδη περάσει από τη φάση της Διαβούλευσης, άλλες έχουν πάρει ήδη άδεια εγκατάστασης, άλλες τώρα κατατίθενται και τελειωμό αυτό το γαϊτανάκι δεν φαίνεται να έχει.  Παρά τις καθολικές αντιδράσεις (φαίνονται και στη Διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, Προέδρων Κοινοτήτων, ομόφωνων αποφάσεων των δύο Δήμων, ομόφωνων αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, Πολιτιστικών Συλλόγων, Ορειβατικών Συλλόγων, Συλλόγων Ξενοδόχων της περιοχής, απλών ανθρώπων που είναι λάτρεις της περιοχής μας, οι εταιρίες δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

Συμπεριφέρονται (και με τις ευλογίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ) σαν βάρβαρος κατακτητής που δεν σέβονται ούτε Ιστορία, ούτε Όσια, ούτε Προσδοκίες των κατοίκων, ούτε φορείς, ούτε τίποτα.

Υπήρξαν εταιρίες που μας «μάλωσαν» γιατί λέει αμφισβητούμε τις άρτιες Μελέτες τους.  Οι οποίες όμως ως γνωστόν γίνονται μέσα σε γραφεία – ιδεατές – πάνω σε κάποιους χάρτες Google.

Μας καταλόγισαν και συναισθηματισμό.  Λες και το συναίσθημα δεν είναι ανθρώπινο στοιχείο.  Όλοι οι πόλεμοι διαχρονικά για συναίσθημα έχουν γίνει.  Είτε Θρησκευτικό, είτε οικογενειακό, είτε πατριωτικό.  Εκτός και αν πλέον στην Ελλάδα μας προτιμούν χωρίς Πατριωτικά Συναισθήματα, χωρίς αγάπη για τις Γενέτειρες και τις Ορεινές Πατρίδες μας.  Στο βωμό, δηλαδή, του κέρδους και της παγκοσμιοποίησης, θα μας  υποβαθμίζουν και θα μας εξοβελίζουν από τον τόπο μας, ντόπιοι και ξένοι εταίροι, γραφειοκράτες και τεχνοκράτες κερδοσκόποι.

Εμείς να αδιαφορούμε για το φυσικό περιβάλλον μας, αλλά αυτοί φυσικά δεν θα διανοούνταν ποτέ να τους μετακινήσουμε ένα κάδρο στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Αλωνίζουν πειραματιζόμενοι σε όλα τα βουνά μας, αδιαφορώντας για όλες τις γνωστές συνέπειες που θα προκύψουν κλιματολογικά – αισθητικά – γεωλογικά – περιβαλλοντικά – οικολογικά κλπ.  Με εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων προσπέλασης και πλατειών που συνιστούν ξεκλήρισμα κορυφών και δάσους.

Χωρίς κανένα Χωροταξικό Σχεδιασμό και χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης για αποκατάσταση τοπίων (που είναι αδύνατο να επανέλθει) και βέβαια χωρίς καμία υποχρέωση απομάκρυνσης των ανεμοπτερυγίων  και γενικά των εγκαταστάσεων μετά την 15ετή ζωή που έχουν.  Με αποτέλεσμα τα ψηλά βουνά μας να καταλήξουν σκουπιδότοποι με δηλητηριώδη τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, κυριολεκτικά ταπεινωμένα και με μη αναστρέψιμη τη μοίρα τους. 

Με σοβαρό Εθνικό Σχεδιασμό, θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το θέμα με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δη των ΑΙΟΛΙΚΩΝ.  Συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη τέτοιας επένδυσης  στη Χώρα μας, αλλά όχι εις βάρος της αρμονίας του περιβάλλοντος.  Όπως λέει και ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, υπάρχουν ξεροβούνια σ’ όλους τους Νομούς, υπάρχουν ξερονήσια, υπάρχουν  θαλάσσια πλωτά Αιολικά, όπως  και αναβίωση παλιών Ανεμόμυλων με σύγχρονη τεχνολογία.

Θεωρούμε επομένως ότι αντιμετωπίζουμε μια ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ κατάσταση γύρω από όλο αυτό το πρόβλημα.  Γι΄αυτό θέλουμε να διευρύνουμε το μέτωπο της αντίστασής μας.  Και επειδή για κάποιους, δεν αρκούν οι αντιδράσεις, σύσσωμων των Κοινοτήτων, των Δήμων, των Συλλόγων, των φορέων κλπ θα θέλαμε γι’ αυτή τη φάση αλλά και για την συνέχεια, να απευθύνουμε ένα ιδιαίτερο προσκλητήριο για ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ σ΄όλους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ του τόπου μας, Υπουργούς, Βουλευτές και Υποψήφιους Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Νομαρχιακούς Συμβούλους και Υποψηφίους.  Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μας, με την ψήφο μας, και όλοι οι φιλοδοξούντες οφείλουν να μας διατυπώσουν σαφώς την άποψή τους.

Όπως ακριβώς τη διατύπωσε τόσο αποτελεσματικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ.Σκρέκας, με απόφαση τελικά του οποίου απορρίφθηκαν οι 65 ανεμογεννήτριες (8 Αιολικά) στην Δ.Ε. Πινδέων, πριν περίπου 1 μήνα.  Μια απόφαση που αποδέχτηκε η περιοχή μας με τεράστια ανακούφιση, στην οποία συνέβαλαν και οι προτάσεις και Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας, σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας όπως επίσης και σχεδόν όλων των φορέων και Υπηρεσιών που ενεπλάκησαν.

Πιστεύουμε ότι όλοι οι Υποψήφιοι Βουλευτικών και Δημοτικών εκλογών έχουν θεσμική υποχρέωση να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και τη στάση τους απέναντι στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που αναδεικνύεται με τόση αγωνία από τους υφιστάμενους φορείς και τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μας.  Τους θέλουμε μπροστάρηδες και σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε εκδήλωση, να συμπεριλαμβάνουν και το πρόβλημα μας στις τοποθετήσεις τους.

Περιμένουμε επομένως την με οποιοδήποτε τρόπο τοποθέτηση όλων των πολιτικών προς τους οποίους απευθυνόμαστε και την άμεση ενημέρωση των Διαπαραταξιακών Επιτροπών των Δήμων Πύλης και Μετεώρων.  Πριν να είναι πολύ αργά για τη Βιωσιμότητα των Ορεινών Περιοχών των δύο Δήμων μας.

Γιατί δεν τους αξίζει τέτοια υποβάθμιση και ερημοποίηση!

 

Το κείμενο δημοσιεύεται σ’ όλα τα Ηλεκτρονικά και ‘Έντυπα Μέσα και έχει σταλεί και στα e-mail όλων των Υποψηφίων των Εθνικών Εκλογών.  Αναμένουμε επομένως από την πλευρά τους την άποψή τους, τουλάχιστον, στα e-mail των Δήμων Πύλης (dpilis@otenet.gr)  και Μετεώρων (info@dimosmeteoron.com)  για ενημέρωση των Διαπαραταξιακών και κατ΄ επέκταση όλων των Δημοτών μας.   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.