Τελευταίες Ειδήσεις

Τιμήθηκε και φέτος ο Αη Γιώργης Μαντηλάς στο Καστράκι

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στο γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιώργη Μαντηλά στο Καστράκι για να παρακολουθήσει την αναβίωση του εθίμου με το κρέμασμα των μαντηλιών.

Η παράδοση της αναρρίχησης  κατά τον παραδοσιακό τρόπο στον ομώνυμο βράχο όπου βρίσκεται και το μοναστήρι του Αη Γιώργη Μαντηλά για το κρέμασμα των μαντηλιών, τα οποία είναι τάματα των ευλαβών χριστιανών και προσκυνητών εις τον Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε η αναρρίχηση από νέους της περιοχής και πλήθος πιστών παρακολούθησε την διαδικασία ανεβοκατεβάσματος των ματηλιών τα οποία στην συνέχεια κόπηκαν σε μικρά κομμάτια και μοιράστηκαν ως φυλαχτό από τον Άγιο Γεώργιο μαζί με μια εικόνα του αγίου.

Η ονομασία “Μαντηλάς” προστέθηκε επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου, κάτοικοι του χωριού, της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι από αυτά που κατεβάζουν ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι.

Το έθιμο ξεκίνησε από πολύ παλιά όταν ένας Τούρκος στρατιώτης ή αξιωματικός, έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου και έπεσε κατά γης αναίσθητος. Τότε η γυναίκα του Τούρκου, έβγαλε το μαντήλι της (φερεντζέ) και το χάρισε στον Άγιο για να γίνει καλά ο άντρας της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντήλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος ιάθηκε.








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.